Цените на свинско, картофи, домати - нагоре

Лимоните също скочиха драстично
30 мар 2020 07:00, Александър Попов
71
Цените на свинско, картофи, домати - нагоре
Снимка: БГНЕС

Цените на основни храни и зеленчуци тръгнаха нагоре през последната седмица, като причината е недостига им на борсите.

Най-голямо увеличение има при свинското месо, скумрията, лимоните, картофите и доматите, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища, цитирани от "Труд".

Килограм свинско на борсите вече гони 10 лева, след като в средата на месеца цената му беше около 9,18 лева за кг. При лимоните увеличението е с близо 1 лев – от 2,44 лв. за кг на едро на 3,35 лв. за кг. В магазините цената му минава дори 5 лева. С 30 стотинки за килограм са поскъпнали и картофите - на борсата са по 1,24 лв. за кг.

Скумрията също е скочила с 30 стотинки, като стигна цена на едро 4,32 лв. за кг.

При оранжерийните домати увеличението е още по-голямо – с 60 стотинки само за няколко дни. На едро килограм от тях се предлага по 2,83 лева.

В магазините и големите вериги основните храни също се продават по скъпо. При олиото увеличението в някои градове стига до 10%, показват данните на земеделското министерство.

Недостигът на определени стоки е причина за увеличение на цените им, което се дължи на затруднените доставки тези дни и то основно от Турция, коментира пред "Труд" Владимир Иванов, председател на ДКСБТ. При лимоните освен, проблем с логистиката, имаше и едно свръхпотребление, защото много хора решиха, че те са панацея срещу новия вирус. Да не забравяме и че по това време на годината цената на лимоните се вдига, защото сезонът им минава, обясни той.

По думите му при свинското месо все още се усеща кризата от чумата по прасетата. Освен това ние внасяме основни количества от Германия и Испания, но сега заради затворени граници и тези доставки намаляха, обясни Иванов.

Заради липса на доставки са скочили цените на морковите, картофите и лука на борсите, обясни експертът.

До дни цените на зеленчуците ще паднат, защото огромни количества се изсипват по тържищата, тъй като страната ни в момента има най-добрата логистика, допълни председателят на ДКСБТ. От събота на борсите вече се предлагат домати по 1-1,20 лева за кг и то с много добро качество. По пазарите и в магазина по-ниските цени ще се усетят вторник – сряда, уточни Владимир Иванов.

Според него има дори опасност цените да се сринат, защото идва много стока, а потреблението е свито, най-малкото защото ресторантите и хотелите не работят.

 


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
4
 
! Отговори
Събитие на Керингтън преди 4 месеца
До От до безр

Голямата магнитна буря от 1859-та. Най-силната регистрирана слънчева буря (интересното е ,че се нарича слънчева коронална буря).
Тогава са горели телеграфните стълбове. И всичко метално се е наелектризирало.

Неизбежно е пак да се случи - може да е утре , може да е след 100 години. Тогава се връщаме пак в средновековието.
59
1
 
6
 
! Отговори
От до безр преди 4 месеца
Абе така е, свикнали сме, но за съжаление, дори и без пандемия, представяш ли си само колко крехко е всичко, да "мигне" слънцето с някаква мощна магнитна буря, само за секунди приключват всички елетрически системи ... и всичко което се сетиш по веригата. Тези 40-50 години "съвременен" технически прогрес е капка на фона на еволюцията и оцеляването няколко десетки хиляди години назад. Както го има така и го няма...
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До безработица, инфл

Е то по тая логика може да питаш и как в палеолита хората са оцелявали без земеделци и лекари.

Или в средновековието без електричество.

Света се променя и компютрите налазват всичко. Програмистите не са нужни само за фейса и туитъра ,а и за доста по-критични системи.

Почти е плашещо колко много света е започнал да разчита на електрониката.
57
1
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 4 месеца
Ще бе ГЕРБ няма ли гербаджийски бизнесмени и олигарси? Оооо вярно те са едни и същи само че сега целуват задника на Бойко.
56
4
 
1
 
! Отговори
препърс преди 4 месеца
Изобщо не съм чел какво са написали журналята.Та проблема е финансов а не здравен,проблема е че някои държави не щат евраките и долари,а искат ресурси,проблема не се решава като имаш проблем да напечаташ 1,5 трилиона гущера и 750 милиарда евракита.Проблема е че в банките депозитите голяма част липсват ,проблема е че сте в кредити,без елементарни умения за оцеляване ,че ви мързи да четете ,че ви харесва да сте скотове и да ви управляват като скотове .Благодаря за минусите и се надявам да мислите
55
2
 
