Витанов за Covid-19: Добрите новини все още са налице

Очаква повишение на заболеваемостта
24 сеп 2022 22:14, Александър Попов
52
Витанов за Covid-19: Добрите новини все още са налице

Математикът Николай Витанов публикува традиционния си анализ на Covid-19 обстановката в страната:

Кратка информация за пандемията за 24 септември 2022 г.

Както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна. Сега по същество.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Добрите новини все още са налице. Стойностите на индексите са около минималните си нива, след което се очаква да започне повишение. Хомеостазисът държи.

Процесът на засилена непредпазливост продължава. Прогнозата е, че този процес няма да наруши хомеостазиса на системата до края на септември, до изборите и седмица до 10-на дни след това. Гледайте сега, дали прогнозата ще се изпълнява или не.

Що се отнася до текущото състояние – спряхме да вървим надолу. Иде есенно – зимната вълна. Сега сме в предверието и. Очаква се заболеваемостта полека да тръгне нагоре.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 72. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 75 дни. До изборите и след това. Други очаквания – продължаване на прогнозата за стабилност на сценарий Празни болници за повече от 75 дни. Но нека да направи 75 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 100.95 на 100 000. Започна зиг-заг движение – расте, спада, расте, спада. Това е предверието преди началото на бавния стадий на повишение, с който ще започне есенно – зимната вълна. Хомеостазисът държи, както ви бе и прогнозирано. Знаете и за прогнозата, че хомеостазисът ще поддаде и ще бъде заменен с друг хомеостазизи – системата ще започне да функционира в режим на повишаване на заболеваемостта. И това няма да продължи само 1 месец. Ясно ви е вече, кой ще скапе текущия благоприятен хоместостазис, ще ни навлече неблагоприятен такъв и ще се ослушва да изкара друг виновен.

Припомням сценария "Празни болници" – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 176 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.93. Под 1.00 е. Обхватът на заразата се свива. Знаете – оттук нататък ще има разширявания и свивания. На това в науката му казваме зиг-заг нестабилност. Базовото репродуктивно число е показател за ефективността на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко ефективно работи – вижда се по стойността на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефективен Ганьо. Число под 1 – неефективен Ганьо.

Днес – базово репродуктивно число над 1 – Ганьо – ефективен

За тази седмица

дни с число под 1.00 : 4

дни с число над 1.00 : 2

Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, и безсмъртен балкански юнак. Обаче ефективността на Ганьо расте. Това са и очакванията, ефективността на Ганьо бавно да расте. Та като дойде вълната и Ганьо почне да търси кой да му е виновен, вие му понапомнете как ефективността му бавно е почнала да расте още от началото на септември.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.18

София-град - 0.20

Пловдив - 0.16

Бургас - 0.17

Варна - 0.13

По южните граници

Благоевград - 0.14

Кърджали – 0.14

Смолян - 0.19

Хасково - 0.23

Ямбол – 0.18

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Ако забелязвате обаче, стойностите на този индекс замръзнаха. Не щат да падат повече. Това означава, че клъстерното разпространение спира да се свива. Но, индексите са под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е около 5.5 пъти под критичната стойност. Успяваме. Дифузното разпространение го няма, клъстерното спря да отслабва, но още е на ниско ниво.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 176 дни. Прогнозата беше – ще издържи 180 дни. Гледаме. Дали обаче някой се съмнява, че тази прогноза ше се сбъдне? Е, има още 4 дни. Аз ще почакам.

За сведение - индексите в още няколко области

Монтана - 0.24

Пазарджик - 0.21

Перник - 0.19

Плевен - 0.17

Разград - 0.09

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна.

Няма дифузно разпространение. Няма. Никъде. Отдавна знаете прогнозата ми, че изборите ще протекат спокойно и няма да има проблеми с Ковида. Ето ви го – гледайте, дали се изпълнява или не. Друго си е да знаеш месеци отнапред, че няма да има проблеми. И се подготвяш по-спокойно и пари спестяваш и народът знае, че ще може да си гласува спокойно.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 28

Заетост за дестабилизация на "Празни болници“ : 500

под 6% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 485

Заетост за дестабилизация на "Празни болници“ :5000

Падна под 10%. Доста е ниско

Прогнозата за септември я знаете. Сценарий Празни болници ще е стабилен и през септември. Навреме наложените мерки прегазиха вълницата и вкараха системата в хомеостазис с ниска заболеваемост. Мерките се махнаха, но хомеостозисът ще издържи достатъчно дълго, за да е стабилен сценарий Празни болници през септември и да няма особени проблеми да изборите и около 2 седмици след това.

