Проф. Ангелов: Ваксината за коронавирус ще бъде безплатна

Тя ще се слага доброволно, заяви здравният министър
28 авг 2020 16:23, Нели Христова
127
Проф. Ангелов: Ваксината за коронавирус ще бъде безплатна
Снимка: БГНЕС

Ваксината за COVID-19 ще бъде безплатна за българските граждани. Тя ще бъде доброволна, съобщи в Стара Загора министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той е в града, за да се запознае на място с дейността на държавния здравен контрол и създадената от болниците в региона организация за работа в условията на пандемия от коронавирус. Проф. Ангелов посочи, че от началото на епидемията в областта са установени 422 положителни случая, от които активни са 165, а починалите са 18.

Към днешна дата 17 са хоспитализираните пациенти, като всички те са настанени в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". В областната болница има създадена готовност за разкриване на допълнително 143 легла, а при по-голям натиск върху системата и още 40 легла.

Още по темата
Здравният министър обясни, че освен УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" има още две лечебни заведения на територията на областта, които са определени да провеждат лечението на пациенти с COVID-19 – МБАЛ Казанлък и МБАЛ Тракия.

България ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу COVID-19. Те са произведени от фармацевтичния гигант "Астра Зенека", с който Европейският съюз подписа договор.

"Тогава, когато бъде създадена такава ваксина, тя ще бъде абсолютно безопасна за българските граждани. Тя няма да бъде задължителна. Тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно, по желание на всеки български гражданин. Тя ще бъде безплатна за всички, които пожелаят да си сложат тази ваксина", заяви проф. Ангелов.

Все още не е ясно кога ваксината ще бъде доставена в България. Това ще стане в момента, в който тя издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата.

"Това, което ще бъде вкарано на българския пазар, ще е преминало всички изпитвания. В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора", допълни още министърът на здравеопазването.

С предимство при поставянето на ваксината ще бъдат уязвимите групи от хора, които са най-застрашени от заразяване с коронавирусна инфекция.

"Това са хората над 65-годишна възраст, хората, които имат хронични заболявания, това са всички служители на първа линия. Тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са и нашите квоти, които сме заявили за доставянето на тази ваксина", каза проф. Костадин Ангелов.

В края на следващата седмица предстои видеоконферентна връзка на всички здравни министри от страните членки в ЕС, на която ще бъдат обсъдени всички механизми за доставката на новата ваксина.


127
Още от САЩ
Истинска ли е враждата между Мелания и Иванка Тръмп?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 седмици
До Анонимен 95 И по 15 деца да са в клас , същата работа. На децата не може да се наложат ограничения.Те са нашето богатство.Да ги опазим.
105
0
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 седмици
Още няма ваксина , ама била безплатна. Все едно рибата в морете , а обещаваш че ще се готви без олио.
104
1
 
1
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 седмици
До Анонимен: РуШофил съм бил, защото искам да си поставя само и единствено руска ваксина ли?! Я се разкарай.
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До НЕКОЙ

Напоследък не бях чел по-неграмотно писание от твоето. Липсва логика, неграмотност, абе ... нека позная ... рушиофил?
102
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Айде и тоя тръгна с джипката да инспектира... големи инспектори се извъдиха, само се чудим защо не се скрият, че са ссмешни направо...
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Безплатна ваксина? Професор Ангелов отново показа че мисленето не му е силна страна. Нали сме я закупили? С пари от данъците? И то - с пари от данъците сме закупили ЕВЕНТУАЛНА ваксина, която може и да не работи.

И закупили 2.3 млн бройки при 7млн. население. Тоест, остават едни 4.7млн, дето са им похарчени данъците, а за тях - няма. Ххахаха. Пълен провал е тоя министър! Да те е срам, че такива хора се мандахерцат по високите етажи на властта. Да позная - близък е на Бочко?
100
0
 
4
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 седмици
До пияница мистик: Любимият ти чичко ГЕЙтс отдавна няма нищо общо с Прозореца. Дори притежава само 2% от Прозореца. Любимият ти чичко ГЕЙтс открадна от много люде идеята за Прозореца и затова създаде уж благотворителна организацийка. Сега чичко ГЕЙтс ще ти постави една ваксинка с която да отлетиш в отвъдното, весел, глупав и щастлив.
99
4
 
6
 
! Отговори
даа преди 3 седмици
ваксината е за да убие. Не си я слагайте. Ковид е една измама за да ви отровят с ваксината.
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сигурно ще бъде като храните и стоките, предназначени за износ към Източна Европа - менте и опасно за живота !
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Истукан

Как така - от препатили хора? Нали още я няма ваксината? Да не пишеш от бъдещето?
96
3
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 3 седмици
Който си е бие доброволно тази ваксина, го чака втори път по-тежко прекарване на коронавируса и смъртност. Не ви плаша, просто ви казвам истината от патили хора.
95
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зарежи ваксината.
Какво правим след, като на 15 септември децата се юрнат да пътуват с порНографският транспорт и прекарват по 7 часа нагъчкани по 30 ученика в класната стая?
Като заразят родителите си кой ще бачка за да ги издържа.
Борисов, Вълчев, Ангелов.
94
0
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
До НЕКОЙ

Така ли? А Windows-а от който пишеш тъпотии тук плати ли го на чичко Гейтс или у уката ти го инсталира пиратски от Замунда?
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 92

От гъбите ще да е. Има много диворастящи гъби тази година. За съжаление, на места гъбите са толкова много, че хората са тръгнали да ги мариноват. Това означава, че и зимата ще четем за илюминати, рептили, наночипове и Бил Гейтс.
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 90 - ваксините са на цена 30-60$ на всички производители - какви 1200$, какъв чичо Гейтс те гони... тука всички май са яли гъби щото бълнуват и пишат - нано чипове, конспирация и т.н.
91
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Успокойте се бе! Не видяхте ли, че ваксините ще стигнат само за пенсионерите, лекарите, медицинския персонал и полицаите? Все безсмислени и вредни за обществото хора, според вас. На вас никой не ви предлага ваксина!
90
6
 
10
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 седмици
Убеден съм, че на всеки гражданин по един или друг начин чрез данъците ще бъдат взети от всеки еквивалента на 1200 $ за "безплатната" ваксина. Чичо ГЕЙтс нищо безплатно не е заложил.
89
1
 
9
 
! Отговори
Ивайло Иванов преди 3 седмици
До Койчо

Платена е с нашите данъци, но е безплатна :)
88
4
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Има значи и умни хора в управлението. Ще чакат европейската ваксина да стане, тогава да я купят, а няма да вземат вече уж готовата (колкото хиперзвуковата ракета) джуджешка пpъдня
87
2
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 3 седмици
Докторе щом е безплатна значи има нещо.Кой дава в България нещо без пари

Спонсорирани публикации