Броят на населението на света ще спадне драстично: Какво ни очаква?

Дивата природа се завръща в полетата, домовете остават необитаеми
Обновена: 26 яну 2021 13:06 | 26 яну 2021 13:06, Нели Христова
147
Броят на населението на света ще спадне драстично: Какво ни очаква?
Снимка: БГНЕС

През последните няколко десетилетия светът си мислеше, че пренаселеността ще е кризата, която е надвиснала над човечеството. Още през 1968 г. биолозите от Станфорд Пол и Ан Ерлих позорно предричаха, че милиони скоро ще умрат от глад в най-продаваната си книга, обричаща гибел, "Бомбата на населението". Оттогава нео малтусианските шумотевици за неизбежна катастрофа са непрекъснат рефрен в някои секции на екологичното движение - страхове, които наскоро бяха изказани в документалния филм на Дейвид Атънбъроу "Живот на нашата планета".

По времето, когато Ерлихи публикуваха своите тъмни пророчества, светът беше в своя пик на нарастване на населението, което към този момент се увеличаваше със скорост от 2,1% годишно. Оттогава глобалното население се е увеличило от 3,5 милиарда на 7,67 милиарда.

Но растежът се забави - и то значително. Жените вече са по-образовани, а достъпът до контрацепция се подобрява, раждаемостта по целия свят се забавя, а в много страни сега има по-малко от 2,1 деца на жена - минималното ниво, необходимо за поддържане на стабилно население.

Падащите нива на раждаемост са проблем в най-богатите държави в света - особено в Япония и Германия от известно време. Миналата година в Южна Корея раждаемостта е спаднала до 0,84 на жена, което е рекордно ниско ниво въпреки големите усилия на правителството за насърчаване на раждането. От следващата година парични бонуси от 2 милиона йени ще бъдат изплащани на всяка двойка, която очаква дете, в допълнение към съществуващите плащания за детски надбавки.

Коефициентът на плодовитост също спада драстично в Англия и Уелс - от 1,9 деца на жена през 2012 г. до едва 1,65 през 2019 г. Временните данни на Службата за национална статистика за 2020 г. предполагат, че числото през изминалата година може да бъде 1,6, което би било най-ниският процент от преди Втората световна война. Проблемът е още по-сериозен в Шотландия, където процентът е спаднал от 1,67 през 2012 г. до 1,37 през 2019 г.

Все по-често това е така и в страните със средни доходи, включително Тайланд и Бразилия. В Иран коефициентът от 1,7 деца на жена разтревожи правителството, което наскоро обяви, че държавните клиники вече няма да раздават контрацептиви или да предлагат вазектомии.

Благодарение на този световен модел на спадане на нивата на плодовитост, ООН сега вярва, че ще видим краят на нарастването на населението в рамките на десетилетия.

Едно влиятелно проучване, публикувано в Lancet миналата година, прогнозира, че световното население ще достигне своя пик много по-рано от очакваното - достигайки 9,73 милиарда през 2064 г. - преди да спадне до 8,79 милиарда до 2100 г. Спадащата раждаемост, отбелязват авторите, вероятно ще имат значителни "икономически, социални, екологични и геополитически последици" по света.

Техният модел прогнозира, че населението на 23 страни ще е спаднало наполовина преди края на този век, като сред тях са Испания, Италия и Украйна. Китай, където противоречивата политика за едно дете на двойка приключи едва през 2016 г., сега също се очаква да претърпи огромен спад на населението през следващите години, с около 48% до 2100 г.

Все по-ясно става, че ще живеем в бъдеще, много различно от това, което очаквахме и ни очаква криза от различен вид, тъй като застаряващото население поставя малките икономики под все по-голямо напрежение.

Но как изглежда намаляването на населението на дадено място?

Опитът на Япония, страна, в която тази тенденция съществува повече от десетилетие, може да даде известна представа. Вече има твърде малко хора, които да запълнят всичките къщи в по-малките градове - един на всеки осем домове вече е празен. В Япония наричат ​​такива свободни сгради акия - призрачни домове.

