В КЗК и Виваком не са чували за смяна на собствеността на БТК

Може обаче регулаторите на ЕС да бъдат информирани за такава сделка
Обновена: 19 мар 2015 14:07 | 19 мар 2015 13:46, Бойчо Попов
2
В КЗК и Виваком не са чували за смяна на собствеността на БТК
Снимка: Виваком
В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не е постъпвала информация за смяна на собствеността на "Българската телекомуникационна компания", (с търговско име „Виваком"),  заяви говорителят на КЗК Марио Гаврилов, цитиран от БТА. Възможно е обаче регулаторните органи на ЕС да бъдат нотифицирани за такава сделка, добави той.
 
Групата (LIC33), обединяваща инвеститори от  ЕС, специализирани по операции на нововъзникващите пазари и изпаднали в затруднено положение, обяви, че придобива марожитарния дял на Виваком и други водещи компании в България.

Предишният собственик окончателно е продал активите срещу ангажимента на инвеститора да рефинансира всички дългове към различни банки, които възлизат на около 900 млн. евро,  пише в съобщението на групата.
Трансакцията трябва да бъде одобрена от регулаторните  власти и новите инвеститори вече са започнали усилията по рефинансирането наред с преструктурирането с цел да се  стабилизира положението, се допълва в съобщението.
По-рано днес от „Виваком“ заявиха пред Investor.bgче също не знаят нищо за смяна на собствеността в компанията.
 

След сигнал на "Технологичен център - институт по микроелектроника" АД (собственост на Цветан Василев) КЗК образува преписка. В сигнала се изказва предположение за осъществена концентрация чрез придобиване на контрол върху "Българска телекомуникационна компания" ЕАД.

КЗК приема, че при евентуално прехвърляне на дялове от "Бромак Телеком Инвест" АД на SHCO 79, s.a.r.l Люксембург косвено би довело и до промяна на контрола върху БТК ЕАД.

Засегнато предприятие от една страна е всяко от придобиващите  съвместен контрол дружества, а от друга - придобиваното предприятие, пише в съобщението от 20 февруари.

Поне две от засегнатите предприятия (групата ВТБ и  "БТК" ЕАД) са реализирали оборот през 2013 г. (годината преди твърдяното прехвърляне на дялове), покриващ праговете на чл. 1, ал. 2 от Регламент (ЕО) 139/2004 г. на Съвета относно контрола върху концентрациите между предприятия (Регламент за сливанията на ЕО). На основание чл.21, т.3 от Регламента за сливанията, нито една държава-членка няма право да прилага националното си законодателство по отношение на конкуренцията спрямо концентрация с общностно измерение, т.е. евентуално извършената сделка би попаднала под изключителната юрисдикция на ЕК, посочиха тогава от КЗК.

Припомняме, че БТК беше придобита през 2012 г. от КТБ и руската банка ВТБ. Българската банка не участваше пряко в сделката, а чрез финансираното от нея "Бромак Телеком Инвест”. ТЦ-ИМЕ твърди, че собственици на това дружество са "Технотел инвест" и "Бромак", като фирмата-жалбоподател контролира "Технотел инвест". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те какво ли са чували? Стотици хора ги информират, че нямат мрежа и при всяко следващо обаждане го чуват за пръв път
1
0
 
13
 
! Отговори
Аз преди 9 години
хах, ще пунка от смях. ЦВ. Василев прави всички за смях :)))

Спонсорирани публикации