Започва ваксинацията срещу Омикрон у нас

Предстои и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години
27 сеп 2023 08:50, Нели Христова
59
Започва ваксинацията срещу Омикрон у нас
Снимка: БГНЕС

Започва прилагането на 80 640 дози от новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон. Ваксините са предназначени за лица от 12 г. нагоре и са налични в Регионалните здравни инспекции в страната.

Предстои и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години в склада на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, които също ще се предоставят на РЗИ.

Междувременно министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон.

Същата се препоръчва за: Лица на възраст на и над 60 години ; Лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта; Имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; Бременни жени; Медицински персонал; Потребители и персонал на социални институции.

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Ваксината е показана за лица от 6 месечна възраст нагоре, независимо дали са ваксинирани до момента или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

При лицата от посочените по-горе групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
2
 
! Отговори
Ваксинирайте се! преди 6 месеца
Празноглави, бедни, смотани българи ваксинирайте се!
44
1
 
2
 
! Отговори
Започва ваксинацията преди 6 месеца
При бай Ставри! Запишете силе моля! Подарък-Смарт ташовник!
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всеки лекар, участващ в това доброволно и разбиращ за какво иде реч, е участник в спасяването на животи. Господ гледа и ще го възнагради, а Аллах ще го възнеси един ден в рая с цял харем девици.
42
1
 
8
 
! Отговори
Арести за убиици преди 6 месеца
Поредна нагла диверсия на медицинската и фармацефтичните мафии.. АМАН от терористи. Избиха над 40 000 000 безнаказано..
41
1
 
7
 
! Отговори
Внимание преди 6 месеца
Препарата се прилага само след освидетелстване!
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всеки лекар, участващ в това доброволно и разбиращ за какво иде реч, е съучастник в убийство. Господ гледа.
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И аз няма да чакам още поне 3 години тестове и ще се ваксинирам, защото ваксините отговарят на стандартите за надеждност на ваксина. Друг въпрос че тествоете показват че са много ефективни ваксини. Може да се окаже, че са и дори още по-ефективни.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
е ко ше чакате толкоз ве мискини - то дотогава я оживеете от тоя КОВИД - я не - станали на по 80 години дъртофелници
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Ко нещоИ аз чакам още поне 3 години тестове и ще отговаря на стандартите за надеждност на ваксина. Друг въпрос е какво ще покажат тествоете. Може да се окаже, че не стават.
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Папагали ваксъри, Сър
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Папагали антиваксъри, Сър
34
2
 
3
 
! Отговори
Ко нещо преди 6 месеца
И аз вече се навих за ваксините. Останаха още 3 години тестове и ще може да се използва легално.
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
толкова сте т7пи и ограничени ваксърите - кво ви бърка в грозните муцуни че някой искал да си не си сложи ваксина - ами да не си слага. Вие нали сте защитени? - ще ви се не видят и плиткоумните коментари, червеи-амеби такива
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Миналата година имах болки в гърлото и треска. Отидох да се тествам за ковид. Направиха ми двоен тест - Ковид и Грип тип С. Нито едното от двете.
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До КольоЗащото ваксините срещу дифтерит и тетанус са създадени по стандартитее и са утвърдени като работещи. Тези срещу ковид са създадени за три месеца и вече пети бустер се лансира. Всеки уважаващ себе си специалист би се изсмял на такава ваксина, а те дори ви я продават срещу 130 евро, а вие не се усещате какви измамени камилчета сте.
30
2
 
7
 
! Отговори
До 34-ти Не е до преди 6 месеца
героизъм, а като видиш колко възможни странични ефекти има от тия ваксини, като добавим, че няма информация за възможни дългосрочни такива, но за сметка на това има много свидетелства за корупция в ЕК и как Урсула Фон дер Лайен има бизнес интереси от това да се купуват определени ваксини в Европа. Е, всичко това на куп дава доста ясна престава, защо трябва да се избягват тези ваксини, съвсем не от героизъм, а от прагматизъм. Още повече, че можеш да преболедуваш без риск за живота си.
29
1
 
9
 
! Отговори
Урсула преди 6 месеца
Вече доволно потрива ръчички!!!
28
16
 
4
 
! Отговори
Кольо преди 6 месеца
След всяка новина за Ковид има редовни последователи, които плюят ваксини и хората които се ваксинират. ИМАТЕ СЕРИОЗНИ ПСИХИЧНИ ОТКЛОНЕНИЯ! Като не искате - ми не си слагайте, защо не сипвате и за ваксините срещу тетанус, грип, дифтерит и туберкулоза? Щото не е на мода да се правите на герои, а сега вървете при майнинка си!
27
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
толкова сте т7пи и ограничени антиваксърите - кво ви бърка в грозните муцуни че някой искал да си сложи ваксина - ами да си слага - ще ви се не видят и плиткоумните коментари, червеи-амеби такива
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И да не забравяте дистанцията, миенето на ръце и гъзьове и най вече никакво излизане от вкъщи!