Щетите от сивата икономика - над 12,4 млрд. лева за 5 години

БСК: Наблюдава се срутване на данъчните приходи
Обновена: 20 фев 2014 16:34 | 20 фев 2014 14:22, Миглена Иванова
64
Щетите от сивата икономика - над 12,4 млрд. лева за 5 години
Божидар Данев. Снимка: БСК

Делът на сивата икономика в България нараства - това отчита изследване на Българската стопанска камара (БСК) за сенчестия сектор.

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 29% от 2007 до 2012 г. - от близо 65,2 млн. лева до 77,5 млн. лева. В същото време ръстът на данъчните приходи е само с 11%, аргументира се изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, който представи анализа.

Ръстът на неформалната икономика е средно 3,4% годишно, като най-драматично е увеличението през 2010 г. - с 5,1%, а най-малко е през 2008 г. - 0,1%. За периода 2008 - 2012 г. щетите, нанесени от сивата икономика, са повече от 12,4 млрд. лева.

Според Данев парите отиват за „създаване на нови мощности, търговия с влияние и социално благополучие по некоректен начин“.

Най-голям е делът на сивата икономика в строителството, търговията и туризма, отчита изследването. Данев отбеляза тревожната тенденция чистите компании да аутсорсват дейността си към фирми, които са потопени в сивия сектор.

Ръстът на средната работна заплата за периода 2007 - 2012 г. е 80%, на минималната – 61%, на минималния осигурителен доход – 81%, на осигурителната ставка – с 25%. „Има гигантско увеличение в параметрите, които образуват приходната част на бюджета“, отчете Данев.

В същото време се наблюдава срутване на данъчните приходи при данък печалба, ДДС и осигурителните вноски. „Няма ръст в нито един от данъчните приходи, което е точен индикатор за сива икономика“, категоричен беше Данев.

Намалението на данъчните приходи не е заради кризата, а заради недалновидните промени в данъчните и осигурителните системи и невъзможността държавата да се справи със събираемостта, отчитат от БСК. "Все по-неефективната администрация все повече тласка бизнеса към сивата икономика", твърди Данев.

Той припомни, че преди две години Националната агенция за приходите (НАП) е инсталирала софтуер за данъчни нарушения, но ефектът от него не е ясен.

България е първа в Европа по обем на недекларирана заетост (22-30%), която е част от сивата икономика. Това се посочва в доклад на Главна дирекция "Заетост" на ЕК, посочи зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

Според Европейската комисия сенчестият сектор у нас е 31,9% от БВП през 2012 г. спрямо 32,7% през 2007 г. Подобни са и данните на Световната банка за неформалната икономика в България – 33% от БВП през 2007 г., без съществена промяна в следващите години.

Какви мерки предлага БСК за намаляване на сивата икономика – четете в Investor.bg


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
софтуер за данъчни нарушения Ето кое му бърка в очите на тоя подкупен чиновникЕдно нещо да е направено за регулиране на отношенията на бизнеса с държавата и вече се изливат хиляди лева за медиен натиск срещу негоДаневците са проблема, а не мажоритарните избориДаневците са във всяка властЩом могат да натискат цели партии, бизнесмените ще натискат много по-лесно всеки депутат поотделно
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kakvi sa stetite ot korupcia?kakvi sa stetite ot kontrabanda?
60
0
 
5
 
! Отговори
хлъц преди 7 години
А щетите от данъците върху мен са в пъти по жестоки ! На всичко отгоре и богатите/властимащите/ не само,че не плащат данъци ами и крадат нашите ! Например ДДС измамите !
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ми е ясно Божидар Данев от кой отбор играе след като е председател на т.н. БСК. Би трябвало да защитава интересите на стопанските единици, вместо това го виждаме винаги в отбора на управляващите готов, винаги да забие шута на българската икономика с някакви изказвания не почиващи на никакви задълбочени анализи. Всички виждат колко ограничено е търсенето, всеки ден затварят магазини и фирми, а той супер специалиста очаква увеличение на приходи от ДДС. С такива експерти винаги ще сме последни.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срутването е в държавата. Не може при срутена държава управлявана от некадърници и аутсайдери от рода на станишевци, догановци, сидеровци и ореховци да се очаква подобрение на доходите и данъчните постъпления. Икономиката е пренатоварена със свръх социални разходи щедро раздавани от управляващите и единственият начин за стопанските субекти да оцелеят е да се скрият в сивия сектор.
57
1
 
