За какво е полезна комбинацията от куркума и черен пипер?

Помага в контрола на теглото
19 авг 2023 11:30, Михаела Лазарова
6
За какво е полезна комбинацията от куркума и черен пипер?
Снимка: Istock

В ежедневното приготвяне на вкусна храна, използваме най-различни ароматни подправки. Винаги намираме начин да включим в менюто си и куркума, но и черен пипер. Куркумата, освен че придава изключителен вкус и цвят на ястията, за комбинирането ѝ с пикантния и ароматен черен пипер се смята, че има невероятни свойства, които могат да се окажат много полезни за здравето ни.

Куркуминът, който се съдържа в куркумата има антиоксидантни, антисептични, противогъбични и противовъзпалителни действия, а черният пипер има свойства, които подобряват храносмилането, засилват метаболизма, регулират нервните сигнали и контролират излишните килограми. Според редица западни изследвания, куркуминът не може да се използва достатъчно добре от нашето тяло поради лошата му бионаличност.

Метаболизмът на компонента е доста бърз в черния дроб и чревните стени. Само малка част от куркумина навлиза в кръвния поток, смятат учени. И точно тук черният пипер се смята, че играе важна роля.

Той е известен със своите противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства, също като куркумата. Пиперинът е важен и изключително полезен биоактивен компонент, който се съдържа както в белия, така и в черния пипер.

Проучванията са установили, че пиперинът в черния пипер допринася за подобряване на биоактивността на куркумина в човешкото тяло. Също така помага за подобряване концентрацията му в кръвния поток.

Защо да комбинираме в своите рецепти куркума и черен пипер?

1. Облекчава болката

Противовъзпалителните свойства на куркумата я правят невероятна съставка, която може да ускори процеса на оздравяване на тялото, да се бори с инфекциите и да облекчи болката. Разбира се, това не означава, че тя може да замени медикаментозното лечение, препоръчано ни от лекар. Но е известно, че състояния като артрит например, се повлияват добре от консумацията на куркума. Добавянето на черен пипер допълнително засилва процеса на облекчаване на болката. Пиперинът прави клетъчните рецептори по-активни и ускорява процеса на антиреакция в организма.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 1. Съгласен съм, че сливите помагат; сега са за ядене и сините сливи, които са супер. В САЩ се продава сок / нектар от сини сливи за проблеми със запек. Смятам, че и динята, както и пъпеша, са добро решение за момента.
4
0
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 8 месеца
Абе може и да не помага ама барем не пречи!
3
3
 
2
 
! Отговори
5 преди 8 месеца
Каква кума?
2
4
 
9
 
! Отговори
уточнение преди 8 месеца
Не за какво , за кого ? Отговор : за търговците ! То и без това сегашните храни са всъщност бokлyцu с подправки ! Тонове подправки ,за да не разберем какво ядем !И всички кулунарни предавания (интересно - при Бай Тошо ги нямаше) ни набиват :подправки , подправки ,подправки ! Истината е , че вече няма качествена храна , а с подправки няма ,а и не можем да я направим истинска ...
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зрели сливки и литър вода след това - гарантирано изчистват всички шлаки без скъп черен пипер и фалшива кукурма.