Преди двадесет години, когато готвачът Шинобу Намае готвеше в небезизвестния италиански ресторант Acqua Pazza в Токио, той беше изправен пред проблеми в сервирането на ястия, приготвени със зехтин - една от основните съставки в менюто на ресторанта. Клиентите често го молеха да пропусне зехтина в тяхната поръчка, разказва Bloomberg.
Днес, казва Намае, „хората в Токио обичат зехтина“. В своя L’Effervescence с три звезди "Мишлен" готвачът вече може да произвежда собствен зехтин от Соуджу, ферма в префектура Кагава, където някога са се отглеждали бонсай растения. Тъй като собствениците са били експерти в резбата, Намае посочва, че те могат да контролират растежа на маслиновите дръвчета, позволявайки им „постоянно да берат качествени маслини“.
Нарастващите предпочитания на Япония към зехтина стимулира местните производители. Страната спечели осем награди, включително четири златни приза, на Световното състезание за зехтин (NYIOCC 2020). Големият победител, Green Basket Japan, притежава маслинови насаждения в Одавара, на около час от Токио.
През 2019 г. Япония е изнесла 276,23 тона зехтин, което е ръст от 209% в сравнение с 2018 г. и с 545% спрямо 2014 г.
Китай също започва да се фокусира върху бизнеса със зехтин. През 2020 г. студено пресованият органичен зехтин Xiangyu Coratina спечели два златни приза на Международния конкурс за зехтин в Атина, в който взеха участие 430 фирми. Компанията производител, Xiangyu Oil Olive Development, е наела аржентински инженер-агроном, Пабло Канамасас, за производство на печелившия продукт.
„Потреблението на студено пресован зехтин в Китай нараства със значителни темпове“, посочва Канамасас по имейл. По думите му потреблението расте в големите градове и във възрастовата група между 25-35 години - хора, пътували в чужбина и докоснали се до средиземноморските съставки и продукти или дори само чували за тях.
Маслините на Xiangyu се отглеждат в област Уду в западната китайска провинция Гансу. Климатът там наподобява Средиземноморското крайбрежие, позволявайки да се отглеждат качествени маслини, включително алкалната почва и много слънчева светлина, според Сяойонг Бай, председател на Garden City Olive Technology Development. Неговият зехтин Garden Taste спечели приза на Международния съвет за маслинови продукти, където той взе първото място заради „зрялата си плодовитост“.
Сяойонг Бай отглежда маслини от 23 години и плантацията му сега обхваща повече от 3,7 милиона декара. Пенсионираният държавен служител и явен природозащитник, сподели, че е помогнал да посади дървета „на много безплодни планини“.
„В момента Китай консумира 6000 тона зехтин всяка година с годишен темп на растеж от 18%.“
През 2020 г. компанията му изнася партида зехтин в Южна Корея - първият път, когато той продава продукта си извън Китай.
Очаква се Азиатско-тихоокеанският пазар на маслини да регистрира годишен темп на растеж от 4,2% в периода 2020-25 г., прогнозират от изследователската компания Mordor Intelligence. От компанията посочват, че пазарът на зехтин в региона расте бързо, за да отговори на нарастващото търсене от страна на потребителите поради здравословните ползи на зехтина.
В Сингапур Себастиен Лепиной също се фокусира в производството на зехтин от световна класа, но не използва местни маслини. Главният готвач в ресторанта с три звезди "Мишлен" Les Amis прекара пет месеца в разработване на смес, която да допълни модерната му френска кухня, съдържаща ястия като Langoustine de Loctudy - гигантски скариди с тиквички и емулсия от студено пресован зехтин.
„Имах нужда от зехтин, който да съответства на кухнята ми, а също и от сирене“, коментира Лепиной. Той използва пет вида маслини от Château d'Estoublon, Прованс, Франция, за да създаде смес, която той внася, използва и предлага на своите клиенти.
Лепиной се доверява на пазара за зехтин в Сингапур до такава степен, че продава бутилки от гладката си фино пиперлива смес за 36 долара (48 сингапурски долара). Според главния готвач има добро търсене на по-здравословна мазнина като алтернатива на известното масло в ресторанта му.
Въпреки че ограниченията за пътуване отблъскват туристите, които могат да си купят бутилките като сувенир, ограниченията също така принудиха заможните жители на града да си останат вкъщи и поради тази причина те проявяват голям интерес към зехтина, казва Лепиной.
И все пак има известна съпротива към зехтина в Азия заради притеснения, свързани с качеството.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Над 2,7 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в развитието на Стара Загора, Кюстендил и Перник
Със 170 хиляди са повече българите със спестявания през тази година
Саудитска Арабия диверсифицира икономиката си от петрола - залага на AI
Лошото време намалява доставките на руски петрол в последните дни
Проектът за Бюджет 2026: Скок на пенсионните вноски и максималния осигуритеен праг
FTSE 100 достигна рекорден връх, но повечето борси в Европа затвориха със спад
След санкциите над "Лукойл": Разумно е България да поиска отсрочка
Коментар: Бюджет 2026 няма да е цветя и рози, никой не иска успешен проект на Радев
Централна емисия
Младите ни лекари напускат, докато спорим колко струва трудът им
Разчетите в Бюджет 2026 за пенсии и минимална заплата ще разочароват хиляди българи
Централна емисия
Ето кога е голямата битка на Гришо в Париж
Пазарджик е на тръни заради Левски
Тунчев се закани на Левски: Силни са, но...
Трус в ЦСКА! Голям шеф напусна "червените"
ВИДЕО: Спартак Плевен - Ботев Пловдив
Как Брайтън изпусна Виктор Гьокереш
Меркурий преминава в Стрелец на 29 октомври – възможни са напрежения в общуването
Книга събира 30 практики, които помагат за изчистване и балансиране на енергийното поле
Психолог: Гневът е нормална емоция и показва, че детето преживява нещо важно за него
Бъди звездата на града с новата колекция NINE WEST!
В крак с модата: Палта за есен/зима 2025/2026 (+Снимки)
Живот без изтощение: Лесни навици за здраве всеки ден
ООН стартира нова кампания срещу дезинформацията за климата
Българите най-често спестяват за "черни дни"
Оставиха в ареста варненец, обвинен в разпространение на марихуана
Академия за бременни се провежда във Варна
Как да реагираме при среща с мечка?
Какво време ни очаква в сряда?
За първи път заснеха изхвърляне на плазма от звезда – аналог на Слънцето
Изумително откритие: Живот под ледената шапка на Арктика
Вулкан в Космоса: За първи път е открит спътник на планета извън Слънчевата система
Откриха къде на Марс може да има канали с течна вода
Китай планира създаването на експериментално слънце до 2027 г.
Мистериозно: НАСА блокира достъпа до информация за астероид 2025 US6