Ето сега – прогнозата ви е направена страшно отдавна. Гледайте, дали ще се изпълни.

4. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се все пак. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка.

Тази идилия обаче ще продължи докъм средата на октомври. След това се очаква смъртността да започне да се увеличава и броят починали на ден да стане двуцифрено число. Но дотогава има още време.

5. Заключение от проверката - и днес, 176 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий "Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Индексите обаче спряха да падат. Прогнозата я знаете – септември ще е спокоен. Болниците няма да се напълнят. И другата прогноза я знаете – Ганьо работи. Не може да има нещо, което да го пази и да му облекчава живота. Трябва да се разруши. И веднага трябва да се намери друг да му е виновен. Ето, гледайте дали ще става така.

7. Днес – хайде без карта. Няма изменения по картите, както знаете всичко е застинало около текущите стойности или се движи на зиг-заг около тях. Това е нестабилно, преходно състояние към състояние с повишаване на заболеваемостта. Но дотам все още има някое време, почивайте си, а ти Ганьо – работи да скапеш хомеостазиса. Заложил съм на тебе, че ще го направиш, не ме дъни.


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Маг Витанов преди 2 месеца
Не е сигурно дали сакото е било взето от раклата на баба му или от някой исторически музей е, но друго е съвсем сигурно: цветът на ризката отдолу е бил без значение, понеже е била единствената чиста в наличност.
34
0
 
0
 
! Отговори
ПК преди 2 месеца
Подобни статии се заплащат, а който дава парите, казва и какво да се напише...
33
0
 
2
 
! Отговори
Б. преди 2 месеца
Не сме се ваксинирали, моите близки и аз и сме още живи.. Това да не е чудо?!....
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А бе ходи си решавай интегралите бе!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Копейка, кажи нещо за успехите на руската армия в Украйна ! Нали си специалист
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Витанов, как върви мобилизацията в Русия, добрите новини за победата на Путин още ли са налице, или са на друга част на тялото?
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хахаххахахахахахахахахахаха Лудият козел пак изскочи от храстите! Хахахахахахахахахахахахахажа
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аааалллььооууууу и пишещите статиите и публикуващите ги сте кЪт тоя - за връзване.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя е за психиатрия.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Витанов, дано възраждане и теб ти потърси отговорност за орестъплението ковид!
25
3
 
7
 
! Отговори
Живко преди 2 месеца
Cмешник, какво стана с прогнозата ти за войната с Украйна? Цяло лято дъвчеше че украинската армия няма достатъчно ресурс за да извърши пробив,а то какво стана само за два дни през септември? Защо изобщо ни занимавате с този психично болен гербаджийски нарцисист, същият патологичен лъжец като ментора си, който го направи публична личност -Бойко "Тиквата" Борисов!
24
4
 
7
 
! Отговори
мда преди 2 месеца
Ковид не съществува. Вярата в ковид е психично отклонение.
23
2
 
13
 
! Отговори
Е, па... преди 2 месеца
Еее, къде се беше изгубил Витанов? Липсваше. Имам чувството, че страда от логорея този човек. Като почне, не спира. И все едни такива ги къдри- прави се на оригинален, ама хич не е. Човек, отчаяно търсещ внимание. Това показва поведението и цялото му излъчване. Хубаво прави прогнози, само дето никой не се интересува от мнението му. Дано днес е блеснал в собствените си очи.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да каже нещо за войната в Украйна че ковида се изтърка.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Все още не е дошло времето на есенно грипния сезон който може да мине бързо ако бързо се заразят голям брой хора.
20
1
 
12
 
! Отговори
absurd преди 2 месеца
Витанка,изчисли ли колко боднати ще измрат
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Купете му душ гел.
18
12
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 2 месеца
Супер, хора, които вярват на гледачки, баячки и магическата *** Беатрис, не вярват на някой, който изчислява прогнозите си. Това е 100% от необходимите знания за българите, които трябва да имате, за да се опревите в живота :)
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Липсва ми глуповатата физиономия на оня плешивия генерал. Говореше смешни неща.
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
4, прав си. То и според модела му за ковид, трябваше до сега поне 3/4 да сме измрели. Затваряй тоя барддак БАН и такива като този плъх да копат въглища.