Огорченият Зидаров: "Хари Потър" не е гениално произведение

Художникът признава, че е чел само първата книга
Обновена: 20 ное 2019 14:39 | 20 ное 2019 14:38, Нели Христова
110
Огорченият Зидаров: "Хари Потър" не е гениално произведение

Децата на 90-те отраснаха с Хари Потър, а историите за младият магьосник и до днес вълнуват дори и бъдещите поколения. За художника Любен Зидаров, който бе избран да нарисува кориците на българското издание на поредицата, това е само мода, която ще отмине.

Още по темата

"Хари Потър" не е гениално произведение, а е като всяка мода по света. За момента просто е популярно. А от екипа на Роулинг одобриха кориците ми", каза Зидаров пред "България Днес".

Той споделя, че е огорчен от негативната реакция срещу творбите му, но най-вече от определението "призрак от миналото".

Не са много държавите, които могат да се похвалят със собствени корици, украсили историята на Хари Потър. Но творбите на Зидаров вместо да подтикнат чувство на гордост, разпалиха скандал в и извън социалните мрежи. Повечето мнения за кориците бяха негативни. Намериха се и хора, които да защитят Зидаров и дори да го сравнят с неразбрания Пикасо.

Зидаров признава, че е чел само първата книга, въпреки че първоначално се твърдеше, че за срока от 1 година той е трябвало да прочете всички книги и да сътвори кориците. Времето е малко, но такива са изискванията лично на Роулинг.

"Четох, че непрекъснато ме критикуват, казва художникът. -  Нека спорят. Аз съм си свършил работата. Но повечето от хората само говорят, никакви анализи. Иначе съм чел само първата книга. Цялата поредица, която е от 4000 страници, няма как да прочета. Не разбирам защо някои са се разбеснели така, каква е причината? Не смятам, че трябва да гледаме само захаросаните илюстрации, които ги има по света. Но на мен едно ми е интересно - как така се активизираха изведнъж тези хора точно сега, като че ли за първи път нещо рисувам? Ами това съм аз. Така го правя. Като че ли става дума за някакво гениално произведение."

По думите на Зидаров, нормално е в едно демократично общество да има диалог за или против нещо.

"Няма народ от само от интелектуалци. Такъв не съществува. Но опасни са не простите хора, а полуинтелигенцията, тя е най-многобройна и най-агресивна. То не е само тук, по целия свят е така. Като прочетете историята колко писатели са били ругани, колко са неприети, после самото време по-късно ги приема. Как ли не ме нарекоха мен и защо е цялата тази работа", пита художникът.

 

 


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явлението се нарича конформизъм. Всеки ентелегент ще си начеше егото с това че е в крак с друг ентелегент като изхейти нещо заради тенденцията на друг ентелегент който прочел някой си ентелегентен блог пълен с хрейтърска баластра по всичко и направен единтствено с цел да събира лайкове и посещения от ентелегенти. Сега дори това е професия инфлуенсър или да насаждаш влияния на овц.. да де на ентелегентите. Юо същия начин и подскачат по паветата умни красавци дирижирани от разни издания
105
0
 
5
 
! Отговори
само питам преди 1 година
Зидаров нали няма да рисува в тоя стил книгите на Стивън Кинг или някакви други страхотии за вампири,защото наистина човек след това може да сънува кошмари.
104
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам нищо против български творци на изкуство, ядосва ме факта, че сам г-н Зидаров, показва как той е точно българин. Задали са му задача с чисти и ясни критерии, голяма задача, да седне и прочете Х на брой книги, за да разбере за какво става въпрос преди да започне да илюстрира нещо, което ще видят безброй фенове на поредицата, но той просто не го е направил, както голяма част от народа ни. "Аз си свърших работата", да ама през пръсти. Илюстрациите са чиста абоминация, не е изкуство...
103
0
 
4
 
! Отговори
до 97 шарлито преди 1 година
аз пък съм виждал и по-тъпи произведения и по-грозни илюстрации
****
А аз пък не. За детски роман ме побиха тръпки.
102
1
 
5
 
! Отговори
само питам преди 1 година
Защо се оправдава Зидаров? Хората са написали в ясен текст,че не харесват картинките. Не може ли да нарисува нови ,, захаросани" както е казал,,каквито са в другите държави". Хари Потър е детски роман. С какъв символизъм трябва да се натоварва едно дете? Този вид стил може да го представи на изложба. От интервюто излиза, все едно на ,, критиката" й е платено да го плюят,не виждам причина след като през целият си живот е художник. Чел е първата книга й е разбрал,че става дума за детски роман.
101
1
 