7
 
! Отговори
Варна преди 4 месеца
Цените не са високи, уважаеми дами и господа. Заплатите са убийствено ниски. Ама българина не излиза за заплати да протестира а за цената на бензина. Като преди 1 година, излязоха хора от няколко града да протестират срещу високите цени на бензин. Бойко се обади на Златев. Смъкнаха цените за един ден с 15 стотинки и всички се разотидоха. След 2 дни отново 15 ст. на горе. Еее и Кво стана? Правят си гаргара с нас. Дават 800- 1000- 1200 лв и си мислят, че народа ***. Сега след вируса ще се изнесат
54
4
 
1
 
! Отговори
До безработица, инфл преди 4 месеца
Ти направо сложИ програмистите на първо място. Добре че са те - те ще изведат човечеството от тая нечувана пандамия. Не знам как са оцелявали хората досега без тях от световните кризи, войни, много по - страшни пандемии... цялото човечество сега разчита на програмистите - без хляб мога, ама без фейса и контрола на ел.блока на Пасата за ESP и контрола на климатроника не се живее братче! Добре, че няма програми за мотика и контрол на кофата за прасето. Който знае как се ползват ще оцелее.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Презапасяват ли се ***? Нали, все едно всичко ще свърши и повече никога няма да има олио брашно лимони и тоалетна хартия. На ви сега, честито на всички!
52
1
 
9
 
! Отговори
безработица,инфлация преди 4 месеца
финансовата криза последвала коронавируса ще продължи 2-3 години.

Перспективните професии към които да се насочите в този период:
1.Земеделие и животновъдство - винаги актуално, понякога се изкарват много пари в случай ,че престъпността е под контрол.
2.Лекари - престижна професия ,но тежка. Но пък и винаги нужна.
3.Електро-инженери - нужни дори само заради необходимата подръжка на инфрасткруктурата.
4.Програмисти - всичко започва да разчита на автоматизация и големите компании спестяват разход
51
1
 
5
 
! Отговори
Русия преди 4 месеца
Дей Боко Тиквения ризерв?

Нал имаши храна ,за две лета на забрай да кажи чи тя е за него и за Барцилоната.
50
1
 
7
 
! Отговори
Св преди 4 месеца
Е то няма повишение на продуктите. Просто ги няма тези, които са евтините. От години си правим хляб, с едно брашно която беше хубаво и под 1 лв. Сега просто го няма ... има брашно от 1,80 лв. нагоре. После като го пуснат и то ще бъде двойно. Абе мани - закучи се работата. Богат сега е не тоя дето има много пари или коли и апартаменти, а насадена градина и домашно стопанство.
49
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вчера купих страхотни ягоди на цена 2,50 лв/кг.
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
на петрола цената като се вдигне всичко скача нагоре. Сега не служи за оправдание но си имат ново
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А що ни лъжат тогава че цените били падали?
46
15
 
7
 
! Отговори
резидента Р.Радеф преди 4 месеца
Другаре и другарке идолопоклонници на Маскве и драги пенсионери. С ветото което наложих на предложението на ГЕРБ за твърдо фиксиране на цените, развързах ръцете на всички наши червени бизнесмени и спекуланти. Сега нашата партия БСП ще стане още по-богата и силна. Айде, целувайте ръка и хаирлия да е! И да не забравите какво направих за вас!
45
2
 
16
 
! Отговори
Некъф преди 4 месеца
Инак щели да борят спекулата!
Нещастници които заслужават да увиснат на въжето, а ние само си го набиваме защото всеки е сам за себе си и гледа да прецака всеки!
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледам и доволни овце има,те вечно са доволни ,короната да ги тръшне.
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"домати по 1-1,20 лева за кг и то с много добро качество" по това време домати с много добро качество на цена 1-2лв. няма, има пластмасови гмо домати (предимно), качествените са над 2.50
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия, които плюеха по тях дали малко поне се замислят?

Къде ти мислене бе... Иначе на пресните продукти цените наистина са се вдигнали, но на много други неща са надолу. В същото това Фантастико, дето го плюят по-долу, маса неща са на промоция направо, защото хората са се запасили яко. Отделно, че някои плодове и т.н. са се поразвалили, защото просто няма кой да ги купува.
41
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някои са се вдигнали, но други падат.

Спонсорирани публикации