Южна Корея: Не може да се изгради стаден имунитет срещу коронавирус

Усложненията след първата зараза могат да задълбочат протичането на втората
19 юли 2020 18:15, Анисия Иванова
328
Южна Корея: Не може да се изгради стаден имунитет срещу коронавирус
Снимка: БГНЕС

Концепцията за груповия имунитет може да се смята за провалена: изработването на стаден имунитет в обществото де факто е невъзможно, обявиха почти едновременно политици в Германия и Южна Корея. Изглежда в тези две страни, които до момента се справят много по-успешно от много други с коронавируса, е извършена преоценка на методите за борба с пандемията и на шансовете за успех.

Преболедувалите могат да се заразяват отново

И в Берлин, и в Сеул още от самото начало не се залагаше на бързото изработване на групов имунитет срещу коронавируса – заради големия брой заболели. Но и не се изключваше възможността за възникване на масова невъзприемчивост спрямо заразата. Междувременно науката вече знае много повече за новия вирус. Така например напоследък се увеличават признаците за това, че заразените не изработват траен имунитет. Тоест, те могат да се заразяват отново и отново, съобщи "Дойче Веле".

В резултат на четиримесечни наблюдения на над 90 пациенти, учени от лондонския "Кингс Колидж" са установили, че концентрацията на антитела в кръвта на заразените е достигала своя максимум три седмици след появата на първите симптоми, след което бързо е падала. По време на пика на заболяването около 60 процента показали силен клетъчен имунен отговор, а три месеца по-късно тази реакция е била открита само при 17 процента от пациентите.

По-висок риск след преболедуване

Именно това изследване стана причина германският депутат Карл Лаутербах, лекар по образование и експерт по медицинските въпроси на Социалдемократическата партия (ГСДП), да обяви фактическия край на концепцията за колективния имунитет. Според Лаутербах изводите на британските учени не означават, че след няколко месеца вече няма никакъв имунитет, а че той вероятно ще бъде по-скоро непълен.

Поради това съществува опасността от повторни заразявания, а усложненията след първата зараза могат да задълбочат протичането на втората. Респективно, който е преболедувал, попада в рисковата група, предупреждава експертът. А това е вече пълната противоположност на груповия имунитет.

Южна Корея официално отрече груповия имунитет

И ако засега в Германия само един политик, макар и авторитетен, да е отрекъл концепцията за груповия имунитет, то в Южна Корея това бе направено на официално правителствено равнище - министърът на здравеопазването съобщи, че в южнокорейското общество фактически не може да се изработи стаден имунитет.

Той се позова на изследване, в което са били включени 3 055 души, а антитела са били открити само при един от тях. Това дава основание на министъра да заключи, че е безсмислено да се разчита на появата на групов имунитет при подготовката на стратегия за борба с коронавируса. По-скоро би трябвало да се приеме, че пандемията ще продължи още година-две – до създаването на ефективна ваксина.

Периодически ваксинации?

Карл Лаутербах очаква появата на ефективна ваксина, но предполага, че нейното действие няма да е трайно. При това положение ще трябва периодически да се правят ваксинации. А докато няма ваксина, ключово значение придобиват мерките за предотвратяване на заразите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
0
 
! Отговори
До 302 преди 3 години
Излиза, че не ние, а тези от СЗО, НОЩ и т.н. са на принципа "Една жена каза"
280
1
 
0
 
! Отговори
Кунчев преди 3 години
Днес Мангъров като дойде в НОЩ се...маска, т.е. дефекира..изгонихме го позорно и подобаващо!!95206
279
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 14 Юли Canada's National Research Counsil съобщи, че няма информация вирус наречен Ковид 19 да е бил изолиран някъде по света. Писмото е след искане по закона за достъп до информация. Съветът потвърждава, че няма документ потвърждаващ изолирането на такъв вирус. Запитването е направено от Christine Massey, писмото може да се види в туитър страницата и , публикувано е на 14 юли в 2248h.
278
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цял свят е пламнал само българина го лъжат всички и искат да го ваксинират защото е некав специален и си мисли, че някой по света е чувал къде е българия :)))
277
0
 