8
 
! Отговори
честно преди 1 година
Видях на живо тия илюстрации онзи ден в Сиела и да ви кажа са още по-страшни от картинките на сайта на днес бг. Особено 5-тата книга(мисля,че се пада) ,,Орденът на Феникса",където на преден план се вижда един великан по долни бели гащи. Това ,,изкуство" не е за деца. Ако художникът го разбира, е редно да нарисува нови илюстрации на кориците в друг стил. Не знам кой е експертът който ги е одобрил,но мен ме хвана страх.
100
3
 
7
 
! Отговори
wowbagger преди 1 година
Това интервю звучи фалшиво.
Трудно мога да си представя, че интелигентен възрастен човек би казал в едно и също интервю за "полуинтелигенцията, тя е най-многобройна и най-агресивна", намеквайки, че хората оценяват творчеството му без да го разбират, а самият той да дава оценка на книга (извън неговата експертиза) по абсолютно глупав псевдоинтелигентски начин.
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интелектуалеца Любен Зидаров и поръчителя издател не за разбрали жанра и са създали хорор книга. Хари Потър е вълшебен начин да накара юношите да мечтаят и да се стремят към недостижимото а не черноглед светоглед като на тоя илюстратор с черните цайси.
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой така са се филмирали, че са готови да отрекат щастливото си детство с книга в ръка и трепетното четене, в желанието по скоро да стигнат до илюстрацията.
--------

Мало умник, последното нещо, заради което съм чел книжки, са илюдттациите.
97
1
 
3
 
! Отговори
Lan преди 1 година
достоевски,
ам, явно навремето не сте дочели :), щото книгата е много добра! Всъщност изобщо не се сещам за по-добра детско-юношеска книга. :) И едно време имаше добри фантасти, но точно този жанр е сравнително нов, така че няма особено място за сравнение.
96
4
 
3
 
! Отговори
шарлиебдо преди 1 година
аз пък съм виждал и по-тъпи произведения и по-грозни илюстрации
95
7
 
4
 
! Отговори
достоевски преди 1 година
каквото съдържанието такива и илюстрациите,по-добре с такива илюстрации за да плаши младите читатели и да не им пълни главите с глупости по мое време четяхме книге на А.Беляев,Карл Май,Джек Лондон,Марко Марчевски,Емилио Салгари и много други смислени автори в пъти по полезни за изграждане мирогледа на подрастващите,а не тези бълвочи с претенции за литературна класика
94
1
 
7
 
! Отговори
Ебассси преди 1 година
Огорченият Зидаров: "Хари Потър" не е гениално произведение ...... е, значи , СЪБРАХТЕ СЕ .
93
2
 
6
 
! Отговори
Lan преди 1 година
И въпреки, че клишета и стереотипи са несъвместими неща с изкуството, то все пак има подходящи неща и неподходящи. Никой не може да ме убеди, че този автори, нехаресван масово от децата, може да е подходящ за деца! НЕ е! :) Само си представи една гениална метъл банда как забива в някоя катедрала насред потресените набожни бабки...и въри им обясни, че музиката е гениална!
92
1
 
4
 
! Отговори
Lan преди 1 година
91, изкуството влияе на възприятията и оформя мирогледа. В това е силата му. В тази връзка не бих показала някои картини/песни/филми на деца, да не говорим пък за някои неща от авангардното изкуство.
91
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямат свършване тея фосили със стойностните произведения и не си дават сметка че ако са били в час преди петдесет години отдавна вече са дърти муруци с неадекватни съвети. Тоя става за илюстратор на болнични брошури и ресторантски менюта.
90
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛАНЧЕ,
В правото си да харесваш или не определени илюстрации, не пречи да положиш усилие да разгледаш и представата на илюстратор. който не е точно това което ти очакваш. Ако положиш усилие, се очаква да се обогатиш, дори и в крайна сметка, да не е точно това което би желала.
Изкуството отваря нови светове, за готовите да им обърнат внимание.
Останалите слагат клише (соц.)и си търсят обичайната гозба(реалистична снимка). Наричат се публика, и се отглеждат всред удобни клишета.
89
5
 
9
 
! Отговори
Хаджи Смион преди 1 година
Хари Потър не било гениално произведение... А той какво, изживява се като Пикасо ли? :D
88
1
 
9
 
! Отговори
Lan преди 1 година
84, я бе! Изобщо не се отричам от детството си или от прекрасните книжки в него. НО и тогава и сега не харесвам този стил за детски книжки! Изобщо не се интересувам от гениалността на автора. Мунк също е гениален автор, ма представете си го върху детска книжка?! Това че детството е било щастливо, значи ли че всичко е било добре в него и нищо няма нужда от промяна за децата ни?
87
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 1 година
"Хари Потър" е гениална халтура напълно в *** на времето.Тия картинки може и да са качествени,ама не са за там.

Спонсорирани публикации