По-евтин бензин не значи по-евтини стоки!

Експерт: Има други фактори, които влияят на потребителската кошница
Обновена: 13 яну 2015 14:04 | 13 яну 2015 10:20, Надежда Бочева
78
По-евтин бензин не значи по-евтини стоки!
Снимка: Булфото, архив

В условията на глобален пазар има много други фактори, които влияят на потребителската кошница освен горивата, каза пред Нова телевизия икономистът Лъчезар Богданов.

Още по темата
Поевтиняването на бензина не гарантира задължително поевтиняване на всичко, коментира той. „Ако цената на горивата падне с 10%, то цените на стоките в общата потребителска кошница падат с 1%“, изчисли той.

Той отбеляза, че транспортът и потреблението на енергия са важни разходи за бизнеса. Стойността на всички употребени горива е 7-8% от БВП. Така всеки може да изчисли как този разход се отразява на цените.

Последно днес на някои бензиностанции литър бензин се продава за 1,92 лв./литър. С картите за отстъпки на някои търговци напълно е възможно някои потребители да зареждат и на цена 1,90 лв./литър, посочи Богданов.
На въпрос дали след като някои транспортни компании са обявили, че ще намалят цените на билетите, да очакваме поевтиняване и при храните, икономистът отговори: „Частично да, но там има и други тенденции. На световните борси някои продукти са доста по-скъпи: говеждо, агнешко, зехтин. Какаото е с 50% нагоре, кафето също е по-скъпо спрямо края на 2013 г., но там действат и други фактори освен стойността на горивата – например  политически кризи”, заяви Богданов. Затова по думите му не е задължително всеки продукт да поевтинее, някои може да поскъпнат, тъй като сме част от глобален пазар.

Според него все пак в България хранителните стоки през последните 12 месеца леко поевтиняват, както и почти всички услуги. Но образователните услуги леко поскъпват, там горивата не са водещ фактор, даде пример той.
Финансистът Банчо Банов посочи, че през 2003 г. цената на барел петрол, която сега е 48 долара, е била 28,95 долара, а бензинът е струвал 1,30 лв/литър. Изведнъж до 2012 г. цената на барел стига 115-120 долара и литър бензин става 2,56 лв., а сега слиза надолу.

„За 9 години петролът поскъпна близо четири пъти, а бензинът – 1,97 пъти. Сега трябва да очакваме сходна тенденция – бензинът да поевтинява със закъснение и наполовина по-малко спрямо петрола“, очаква Банчо Банов.

Той се позова на изчисления на Лукойл, според които цените на петрола формират само 40% от цените на бензина. Всичко друго са акцизи и други разходи.

Банов заяви, че търсенето на основни хранителни продукти в България, като хляб, мляко и яйца, е „нееластично“ - ако едно семейство яде по един хляб на ден, при евентуално намалена цена няма да започне да потребява повече.

Лъчезар Богданов обаче каза, че ниските транспортни разходи разширяват географията на един пазар и конкуренцията се засилва. Той очаква при 20% спад на цените на горивата и 2% по-ниска инфлация или дефлация структурата на потреблението да се промени. Но дали парите ще отидат за друго потребление, дали хората ще ги спестят, или ще ходят на почивки, е трудно да се каже.

При всички случаи такава голяма промяна не сме виждали от доста време, отбеляза Богданов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заводските цени на бензина и нафтата от Лукойл са вторите най-високи цени в Европа след цените на Унгарските рафинерии. Това е така ,защото разходите на Лукойл са по-високи от разходите на френски, немски, австрийски рафинерии. Лукойл плаща много по-високи заплати на работниците си отколкото в Германия, Франция,Австкрия. Заплатите на работещите в БГ бензиностанции също са много по-високи от заплатите в Мюнхен,Париж или Амстредам. Освен това в БГ данъците са най-високите в Европа - цели 10 %
48
0
 
1
 
! Отговори
ник преди 9 години
А така ли ,а по скъп означава по-скъпи ААА!
47
0
 
2
 
! Отговори
Кон преди 9 години
Задължително по-евтин бензин означава по-евтини стоки, каквото и да пишат журналистите. Единствено трябва да е устойчиво поевтиняването, поне 3 месеца.
46
0
 
