Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи

Според него пикът на COVID-19 ще е след 2-3 седмици
Обновена: 25 мар 2020 08:44 | 25 мар 2020 08:43, Нели Христова
243
Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи
Снимка: БГНЕС

Ефективни ли са бързите тестове? Разногласия по този въпрос се появиха между новосформирания Медицинския съвет и Националния оперативен щаб. Според доц. д-р Атанас Мангъров бързите тестове са нужни, тъй като с тях щяха да се установят много повече случаи.

"Задачата на медицинския съвет не е да дублира функция на щаба. Ограничителните мерки са много добри, но това, което не се прави както трябва, е епидемиологичен надзор. Тази борба трябва да се води от епидемиолози", заяви доц. д-р Атанас Мангъров пред БНТ.

"Ако бяхме въвели бързи тестове, щяха да се установят повече случаи. Тези тестове са с чувствителност около 90%, но ако не се правят, пропускането е 100%", каза д-р Мангъров по повод на масовото тестване.

"Маски могат да се слагат, ако това успокоява хората - маската показва ангажираност, друга тема е доколко помагат. Загражденията на парковете също водят до дискомфорт, но показва ангажираността на държавата. Въпросът е да не прави пропуски в области, които са съществени. Не можем обаче да пренебрегваме бързите тестове. Ако те се прилагат, общата картина ще бъде по-ясна", допълни той.

"Пикът на заболяването най-вероятно ще се случи след 2-3 седмици", каза д-р Мангъров.


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А ако нямахме хич нямаше да установим нито един.
2
5
 
24
 
! Отговори
Корона Апокалипсис преди 3 месеца
Трябва да си Истински Експерт учил 10-ки години Медицина, за да Направиш такова Велико УмоЗаключение и след това да те Цитират по Медиите!
1
8
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 месеца
А добре ли съм?

Спонсорирани публикации