САЩ преобразуват бивша съветска база в Румъния, за да сдържат Русия

Това ще бъде крепост на НАТО в Черноморския регион, алармира Китай
31 юли 2020 00:15, Павел Гълъбов
189
САЩ преобразуват бивша съветска база в Румъния, за да сдържат Русия
Снимка: БГНЕС

Според информация на американския вестник Stars and Stripes, Военновъздушните сили на САЩ наскоро са поискали от Конгреса повече от 130 милиона долара за модернизация на бивша съветска военна база в Централна Румъния. Базата може да се превърне във военен център за ВВС на САЩ в Югоизточна Европа и крепост на НАТО в Черноморския регион. Това допълнително ще засили военното сдържане на Русия в Източна Европа, пише китайският официозен ежедневник „Женмин жибао“ (China Daily), информира „Фокус“.

Още по темата

Отделяне на пари за възстановяването на бивша съветска база

Според съобщението Съединените щати очакват да осигурят близо 3,8 милиарда долара по Закона за разход на средства за отбрана 2021 г. в рамките на Европейската инициатива за сдържане, включително сума от близо 130,5 милиона доларза модернизиране на въздушната база Кимпия-Турзий в Централна Румъния. Ако бъде приет, този бюджетен проект ще бъде най-големият проект за военно строителство в чужбина, който Министерството на отбраната на САЩ ще реализира след старта на Европейската инициатива за сдържане през 2014 г.
Военновъздушните сили на САЩ заявиха в бюджета си, подаден в Конгреса, че „военновъздушната база Кимпия-Турзи е основният способ за европейското командване на САЩ да отговори на непрекъснато променящата се среда на европейска сигурност“. Миналата година европейското командване на военновъздушните сили на САЩ изпрати няколко дрона MQ-9 Reaper, разположени в Полша, в базата за кратък период от време, за да засилят мониторинга и контрола в Черноморския регион. Освен това американските военни многократно са изпращали в базата свои изтребители за дежурства.

Тази поредица от действия показва, че САЩ и техните съюзници искат да продължат да разширяват военните си действия в Източна Европа. Въпреки че Министерството на отбраната на САЩ непрекъснато увеличава инвестициите си в базата през последните години, в момента няма зона за кацане на големи военни самолети, така че категориите оръжия, които ВВС на САЩ могат да изпращат в базата, са ограничени, а възможността за изпълнение на мисии е намалена значително. В своята бюджетна декларация американските ВВС поискаха редица основни ремонти и модернизации на базата, включително промяна на защитните съоръжения за кацане на опасни товари, изграждане на повече зони за стоянки на самолетите, петролни депа и складове за осигуряване на вътрешна логистика в базата.

През 2019 г. ВВС на САЩ изразходва около 40 милиона долара за модернизиране на 71-а румънска военновъздушна база Кимпия-Турзи. Базата е построена от румънските ВВС през 2002 г. и се счита за най-добрата въздушна база в Румъния. След анексирането на Крим към Русия през 2014 г. Румъния получи граница с Руската федерация по море, така че за Румъния активната интеграция в НАТО, както и сдържането на Русия, допринасят за осигуряването на собствена стратегическа сигурност.

Множество сигнали за „завръщане в Източна Европа“

От юни САЩ и техните съюзници по НАТО последователно провеждат съвместни военни учения в Източна Европа. Американските ракетни разрушители влязоха в Черно море за трети път за годината, за да демонстрират своята мощ. След „изненадващото посещение“ на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспер в НАТО на 15 юни, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви значително намаляване на броя на американските войски, разположени в Германия. Външният свят вярва, че тази част от американските войски, изтеглени от Германия, ще бъде постоянно разположена в Полша. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че много европейски страни, включително Полша, балтийските държави и Черноморския регион, са увеличили американското военно присъствие.

Русия реагира много остро на тези събития. В руския Западен военен окръг отбраната в посока към Балтийско море беше засилена, а в Южния военен окръг бяха организирани въоръжени сили за цялостно наблюдение на движението на корабите на НАТО и навременна реакция на евентуални аварийни ситуации във водите на Черно море. Руският Балтийски, Черноморски и Северен флот също ще провеждат военни учения.

Игрите на САЩ и Русия стават норма

В бъдеще, като подкрепят разширяването на НАТО на изток, Съединените щати ще поставят по-голям акцент върху създаването на гранични сили за противовъздушна и противоракетна отбрана в съседните на Русия страни като Румъния, Полша и Украйна. Те също така ще засилят действителната бойна подготовка на НАТО и ще помогнат за изграждането на способности за съвместни бойни операции с цел всестранно и многостранно търсене на стратегическа блокада и военен натиск върху Русия.

Със сериозната липса на взаимно стратегическо доверие и все по-силна военна конфронтация между двете страни, Русия може да използва вътрешните конфликти в НАТО за укрепване на стратегическите ядрени сили и придвижване на военното разполагане, както и за укрепване на стратегическото превъзходство, за да получи изгодно положение във военната конфронтация.

В бъдеще стратегическите игри между САЩ и Русия в Източна Европа могат да покажат тенденция към дългосрочни и усложнения. Следователно рискът от „неволна стрелба“ все още ще съществува заради принудителните военни демонстрации от двете страни.


