Иван Гешев: Случаят на шпионаж е без прецедент в новата ни история

Ръководителят на групата бил бивш ръководен кадър на службата по военно разузнаване
Обновена: 19 мар 2021 12:34 | 19 мар 2021 12:33, Нели Христова
579
Иван Гешев: Случаят на шпионаж е без прецедент в новата ни история
Снимка: БГНЕС

"Разследването е от особено значение за българската национална сигурност, за тази на нашите партньори от Европейския съюз, НАТО и САЩ. Случаят е без аналог в новата ни история, а и след 1944 година", заяви главният прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг относно ареста на няколко души по подозрение, че са шпионирали в полза на Русия.

"Лично аз съм тук, пред вас, по няколко причини. На първо място, да кажа на българските граждани, че могат да се гордеят с българските служби за сигурност и в частност ДАНС и служба Военно разузнаване, които в последните години възстановиха своя професионален капацитет, силно пострадал в годините на така наречения преход. Силно се надявам това да е траен процес, защото това е в интерес не само на България, но и на всеки един българин. Искам да благодаря на колегите прокурори, следователи, служители на МВР, работата на които продължава и докато аз говоря пред вас", заяви Гешев и благодари на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и ръководителят на Военно разузнаване офицер Велко Атанасов.

Главният прокурор изрази надежда, че този случай няма да разедини, а ще обедини българските граждани. 

"От десетилетия се разделяме по всякакви признаци и забравяме, че на първо място сме българи. Надявам се, че този път ще се обедим на основа това, че обичаме родината си. Дума, която сме забравили. На това, че сме българофили, а не българофоби. Че защитаваме националния си интерес, а не го предаваме и продаваме за жълти стотинки. А и на базата на това, че не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни и трябва да защитим България", каза Иван Гешев.

"За първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж", заяви говорителят на Главния прокурор Милева.

Групата се занимавала със събиране и нерегламентирано предоставяне на класифицирана информация на чужда държава. Според доказателствата, ръководител на групата е бивш ръководен кадър на службата по военно разузнаване към министъра на отбраната. Той е завършил военно образование в българия и чужбина и разузнавателна школа в Москва към ГРУ.

Неговата основна задача била да изгради нелегална агентурна мрежа и е вербувал лица, които благодарение на положението си, са имали достъп до класифицирана информация на Република България, НАТО и ЕС.

В групата участва и съпругата на ръководителя, която има българско и руско гражданство. Тя се е ползвала с доверие при руските дипломати, акредитирани у нас. Тя е играла ролята на посредник между съпруга си и служител на руското посолство, като е предавала информация и парични средства.

Документирани са разговори между нея и ръководителя на групата, както и посещенията й в руското посолство, които бяха възпроизведени по време на брифинга.

Вербуваните лица са ръководен кадър от Министерството на отбраната, двама действащи служител във военно разузнаване, бивш служител в служба военно разузнаване, който сега е директор Регистратурна класифицирана информация към Народното събрание.

"Групата е действала по следния начин - ръководителят е провеждал конспиративни срещи по време на вечери в ресторанти, на спортни тренировки, на обществени места или в собствения си автомобил. Срещите са се провеждали всеки месец на предварително уговорена дата, час и място.

 


579
Още от ЕС
Бейби бум по време на пандемията? Раждаемостта никога не е била по-ниска
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
514
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да, явно я няма старата школа, българите бяха в Изтока наред само с руснаците и гедераците най-добрите и трудно ги хващаха. Около 6000 бълг. разузнавачи по света. Най-грозното е , че предателите "демократи" предадоха без натиск дори, съвсем свободно всички имана на новите си американски приятели. Американци, Руснаци, Израелци и всички коити милеят за нациите и държавите си, си запазиха разузнаването. Само ние се оголихме. Продадохме се дори и не за една шепа жълтици.
513
0
 
1
 
! Отговори
Стар набор преди 4 седмици
Предлагам да ги заменят за същия брой американски шпиони, последните у нас с
лопата да ги ринеш. По мое време разменяха шпионите от Студената Война
на моста Глинике в Берлин. Спомням си, че един български разузнавач
(така официално се наричаха "добрите", т.е. нашите шпиони) беше разменен
за 5 или 6 западни шпиони. Забравих му името, явно е бил високо ценен.
512
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да, всички искаме да живеем на цял живот кредит по Американски и да скачаме от балкона ако на възраст ни вземат дома.


