Бикари - италианският град, който продава къщи от 1 до средно 8000 евро

Мечтата на кметът е кътчето от рая да се засели отново
5 фев 2021 21:27, Нели Христова
22
Бикари - италианският град, който продава къщи от 1 до средно 8000 евро
Снимка: Flickr

Ако сте се изкушили да вземете една от порутените къщи, предлагани за продажба в Италия за малко повече от 1 евро, но сте се отказали заради неприятностите, свързани с ремонта, един град има предложение, което може да ви изкуши

Бикари, дълбоко в югоизточната част на Пулия, също продава порутени домове на цена от 1 евро, но за разлика от други дестинации има и изгодни сделки за готови, вече ремонтирани къщи. Цените на празните жилища започват от 7500 евро, но повечето домове са в диапазона от 10 000 до 13 000 евро.

Продажбата е част от мисията на кмета Джанфилипо Миньоня да спаси болния си град от смъртта. Години наред хората го напускат, за да търсят работа в големите италиански градове или в чужбина, главно в САЩ. Това изселване намалява  населението, чийто връх достига 5 000 през 50-те години.

"Тук има едва 2000 жители", казва той пред CNN. "Обезлюдяването е отворена рана, постоянно явление. Местните жители продължават да си тръгват и макар повечето хора да се връщаха през лятото, сега го правят много по-рядко. Много къщи, годни за обитаване, са празни и тънат в забрава."

Той казва, че сега иска да възстанови сградите, които хората са оставили след себе си.

Сладки малки домове

"Един ден се лутах из стария център и ми направи впечатление как толкова много сладки малки домове в перфектна форма са затворени от години, прибрани в безшумни алеи, с табели "под наем" или "продава се", които никой не вижда. Мислех, че най-добрият начин е да се включат онези, които вече не се интересуват, да ги продадат веднага", обяснява Миньоня.

Налични са около дузина домове от 1 и 20 евро с "по-голям мащаб", но потенциално над 100 празни сгради в Бикари се нуждаят от нови обитатели. Снимки и карти на имотите скоро ще бъдат публикувани онлайн на уебсайта на кметството, но заинтересованите хора са поканени да се свържат с Миньоня (sindaco@comune.biccari.fg.it).

Онлайн платформата ще бъде разделена на две секции: домове за 1 евро и евтини къщи.

Онези, които се съгласят на порутено жилище от 1 евро, трябва да наложат гаранционна сума от 3000 евро, която да бъде върната след приключване на ремонта по къщата, вероятно в рамките на три години. Но за разлика от други италиански градове, които са пуснали подобни схеми, срокът за изпълнение ще бъде удължен, ако работата е в ход и има основателна причина за забавянето.

На покрива на Пулия

Бикари може да се похвали с впечатляващо местоположение. Разпръснат на границата между три региона - Пулия, Молизе и Кампания - той е заобиколен от девствените планини Дауния, гъсти гори, пасищни стада, маслинови горички и езеро.

Градът е разположен в подножието на най-високия връх в региона, Монте Корнакия (известен още като планината Carrion Crow's). От върха се открива гледка към Адриатическото крайбрежие, нос Гаргано и островите Тремити. Районът е известен като "покривът на Пулия".

Смята се, че името на Бикари произлиза от италианската дума „bicchiere“, което означава стъкло, тъй като селото има формата на обърната чаша.

Провинцията е осеяна с руини от праисторически селища и стари ферми.

Основан от древните римляни в пепелта на първобитно село, Бикари оцелява векове по-късно, за да процъфти през Средновековието. Не са останало много от старите му крепостни стени, но една кула, която все още стои на входа на селото, е домакин на художествени изложби и музейни изложби.

Земя на овчари, монаси и някога дори хайдути, Бикари е заобиколен от мрежа от стари пътеки и пътища за преходи, които се извиват през хълмове, осеяни с места за пикник. Това е диво петно ​​от Пулия със скитащи вълци, лисици и глигани.

Да осигуриш бъдеще

Калдъръмените алеи на Бикари са обградени със стари и ярко оцветени по-нови къщи. Рушащите се каменни жилища с напукани дървени врати, счупени стъкла на прозорци и олющена боя за стени са съпоставени с перфектни, като за снимка, домове с украсени каменни арки, малки вътрешни дворове и боядисани прозорци със саксии с цветя.

Всички продадени къщи от 1 евро се намират в стария квартал, заобикалящ величествената кула. Готовите къщи са по-малки, приблизително 50-70 квадратни метра, разположени на два етажа, някои с изглед към зелените хълмове, осеяни с вятърни турбини. Затворени от години, повечето са втори домове на емигрантски семейства, добре поддържани, но вече не се използват от техните потомци.

