Акай бери - кои са най-големите му ползи за организма?

Той бива определен за супер плод
20 мар 2021 20:10, Теодора Драгоева
17
Акай бери - кои са най-големите му ползи за организма?
IStockphoto

Акай бери (среща се и като асаи бери) е тъмно-лилав плод, който много прилича на череша или по-скоро на боровинка. Той е родом от региона на Амазонка. Там този плод е много популярна храна. Въпреки това, плодовете акай бери наскоро спечелиха популярност в световен мащаб. Оказва се, че те са особено полезни за здравето и благосъстоянието на човек.

 
Плодовете акай бери са големи около 2,5 см, растат на палмите acai в тропическите гори на Централна и Южна Америка. Те имат тъмнолилава повърхност и жълта вътрешност, заобикаляща голямо семе. Тъй като съдържат костилки като кайсиите и маслините, технически те се водят плод с костилка. Въпреки това те обикновено се оприличават на боровинки. В тропическите гори на Амазонка плодовете на акай често придружават ястията. Те имат вкус, който се описва като кръстоска между къпини и горчив шоколад. Пресните плодове акай бери имат кратък срок на годност и не се предлагат извън мястото, където се отглеждат. Като износ те се продават в замразен вид, на плодово пюре или сухи, на прах.
 
Акай бери се използват понякога също за ароматизиране на хранителни продукти, включително сладолед. Някои кремове за тяло съдържат масло от плодовете на acai.
 
Този тъмнолилав плод със сигурност съдържа много хранителни вещества, а ето и какви са 5-те му най-големи ползи за здравето:
 
1. Тези плодове имат уникален хранителен профил
 
Те съдържат мазнини, но са с ниско съдържание на захар. 100 грама замразена плодова каша от акай бери има следния хранителен състав: 70 калории, 5 грама наситени мазнини, 1,5 грама въглехидрати, 4 грама захар, 2 грама фибри, 2 грама витамин А, 15% калций и някои други микроелементи, включително хром, цинк, желязо, мед, манган, магнезий, калий и фосфор.
 
2. Съдържат огромно количество антиоксиданти
 
Някои от най-мощните ползи за здравето на акай бери идват от растителните съединения. Най-забележителните сред тях са антоцианините, които придават на плодовете на акай наситенолилавия цвят и действат като антиоксиданти в тялото. Антоцианини можете да намерите и в други сини, черни и лилави храни, като черен боб и боровинки. Те са заредени с антиоксиданти, които неутрализират вредното въздействие на свободните радикали в тялото. Ако свободните радикали не бъдат неутрализирани от антиоксиданти, те могат да увредят клетките и да доведат до редица заболявания, включително диабет, рак и сърдечни заболявания.
 
Още за полезните свойства на плода акай бери ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрийскай Бери !
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още баба Ванга някога беше казала, полезни за човек са билкитеи плодвете, растящи на неговата териториа, т.е. родина. Защото това са яли дедитему и това е заложено в гените му. Никакви берита, водорасли от Мъртво море и т.н. нямат полза за нас, те са си за тези при които се раждат!
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай ТъпчоСложи си памперс и няма да има проблем.
7
0
 
12
 
! Отговори
. преди 3 години
Така като го гледам е акай-бери от козичка :) Е, не ми се бере такова нещо :D
6
0
 
12
 
! Отговори
По-ясно, моля! преди 3 години
Ама първо да акам и после да бера или обратното, или каквото акам, него да бера?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като бера каквото бера гледам да не акам че като мина пак може да го набера по погрешка
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как кои?Акаш виолетки!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Акам бре! няма как да стане много популярна партия у нас.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така като чета всеко нашенски плод е по-полезен, понеже не се замразява и клати от другия край на кълбото, та да е сигурно, че е загубил всички витамини и фибри.
1
1
 
20
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Ами такова нещо не мога да акам бе... Що карате хората на сила?

Спонсорирани публикации