Най-често срещани в селските райони, тези къщи бързо се разрушават и остават като зловещ спомен в пейзажа, като по този начин ускоряват упадъка на квартала. Много призрачни къщи са останали празни след смъртта на обитателите си, наследени от техните роднини, живеещи в града. Много от тях остават непотърсени и необслужвани, а тъй като толкова много сгради са с неизвестна собственост, местните власти също не могат да ги съборят.

Някои японски градове са предприели крайни мерки за привличане на нови жители - предлагат да субсидират разходите за обновяване или дори дават къщи на млади семейства. Тъй като населението на страната се очаква да спадне от 127 милиона на 100 милиона или дори по-малко до 2049 г., тези призрачни къщи ще нарастват все по-често - и се очаква да представляват една трета от целия японски жилищен фонд до 2033 година.

Тъй като селското население намалява, старите полета и занемарените градини отново се превземат от дивата природа. Засичането на азиатски черни мечки става все по-често през последните години, тъй като животните събират небрани ядки и плодове.

По-близо до дома, в ЕС, зона с размер на Италия се очаква да бъде изоставена до 2030 г. Испания е сред европейските страни, които се очаква да загубят повече от половината от населението си до 2100 г. - вече три четвърти от испанските общини са в упадък.

Живописните Галисия и Кастилия, и Леон са сред най-засегнатите региони, тъй като цели населени места постепенно се изпразват от жителите си. Повече от 3000 призрачни села сега преследват хълмове, потънали в разруха. Марк Адкинсън, британски емигрант, който управлява агенцията за недвижими имоти Galician Country Homes, казва пвез Observer, че в книгите си има "над 1000" изоставени села, добавяйки, че негов служител непрекъснато е бил на път, оставяйки писма в изоставени имоти с надеждата да проследят собствениците им и да ги върнат обратно на пазара.

"Тук съм от 43 години", казва той. "Нещата се промениха значително. Младежите са напуснали селата, а родителите остаряват и имат нужда от помощ. Не искате да се забивате в хълмовете, когато вече не можете да шофирате."

Както и в Япония, природата вече настъпва. Според Хосе Бенаяс, професор по екология в университета в Алкала в Мадрид, горите на Испания са се утроили от 1900 г. насам, като от 8% са разширили до 25% от територията си, докато почвата оздравява. Падащите популации ще продължат да предизвикват изоставяне на земя, "защото ще има по-малко хора, които да имат нужда от изхранване".

Франция, Италия и Румъния са сред страните, които показват най-голямо увеличаване на горската покривка през последните години, голяма част от това под формата на естествено възстановяване на стари полета. "Моделите показват, че залесяването от този вид ще продължи поне до 2030 г.", казва Бенаяс.

Изоставянето на селските райони в голям мащаб е един от факторите, допринесли за неотдавнашното възраждане на големите хищници в Европа - през последното десетилетие популациите на рисовете, вълците и кафявите мечки са се увеличили. В Испания иберийският вълк се е възстановил от 400 индивида на повече от 2000, много от които ще бъдат намерени бягащи призрачните села на Галисия, докато ловуват диви свине и сърни - чийто брой също е скочил. Кафява мечка беше забелязана в Галисия миналата година за първи път от 150 години.

Визия за бъдещето, може би в един свят след върха: по-малки популации се тълпят все по-плътно в градските центрове. А навън, отвъд границите на града, дивите животни пируват.