7
 
! Отговори
kremenaabv преди 7 години
ако не е сивата икономика при малкия и семеен бизнес,всичко да е затворило и минало на социални помощи и емиграция.хората работят и гладуват.бедата е корупцията във високите етажи на властта,разпродаването на всичко което носи сигурни доходи,енергото,бтк,магазинните вериги,банките,джиессем орераторите,концесиите,всичко е раздадено срещу тлъсти комисионни.всички правителства до сега ни крадат най безогледно
56
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Данев,ти самият си щета за икономиката ни
55
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този Данев,кога стана бизнесмен,кога стана икономист,кога стана капацитет в тази област,та и акъл взе да дава на другите.От такива ,,експерти'' като този вече нямаме нито индустрия нито икономика като цяло....
54
1
 
12
 
! Отговори
Нещо бъркат? преди 7 години
Загубите от корупцията са около 30 милиарда годишно, а от сивата икономика няколко милиона - безмислено е да се занимава някой със сивата икономика...
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България се развива като дивия запад на САЩ през XIX век.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 52 Teзи кражби са невъзможни без съдействието на простия народ населяващ територията
51
1
 
11
 
! Отговори
51 преди 7 години
щетите от крадливите *** управляващи БГ 25 години - 150 милиарда +
50
0
 
11
 
! Отговори
Счетоводител преди 7 години
сива икономика ли - нееее , направо е черна - на 99%. От всеки 10 лева - 9 се укриват - било като доход , било като оборот... колегите само с това се занимават - укриване на доходи и обороти... от това маса народ направи кинти - адвокати , счетоводители ....
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българите постоянно вдигат цените и ромите не могат да плащат
48
0
 
17
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Как агенти на ДС забогатяха(като Данев) и станаха бизнесмени без един ден работа след 89г?
47
2
 
11
 
! Отговори
акуд преди 7 години
ромите не плащат никакви данъци, вкарват цитроси от гърция и зеленчуци от турция с бусове които не се обмитяват, не плащат и никакви данъци защото продават без касови апарати, не плащат здравни и пенсионни осигуровки защото нямат фирми, а всъщото време взимат помощи за социално слаби защото фактически нямат доходи, към това се добавя ,че не плащат ток, вода и какво ли не още
46
1
 
11
 
! Отговори
селкор преди 7 години
ако им вземат на работниците тези пари нали се сещате че те просто ще излезат на улицата.Защото точно сивата икономика държи работниците да не излязат на площадите
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ама че народМай ти си 5 годишен , на кого са помогнали всички изброени от теб ???????????????????За това пък си крадат на воля от хазната / нашите пари /
44
0
 
11
 
! Отговори
До "ама че наро преди 7 години
Прекрасен стил, неотразима справедливост, лъха от писанието ти. Но всичкото, което си описал , е миналото, настоящето и бъдещето ни. Последното дано не се сбъдне. Заради такива, като теб, самоубийците се увеличават, земите ни опостяват, жените ни не искат да раждат, защото няма с какво да хранят децата си, след като си платят тока, парното и данъците, за да има за дановците.
43
0
 
14
 
! Отговори
zzz преди 7 години
Щети за кого !!?? За тези които не работят и чакат само на данъци , такси , глоби , акцизи и др.Да..... големи щети , няма да има как да ги откраднете тези пари !!!

Спонсорирани публикации