0
 
! Отговори
пфу преди 9 години
Ади БА.Пфууууууууууууууууууууууууууууууууууууу.пиявици
45
0
 
0
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Знами,значи!!!!
44
0
 
0
 
! Отговори
comerce преди 9 години
cenite padat s 30%.
43
1
 
7
 
! Отговори
необразован преди 9 години
Да, да, да, разбирам. А когато петролът поскъпваше всички цени се вдигаха с бесни темпове. Не на нас тия.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен54 защото крадците който оправляват са обвързани като свински черва и са направили прогнозитеси СЪОТВЕТНО СА НАБУТАЛИ КАПИТАЛАСИ при цени 90долара за петрол ОБАЧЕ При промяна на обстановката те ще загубят страшно много пари КОМУНИСТ икономист ВИНАГИ Е В ПРОТИВОРЕЧИЕ С ПАЗАРНАТА ЛОГИКА просто щото е некъдърен да ОЦЕЛЕ Е на свободния ПАЗАР за това се опитва да го реголира с Купени Политици по искуствен път
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно защо по-евтин бензин не означава по-евтини стоки, обаче по-скъп бензин задължително означава по-скъпи стоки?
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от червен икономист само такива бисери могат да се очакват при петрол 47 долара за момента при начални 90 дори по негови сметки цените трябва да паднат с 6 процента някой да е видял нещо такова АМАН ОТ ЧЕРВЕНИ КРАДЦИ пишештисе демократи
39
0
 
0
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Убедил съм се чев БГ.истинските експерти са тези на пазара и в кръчмата.От тяхните разсъждения може и да намериш и някаква логика.Но от тези по вестници и ТВ.нито логика нито аргументи.Не всички стоки са свързани с петрола но, защо тези които са не падат.транспорт.дрехи.пластмаси и др.
38
1
 
4
 
! Отговори
ebb преди 9 години
по-евтин бензин не води до по-евтини стоки,но по-скъп бензин задължително води до по-скъпи стоки.първи закон на икономическите експерти в бугаристан
37
2
 
8
 
! Отговори
МЕРИ преди 9 години
Значи,като се намали бензина с 10%-стоките намаляват цената си с 1%,а защо като се увеличи бензина с 10%,стоките вдигат цената си с10%?Егати икономиката!!!!
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахахахаха, и някои от вас най-вероятно преподават на студенти.Да не очаквам следващите десетилетия видни икономисти.
35
0
 
14
 
! Отговори
ссс преди 9 години
Интересно тогава защо стоките следват цената на бензина когато той се вдига, а когато той пада цената на стоките не пада. Пародия на държава е всичко. И държавата вместо да защитава интереса на данъкоплатците тя защитава дребните тарикати, мутрите и робовладелците.
34
0
 
27
 
! Отговори
Hex преди 9 години
Повишаването на цените на горивата вдига цените, а понижаването не. Ясноооо. Кажи БГ и няма смисъл от коментари.
33
3
 
4
 
! Отговори
до 38 Веско преди 9 години
До Анонимен 37Е стга вече форумни "специалисти". Вземи произведи нещо и го изкарай на пазара с 6% "нормална" печалба да видим колко седмици ще устискаш. Въбще можеш ли да сметнеш себестойност на една стока?........Хахахаха и викаш нема как????Ех Веско,Веско и ти искаш да произвеждаш или продаваш пишеща машина на цената на лаптоп.Толкова разбираш от себестойности.Но виж за печалбата грешка нямаш.
32
0
 
9
 
! Отговори
... преди 9 години
Значи докато няма заколени и утепани нема да се променят нещата! ПОСТОЯННО НИ ЛЪЖАТ и МАМЯТ! А това дето тоя пед... аа експерт го приказва да земе да си го постави некаде дето не грее слънце! Лошото е че може и да му хареса! Що бре "експерте" като се дигне цената на бензина, даже с една стотинка, цените на стоките се дигат двойно пък сега като пада те не падат! Еи такива "експерти" и други заслужават това дето го написах в началото!
31
0
 
19
 
! Отговори
ганди преди 9 години
А обратното винаги е валидно.
30
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо тогава като тръгне бензина нагоре и всички стоки хукват нагоре.

Спонсорирани публикации