 


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
7
 
! Отговори
до 48 преди 2 месеца
Това поредната конспирация ли е или разполагаш с конкретни данни?
50
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нас не ни касае този проблем,в Европа няма драстично нарастване на населението,а застаряващо население, а в източната част на Европа драстично намалява населението,
да си гледат Турция,южна Азия, Африка, латинска Америка,там е пренаселено.
49
2
 
8
 
! Отговори
А за България преди 2 месеца
каква е тенденцията? Дайте малко статистически данни. Ама не като обща тенденция, а малко по-диференцирано. Да кажем: увеличаване / намаляване на раждаемостта сред различните прослойки от населението, групирани по някакъв признак, например "грамотни - неграмотни".
48
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И ледниковия век идва след 40-50 години с температури минус 100 и земята с океаните ще замръзне и не се знае кой човек ще оцелее.
47
2
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 2 месеца
Само китайците ще станат повече.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
иНТЕРЕСНА ПОСЛЕДОВАТЕЛНСТ.Само факти без конспирации.Първо вируса - мерки -локдауни -ваксини по желание-сертификати и ковид паспорти- -Сейшелите ще пуска само ваксинирани -и последна статия -населението ще спадне драстично!Всичко може сами да проверите ,взето от официални медии.За троловете отново казвам ТОВА НЕ СА КОНСПИРАЦИИ, А СТАТИИ ОФИЦИАЛНИ ВЗЕТИ В ХРОНОЛОГИЧЕН РЕД.
ИЗВОДИ ВСЕ САМ ДА ПРАВИ.
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всъщност, статията не представя цялата картина. В някои страни населението намалява, но това са страни с добър или поне приемлив стандарт на живот, където повечето хора са образовани. В същото време в бедните страни, където хората са необразовани, населението продължава да расте със силни темпове. Да, като цяло ще има намаляване на ОБЩОТО население, но то ще бъде неравномерно. Ще има страни, които са ненаселени и такива, които са свръхнаселени.
44
5
 
10
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Населението ще намалее след като хората бъдат отровени с "ваксината".
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България ще останат само ГЕРП и ДПС и ще живеят добре. Останлите умират, защото при демокрация не може всички да са от една партия както беше при БКП.
42
1
 
13
 
! Отговори
Какво ни очаква? преди 2 месеца
Очаква ни голям KУРРР.
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 34
Няма да се светнат никога,та те така си живеят от 4-5 хиляди години.Ще се размножават като обезумели а после ще се бият за храна и вода.Исед това обратно по колибите.Повтаряло се е 30-40 века все едно и също.Всичко което правят се свежда или до голямо размножаване или до убиване и трупане на отпадъци.
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Намаляването на населението е сериозен икономически риск. Илон Мъск не случайно каза, че това за него е една заплахите пред цивилизацията, наред с климата и изкуственият интелект.

Скоро ще се налеят много пари за справяне със стареенето. Вече на всички е ясно, че това е начинът. Няма да стане с имигранти. Хората не ги искат.
39
1
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
Тази криза не се отнася до България - нас ни върнаха много назад, изплашени от проблемите напред...Което не означава, че тези проблеми не ни предстоят да се решават, освен ако някой умник реши, че решението е отново бягство в миналото...
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
те за тва пуснаха и к19, медиите отделно допринасят стрес който води до болести и така всичко им върви по план
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е очаква ни планираното. Една група с наследниците си и около 500 млн. да ги обслужват като слуги. Нали за това се ваксините, за да ни редуцират
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да,населението на готините държави намалява а населението на Етиопия,Нигерия,Индия,Бангладеш,Конго,Мексико,Турция,Афганистан,Кения,Мароко,Уганда и подобни чудни местенца се увеличава с бясна скорост.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 21

И в Африка също е пренаселено на някои места.
А европейците от източна Европа намаляват драстично.
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Проблемът е не само намаляващото население в развитите държави, ами и драстично увеличаващото се такова в неразвитите. Основно в Африка и част от Азия. Това показва началото на упадъка на западната англо-саксонска цивилизация. Скоро варварите ще ни превземет и ще направят някаква своя цивилизация...след има няма 1000 години....докато се светнат как стават нещата. До тогава земята ще заприлича на африканско гето за известно време.
33
1
 
18
 
! Отговори
до 21 преди 2 месеца
забравяш Бангладеш , на територия колкото България живеят над 220 млн. жители .
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според българина това ще доведе до понижаване цените на имотите. /с

Спонсорирани публикации