Новите собственици може да искат да направят минимални промени в зависимост от личния вкус, но кметът казва, че евтините къщи вече са обитаеми и може би са по-добра сделка от тези, които се продават за 1 евро, тъй като тяхната цена може да бъде по-ниска от цената за обновяване на по-порутена сграда.

Миньоня казва, че достигането до наследниците на порутените домове, които често са разпръснати по целия свят, може да бъде обезпокоително, но съживяването на стария квартал също е въпроси  на безопасност.

"Ще отчуждавам имотите на стари собственици, които не отговарят на призива ни да преустроят своята нестабилна семейна къща или алтернативно да ни я предадат. Често падат керемидите и това е опасност за минувачите. Градската архитектура на града трябва да бъде защитена".

Сирене и наденички

Регионът е известен със своята храна, разтягаща талията. На ежегодния панаир pizze e furne aperte туристите се почерпват със специален вид плоска бяла пица, направена в открити фурни по древна техника. Отгоре се поръсва чили на прах.

Това е рай и за сиренето. "U 'Mascjuottele" е първокласно твърдо сирене, приготвено с местно козе мляко. Може да се яде прясно или сухо и настъргано върху ястия. Козите в Бикари са известни като "кравите на бедните" и винаги са били основният източник на протеини.

Екстра върджин маслината е една от най-пикантните в Пулия и се смята, че първите дървета са донесени от древногръцките колонизатори.

Наденичките, приготвени от диво черно прасенце, което има по-вкусно месо, са друг топ деликатес. Семействата закачат салам и колбаси на куки по таваните си. И има много макаронени ястия с първокласни местни трюфели и диви планински цветя и билки.

И в случай, че се притеснявате, че може да е твърде тихо, в стария квартал редовно се провеждат фолклорни танцови фестивали с традиционно пеене дълбоко в нощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
gost преди 3 години
Разликата: там можеш да си живееш. без страх че на стари години двама *** ще нахълтат нощем да те утрепат за 100 лева
14
0
 
2
 
! Отговори
отАвстралияСидней преди 3 години
манете ги тия села. Едно от любимите ми градове е Валенсия защото съм живял там, двустаен апартамент в квартал до центъра е 80к, улицата красота, входа блока свети, с мрамор, хубаво направено, и най вече не много далеч от плажовете чийто пясък е като брашно, любимия ми плаж беше след Бласко Иванеспоздрави от СиднейАавстралия! сега живея до центъра на няколко км от Операта
13
1
 
2
 
! Отговори
БГ преди 3 години
Със сигурност е по-добре от България.
12
1
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 14150 000 лв за порутена панелка за основен ремонт са много висока цена. Заслужава си само ако е в идеалния център на София, ама там не се сещам да има панелни блокове
11
0
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Ми айде отивай в Италия и купувай села, вместо да умничиш тука.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам идея! Можем да си купим евтина къща в Италия, даже и порутена, като така ще имаме основание да ни пускат с "основателна причина" и често без нужните PCR тестове - които може да струват повече от самата къща! Ми отивам да си нагледам имота, ми к'во!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подобни оферти има дори за... Швейцария. Без майтап! И там се обезлюдяват села и градчета, високо в планината. Щом местните, които са порасли там и са погребали свои близки, зарязват родния си дом... няма нужда да разбещирам от собствен опит защо са го направили. Колко струва да там да ми оправят зъб, и има ли кой? Ако като пенсионер пия по няколко хапчета дневно, има ли лекар. А цена? Има ли градина и училище? Ако "бежанците" не отиват там, значи няма далавера. Гаранция!
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това като нашите изоставени села в северозапада
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама какво да правиш там ако няма лекар? Това става за лятна вила обаче като няма лекар какво да правиш там?
6
1
 
16
 
! Отговори
Мислене преди 3 години
Ако разсъждавате както тоз който "купи" Девня и разпродаде работещи заводи за старо желязо, за да живее на русалка като цар. Сега е момента за хората като него с връзки горе..да купуват къщи и да продават тухли и камъни. Само незнам италиянците дали ще си затворят очите както "нашите".
5
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 1Не достатъчно ! За да се изкарат по - големи пари , трябва да си от герб , още казано : национален предател !
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за пенсионери нестава , щото няма доктори .
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, верно ли италианците бягат от Италия и градовете им опустяват? Аз си мислих че само българите бягат от тука след като идва демокрацията.
2
11
 
20
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Другари, другари, с цъкане на коментарчета за Боцко колко избори спечелихте?
1
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Става да живееш там , ако си пенсионер с европейска пенсия - или с доход колкото са лихвите на спестяванията на Боцко .

Спонсорирани публикации