189
Още от Коронавирус
Ваксините срещу COVID-19 ще издържат максимум година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
2
 
! Отговори
тритяхту пътя преди 1 седмица
американската димукрация иде,няма абсолютно никакъв шанс нашия прайм дето са изживява на дон вито корлеоне ,
да не му се лепне етикета диктейтър и всички залежали пушкала да са изсипят да ни спасяват,нашите мили съседи ще си ни разделят по братски.
163
1
 
5
 
! Отговори
Troll Army преди 1 седмица
Каква крепост може да бъде стара руска казарма оградена с телена, прокъсана на места ограда и 200 души персонал, половината от които готвачи, интенданти, шофьори и началници?

Та те няма да успеят да спрат дори стадо сигаани тръгнали на сезонна беритба на бакър в района та какво остава за "руска армия".


Май ще стават само за ПРИСЪСТВИЕ...Освен ако многобройните краварските тролчета от сайтовете не бъдат мобилизирани да помагат в жива верига пред базите.
Стига само са дремали пред клавиатурите.
162
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 162

Нали руснаците не са имали намерение да "окупират"?
161
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В румъния имаше руска база, понеже румънчетата бяха съюзник на Хитлер и дори пратиха войници на руския фронт.
160
2
 
14
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 1 седмица
краварския окупатор вън от Европа в чувал!
159
2
 
13
 
! Отговори
БДЖ София преди 1 седмица
САЩ могат да направят някой конфликт както в Сърбия,сега се подготвят с Украйна срещу Русия.НАТО да се маха от бъл.площ и САЩ ,Няма нужда да пазят мухите и да създават напрежение.
158
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен
Do 154
V Kuba imalo li e niakoga ruski raketi
Da ne sam izpusnal neshto
157
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Дани Миркович

Защо там е имало руска база?
156
2
 
17
 
! Отговори
Дани Миркович преди 1 седмица
От какво точно да сдържат Русия ?
От руската агресия ли ? А какво беше когато тази база беше руска??да не би по онова време западния свят да беше мачкан от руската агресия????? Останаха ли хора които вярват на глупости.... и глупаците вече не вярват
155
2
 
2
 
! Отговори
soldat преди 1 седмица
novite lazerni raketi na russia ne se vigdat kak idvat do rumania i do polcha. puka im te vigdat vsichko ot kosmosa. neka da si kisnat v rumania. rumankite imat nugda ot sex.
154
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 1 седмица
Американците никога не са имали шанс срещу Русия, за това си живеят живота а *** мрат от одиклон. Дай боже и на нас живот като американския.
153
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Май пак ще се наложи в Куба да се разположат ядрени ракети.
152
0
 
5
 
! Отговори
наблюдаващ преди 1 седмица
Вместо разрушеният паметник на Колумб,ше издигат друг.И то на двама отявлени бойци срещу белите: Комдив Чапай и верният ординарец Петка.
151
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 5
Американците обаче нямат шанс срещу руснаците.

Груз 200, Груз 300 …
150
11
 
3
 
! Отговори
Средногорец преди 1 седмица
До Анонимен 153
Ааайййде бе!? Нали ? Щото "ДъндиПрешъс Метал" не ни изнасят необезпокоявано златото

Дънди е Канадска компания и златото се извлича в АФРИКА.2008г имаше проект с 40% държавно участие за завод за извличане на златото на наша територия, но протести в общините Чавдар и Челопеч(подстрекавани от БСП разбира се) предотвратиха изграждането на тази инсталация, а сега ревете, че някой ни бил крал златото.Хаха!
149
12
 
3
 
! Отговори
Очевадно преди 1 седмица
До Очевидно сдържане е

Имаше един световноизвестен русофоб, който наричаше Русия страна-бензиноколонка.

И беше прав човека!Ще мине още малко време и пак ще видиш, че е бил прав, а фантазиите си за млякоколонки и месоколонки ще си останат просто твои дрънканици.
Иначе в момента Русия е златоколонка.Продава златния резерв, защото износа на газ е толкова орязан, че печалбата на Газпром е няма 4 милиарда за последните ДВА месеца.
148
6
 
10
 
! Отговори
Очевидно сдържане е преди 1 седмица
необходимо.
Имаше един световноизвестен русофоб, който наричаше Русия страна-безиноколонка. Времето си тече неумолимо. Русофобът умря, а Русия постепенно, но уверено се превръща в страна-зърноколонка, в страна-маслоколонка ...
От 2-3 години Русия е на първо място по експорт на зърно, а тази година изнесе на външния пазар близо 6 млн. тона слънчогледово масло и влезе в десетката на най-мащабните производители и износители на захар.
Може би скоро ще има Русия-млякоколонка, Русия-месоколонка ...
147
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И Хитлер, и Кралица Виктория, и Наполеон, и Чарлс Шведски, и Зигмунт Васа все са се опитвали да "сдържат" Русия, но не им е минал номрът.

Американците хвърлят пари само за да се репчат и да изнудват собствените си васали... като нас. Тях неща като международни договорености не ги вълнуват.
146
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 154

Мога, то тия опровержения толкова пъти са писани, та вече всеки който се е интересувал ги знае наизуст.

Чакай да видим ТИ какво знаеш:

Къде се обработва рудата добита от Дънди, знаеш ли?
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен 154 преди 1 седмица
До Анонимен 155

.... но нищо от това което съм написал не е лъжа. Можеш ли да ми докажеш че съм написал нещо невярно ?

Пиши минусчета колкото искаш. Нали трябва да си заработиш центовете.Чаветата ти трябва да ядат.

Спонсорирани публикации