Защо трябва винаги да взимаме тъпотиите от ВСИЧКИ държави, Тея *** политици няма ли да направят нещо смислено най-накрая и да си вържат злото куче да не хапе всеки нормален човек, който иска нормален живот.
511
0
 
0
 
! Отговори
Таблицата за събиран преди 4 седмици
а я пишещите тука братошуляци да земат един лист и да напишат в три колони най от горе имената на трите последни Прикурори: Гешев, Цацаров и пред-Цацаров.после избройте кои акции проведоха за време на прокурорстването им като брой акции, качество,какво как и кои са задържани обвинени,осъдени пуснати оневинени.И я публикувайте тази таблица.Тогава нещата ще ни станат много по ясни.Иначе халосните ви гърмежи ще мазат като на гилзите от които наместо олово хвърчат отпръднянитопчета тоалетна хартия
510
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ЕЙЙЙ НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ ЗА ИЗБОРИТЕ!!!!
509
1
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 4 седмици
ПРЕДИЗБОРНО... КАКВО ЛИ ОЩЕ ЩЕ СЪЧИНИТЕ !!!
508
3
 
2
 
! Отговори
Поздравления ! преди 4 седмици
Добра работа, Гешев !
507
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Поредно доказателство,че неграмотни каскети,пожарникари и заобикалящите ги калинки са опасни за националната ни сигурност.
506
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Долни лъжливи мутри всички лъжете за пари всички в затвора долни лешояди вън дано да горите в ада
505
2
 
1
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 седмици
Двойният стандат в прокуратурата и останалите "институции" отдавна е станал ОЧЕВАДЕН, но за хората които има сетивата и информираността да разбират същността на процесите в България!!!Интересното е кои други Държави(има сигнали) "застрашават" "сигурността" в нашата Родина, но също се мълчи по обясними причини("няма данни")!!!Кога ще започнете да работите в полза на България ,а не на "чужди интереси!!!Кога ще работите и върху много други сигнали или най-вероятно няма!!!Кога.. Кога ...Кога...
504
1
 
4
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 седмици
Елементарен и нагласен (в точния момент преди изборите)опит за вдигане на доверието към прокуратурата,което е на критично ниски нива по обясними причини!!!Тя "разреши" проблемите с корупцията,битовата престъпност,отнемането на бизнеси с непочтени средства от близки до Гешев лица,финансовите пирами и сигналите подавани към тях не бяха разследвани,заради двойният стандарт---също по обясними причини!!!
503
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Божков след изборите се завръща. Гешев какво мислиш или няма с какво да мислиш ?
502
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е скалъпено и дирижирано от САЩ и нашите нали са си наведени постоянно безропотно изпълняват а може би са ги и спонсорирали. На изборите да изметеме завинаги мафията от власта. Гласуваме за Слави
501
2
 
9
 
! Отговори
Сержант преди 4 седмици
Стъкмена работа ми се струва. Прекалено елементарно ги представят, че са действали.
500
1
 
6
 
! Отговори
За преди 4 седмици
Това са безкрупулни хора.Ако може да се спасим от ГЕРБ и ВМРО,ще е добре.Започнаха да прилагат методи от тоталитарния режим.Скоро ще започват да убиват конкуренцията.Сигурно са хванали голяма измама във Военното Министерство и ги натопяват.Щом се появи Каракачанов в схемата на 100% е така.По-голям престъпник от него е само Бойко Борисов.Каракачанов е бивш служител на ДС,абсолютен из.род. Той е готов на всичко,само да прикрие...Това са подходите на Ердоган.
499
1
 
2
 
! Отговори
А преди 4 седмици
Хванали са конкуренцията и са я натопили,типично по .....Сигурно са от БСП и са ги натопили типично по .....Сега как ще докажат обратното тези хора...Никак..... Просто решават и го правят..... Сигурно са искали да споделят какви имоти са продадени от Военното Министерство и да публикуват данни за продажбите,както и за неизгодните зделки за покупките на самолети и другото...Иначе какво има в България,което не знае Русия.Не им трябват шпиони.Те си имат хакери,най-добрите на света.Схемаджии
498
0
 
3
 
! Отговори
Гол пищов преди 4 седмици
Ей сега си таковата.
Разкриха тайната че нямаме и пушки и сме останали само по пшки и прашки.
497
2
 
5
 
! Отговори
43 преди 4 седмици
Предната подобна акция завърши с разкритието, че шпионите са хакнали пръскачките пред НС, които се оказаха накрая с обиновен аналогов маркуч и шумотевицата заглъхна.
496
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз имам една шпионка от ромски произход, работи в чистота и чисти ведомствата... Иска да й вдигна заплатата, за да изнесе как ни крадат отгоре. Събирам дарения от българският народ за добрата кауза.
495
5
 
5
 
! Отговори
nzb преди 4 седмици
Искате ли да ви кажа кои са най-големите врагове на България??
Не е Русия, нито САЩ(Америка е много разделена, там за жалост победиха демократи-мошеници с изборни машинации........от кликата на военнопрестъпниците и убийци Килъри Клинтън и Барак Обама)!!
Най-големите врагове на България са Англия, Франция, Турция и Гърция!!!