Коли на водород превземат София! Кои са плюсовете им?

Код "Водород" събира малки и големи по повод 1 юни
Обновена: 2 юни 2018 07:32 | 1 юни 2018 22:01, Екип на Bloomberg
36
Коли на водород превземат София! Кои са плюсовете им?
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Най-големите плюсове на водородните автомобили са липсата на вредни емисии, доста по-високият коефициент на полезно действие на двигателя и това, че не е нужно притежаването на свидетелство за управление на МПС. Това каза Ивайло Бонев от „Технократи“ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Специалистът представи в студиото прототип, който показва какво се случва под капака на автомобила, какво се случва под седалките, така че всеки да може да придобие по-ясна представа за това какво представлява този вид кола.

Същата ще бъде представена и днес в София по време на събитието Код „Водород“, където всички присъстващи ще станат част от експерименти с добиване на водород в реално време, ще видят и как се движи прототипът и ще могат да го тестват.

Бонев сподели, че към момента основен недостатък на тези автомобили е така нареченият процес електролиза (делене на водата на съставните и молекули), който все още е скъп и към днешна дата има отделяне на вредни емисии. Целта е този процес да стане т. нар. „зелен водород“ - без вредни емисии от възобновяеми енергийни източници.

Друг сериозен проблем е липсата на инфраструктура - не само в България, но и в цяла Европа.

"Лидерите в Европа, като Германия и Австрия, започват да влагат в инфраструктура. Shell направиха първата бензиностанция, на която има и водородна станция и спокойно може да заредите автомобила с"“. По думите на Бонев в България също започва да се работи усилено в тази насока, като според него този процес ще се случи, но ще отнеме време.

"Заместник-министърът на транспорта само преди няколко дни каза, че България се наема да изгради 10 водородни зарядни станции до 2025 г. Вече има големи концерни, които произвеждат автомобилите на поточна линия и те спокойно могат да бъдат закупени".

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"не е нужно притежаването на свидетелство за управление на МПС."А бе ви от 80%-те ли сте?Водородните са значи с предимство - т.е. една кола в София, ако са две не трябва да се срещат ако три и.т.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тойота на водород струва 58 хил. 866 долара в САЩ. Скоро подобни коли втора употреба няма да има. Желая ви щастливо коледно пазаруване.
28
1
 
5
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Ивайло, ти си някакъв самозван технократ.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не разбрах как превземат точно пък София. То една няма поне да я покажат.
26
0
 
15
 
! Отговори
гост преди 5 години
Да се движиш по пътищата без да знаеш правилника за движение и никой да не те санкционира ,щото щом нямаш книжка нямакак да те глобят - е по-голям абсурд от този няма.
25
0
 
11
 
! Отговори
Химика преди 5 години
Тоя "експерт" кога точно е виждал промишлена станция за добив на водород чрез електролиза?! Водорода промишлено се добива от метан. Теоретично може да се добива и от вода, но разхода на вложена енергия е колосарен!
24
2
 
6
 
! Отговори
Иванчев преди 5 години
+++ Хора, четете по-малко коментари под статиите, че продължителната работа на компютри и телефони отделя много вредни емисии!! +++
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах само защо като са на водород могат да се карат без книжка?
22
1
 
15
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Водорода ми се вижда по-читава алтернатива от батериите. Толкова много фотоволтаици построиха - да ползват излишъка да правят водород. Това вече може да се нарече зелена енергия. Иначе друг е въпроса, че има нови технологии и при батериите, но монополите правят всичко възможно да ги забавят за да вземат мах печалба от сегашната литиева батерия.
21
6
 
8
 
! Отговори
МангоИталиано преди 5 години
До Дизел 22Шукарна кола нали? Даже и махни и катализатора, ще върви по добре. Малко смърди и да не ти се налага да се нареждаш след нея на светофара.
20
14
 
21
 
! Отговори
Дизел преди 5 години
Фолксваген поло 2009 г. Трицилиндров дизел, 1.4 тдиГори 4 на сто в СофияЗимата 4 литра и половинаИзвънградско 3 литра и половина70 коня, не е за състезатели, но е чудесен за нормално каранеАбе хора, не ви ли промиват мозъците всякакви ***???Ток, водород, хибриди, европейски глупости...Усещате ли как ни превръщат в зомбита и роби на системата?????
19
1
 
26
 
! Отговори
Остъй остъй преди 5 години
Оня ден не можах паркомясто да си намеря от водородни автомобили. Забогатя изведнъж тоз народ та електрическите ги пропусна и мина директно на водородни
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До exстига глупости, стига комплексарщина. Бетер македонците ставате. Електролизата е открита още през 1800тата година и не от българин
17
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нафта си крада от локомотиви, камиони.... и си карам тоя водород от къде ша го крадна?
16
7
 
19
 
! Отговори
Ники преди 5 години
водорода, не е горивото на Бъдещето. За добива му, гориш същото гориво, което сега горят колите ни. Единственият плюс е, че замърсяването ще е само около рафинерията а не в градът, но общо взето не решаваме проблема.
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам кой би спрял производители като Toyota и Honda. Проблема засега идва от липсата на зарядни станции и цената на водорода около 10 Евро за килограм, което е икономически не ефективно да се кара такъв автомобил. Но това е проблем на днешният ден бъдещето ще покаже ще може ли да се наложи тая технология.
14
9
 
22
 
! Отговори
ex преди 5 години
Тя технологията не е от сега,а от години!Българин я е измислил и я е подарил на човечеството,но ако всеки от вода може да си направи гориво,става независим!Как ще му трябват пари или лихви да плаща ако може да си бие сонда за вода и да си прави и ток>?!Как ще го накарат да гласува?Как ще има контрол и монопол?Затова не се дава на никой да е енергийно независим!!!
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младеж 14 вземи си Хапчетата никой от по долу коментиращите не е засегнал други аспект освен плюсове и минусите на водородната технология.
12
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да се напъвате *** до 25 години с печалбите от петрола ще е приключено. Алтернативите са водород и алкохол, и двете екологично чисти или както би казала подсъдимата кметица на "Младост" - зелени :)
11
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те много хубави тия автомобили, но какво правим при една катастрофа с бомбата водород зареден под налягане между 800 и 1000 Bar.

Спонсорирани публикации