4
 
! Отговори
До redordead преди 3 години
Да де, ама и "якото умиране" не се случи. За щастие! Защото към една нова и непозната болест, обикновено се използват натрупаните преди това знания. А всеки има различни знания и различен опит. И когато в началото от СЗО не разрешаваха да се правят аутопсии, лечението беше на принципа "проба-грешка". И освен това "заразени" не означава "болни".
276
1
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
............. бявиха почти едновременно политици в Германия и Южна Корея !!!От кога политиците станаха по големи специалисти от вирусолозите?!Аз ще ви отговоря. От момента в които коронавируса стана маша в ръцете на политиците!
275
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ме интересуват полюциите на корейския НОЩ? Това нито е официално изследване с доказани резултати, нито ние сме монголоиди, за да се пренасят евентуални изводи 1:1 и върху нас. Естествено, че с времето всеки имунитет отслабва, при някои повече, при други по-малко. Но като цяло колективният имунитет става по-силен. В популацията остават някакво количество имунни индивиди и вероятността от разболяване пада. И то пада в пъти.
274
6
 
9
 
! Отговори
redordead преди 3 години
Българите не обичат да вярват във факти, а в това, което има най-малко съпротивление - навремето повярваха на мантрата - ще ви оправя за 800 дни, макар че е ясно, че това е невъзможно - впоследствие се връзват на всеки следващ тъ-пак.Сега обичат Мангъра, щото неговите съвети са - яко дискотеки, джангър и гюбеци - няма опасност...
273
6
 
8
 
! Отговори
ДОЦЕНТ преди 3 години
Когато чичо Мангъров си развиваше теориите преди месеци, много пъти писах, че няма никакво основание да се смята, че се развива траен имунитет срещу заболяването, и съответно идеите за "стаден имунитет" са кухи. Доста минусчета събрах тогава тук.
272
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали КОВИД-19 повиши смъртността в България в сравнение с 2019 година. През януари 2020 преди да се появи вируса на седмица умираха 460 човека по-малко в сравнение с януари 2019 година. Сега през първата седмица на юли 2020 починалите са с 166 повече в сравнение с първата седмица на юли 2019 година. За последната седмица на юни починалите тази година са с 6 повече от миналата година. Това е при около 262-266 починали средно на ден.
271
4
 
8
 
! Отговори
БайХой преди 3 години
Кажете го на любителите на мангърщина...защото той твърди обратното....
270
6
 
14
 
! Отговори
РЗИ- СМОЛЯН преди 3 години
Ало доц.Мангъре,къде се скри бре? Какво ще кажеш за тези изводи в Германия и Ю.Корея?? Добре,че не те послушахме ненормалник такъв- покажи си дипломата за доцент,да я изгорим пред университета!!
269
10
 
4
 
! Отговори
до 294 от славянин преди 3 години
Да правиш деца живеейки в концлагер маскиран зад лозунга ''свободна и демократична държава'' означава да увеличаваш концлагеристите в него! Какъв е смисълът от това!?
268
3
 
7
 
! Отговори
Мангъров преди 3 години
Ко рейчи...
267
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да се изгради какъвто и да е имунитет срещу несъществуваща зараза.
266
8
 
3
 
! Отговори
до 289 от славянин преди 3 години
Населението се увеличава чрез разплод, но само в страните от т нар ''трети свят'', в ''първия свят'' населението се увеличава чрез емиграция от ''този трети свят'' и стерилитетът на населението в ''първия свят'' се увеличава постоянно всяка година, само в България според инфо отпреди десетина години 250 000 двойки не могат да имат деца по естествен път!
265
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете това на Мангъра за да престане да говори едно и също.
264
13
 
4
 
! Отговори
Спекуланти преди 3 години
разсъждават върху неща от които не разбират и спекулират с вероятности. Той и Тръмп предложи да се пие белина, ако помага. Даже някои пробваха!Не казват най-важното - досега няма разболял се повторно от covid, което означава, че първите преболедували вече 7-8 месеца има имунитет! Дали имунитета ще трае 7 или 70 годинин, никой не знае, но преболедувал вече от covid, никога няма да умре от covid в бъдеще,
263
2
 
3
 
! Отговори
Да бе да преди 3 години
До славянинИ за това населението се увеличава с 50 милиона всяка година,влючително и тази.Абе кък ви ги ражда главата просто не е истина.
262
18
 
5
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Аз съм голям фен на задължителната ваксинация на всички балъци, за да ги видя как *** след това като мухи! Още откакто скалъпиха това глобално активно мероприятие ми стана съвсем ясно каква е и целта му - масова ваксинация на световното население със съвсем конкретна цел - рязко намаляване на населението на планетата!

Спонсорирани публикации