Съботен бис: Аз лидирам, ти чилиш, той превантинира

Едно входирано текстче за едно ваканцуване
Обновена: 4 юни 2022 23:39 | 4 юни 2022 18:37, Александър Попов
42
Съботен бис: Аз лидирам, ти чилиш, той превантинира
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни от ГЕРБ предложиха 24 май да стане официален празник. Денят на буквите. Всеки втори в социалните мрежи го смята за най-истинския ни празник, но дали пък чак толкова уважаваме езика си? Всяка година в нашия речник навлизат все повече чуждици, те стават неизменна част от ежедневието ни. Но заедно с тях ставаме свидетели и на истинско издевателство над българския език. Ако ставаше въпрос за лафчета в компания, дори нямаше да се замислям. Но вече политици, общественици, институции, неправителствени организации и рекламни агенции ни атакуват с безумни думички. Като глагола "превантинирам", който срещнах в един PR на тема здравеопазване.

Та рекох си, защо да не входирам към читателите едно текстче, което да е пълно с чуждици или с думи, които ги няма на "картата"? За да се похваля къде ще ваканцувам, един вид да ви разкрия моя екшън план. Дали ще бъде ОК или пак ще стигнем до хейт? Дали ще послужи за превантиниране? Все едно, така или иначе идва времето за отпуски.

Вече е юни. Коронавирусът е зад гърба ни и заплахата от карантиниране няма да ни страхува поне до есента. Децата матурираха успешно в края на май, Стефан Янев направи партия. Защо го споменавам? Защото формацията не беше сигурна. Помните ли какво беше казал: "Ако се съберат единомишленици, направят си програма и т.н. мога да лидирам". Е, вече я лидира и всичко е ОК.

И сега е времето да си чекнем нещо за летния релакс. Търся си локация, в която няма да има много украинци, защото с мен ще бъдат двама от поколението Z и нямам представа дали няма да ги вземат за поколението на Путин. А няма нужда да си разваляме кефа точно лятото.

Та докато си чиля пред телефона, рисърчвам локациите на морето по на юг. Сигурно ще запитате защо на морето? Ами не съм сигурен дали София няма да е блокирана след обявяването на новите цени на парно, ток, скокът на храните. Протестърите могат пак да се настанят на Орлов мост и да се ядосвам, че не мога да си изразходвам скъпия бензин в центъра. Докато мога да влизам там, че нали и за там се готвят рестрикции за стари коли.

О, май Гош! Погледът ми се спира на стая във Варвара. Клинах, копнах и пейстнах обявата за утрешния ден, защото бях не просто развълнуван, а направо иксайтед. Изпратих и един скрийшот на Z-четата, за да бъдат наясно.

Учил съм сайколъджи и правя бърз кол на стопанката точно в 9:00, за да видя какво ще ме оферира. Обикновено тогава са вежливи и отстъпчиви. 270 кинта за една седмица, не е ол инклузив. Рефрешвам няколко пъти линка със стаята - става, има и еъркондишън. Пък и ще съм в тренда, все пак на Варвара релаксват само хора на изкуството. Няма чалга, силна музика, дискотеки, абе както казват в Пловдив - ще съм пълен айляк. И още едно предимство - няма молове и търговски улици, така че ще спестя някой лев от морски шопинг за двамата от поколението Z. И още червени точки - Варвара не е известна локация за ивенти, айтитата също го избягват за своите тиймбилдинги, а хепънингите са по на север. Не е нужно и да си фешън, за да излезеш на улицата.

Обаче късата клечка. Не мога да открия дали има здравен пункт. Ами ако хапна нещо възстаро в някой ресторант и се наложи да ме хоспитализират? Недостатък, но съм готов да го преглътна. Ще превантинирам с покупки от аптека преди ваканцуването.

Финализирах офертата и се радвам, че благодарение на моята креативност, ще изкарам една седмица на морето. Няма да съм на първа линия, но пък ще нощувам в "Хаус Петрова".

И съм сигурен, че във Варвара ще срещна още френдове, с които да обсъдим дали през септември и ние да не станем протестъри. Всъщност ние ще лидираме протестите. Но не срещу антикорупцията - там лидира Кирил Петков. Ние ще застанем зад идеята 24 май да стане официален празник. Куул, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
6
 
! Отговори
До 36 Анонимен преди 1 година
До АнонименЗащото, анонимнико анонимен, а колко си анонимен е друг въпрос, но напоследък много българки се пишат с мъжки имена - Луиза Макариев, Нина Добрев, Тереза Георгиев и т.н., и т.н. Как? Колежката Добрев ли да се нарича смрръдлата със подменен пол на името си? Кажи бе, анонимнико аниномни, писал като "36 Анонимен"? Хм хм...???
36
2
 
8
 
! Отговори
Додо преди 1 година
A Kиро Куролацията Куролира!
35
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е целта на запада - да забравим род, родина, език, култура, ценности, за да бъдем лесно манипулируеми и грабени.
34
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо въведоха вместо колежка да се ползва колега, толкова е смешно и променя тотално езика ни. За разлика от елементарния английски в българския има думи за всичко и то в мъжки, женски, среден род. Не трябва да се разрешава загрозяване на езика ни с чуждици, които не се вписват. При нас няма "то", тук сме колежката Георгиева и колегата Георгиев, женски и мъжки род, за да е ясно за мъж ли става въпрос или за жена, че има имена /пак чужди/ от които не ти става ясно. Престанете да се самозаличавате
33
1
 
12
 
! Отговори
Peshak преди 1 година
До бравоИма и доста некадърни учители.Имаше такива преди 30 години, а сега са още повече
32
0
 
47
 
! Отговори
ТКЗС преди 1 година
Това ми напомня един стар виц. Шефът на ТКСЗто казва на секретарката : Пенке, утре ще идват да ти взимат интервю? - Пенка: Ко е туй интервю? Шефът: И аз не знам, ама за всеки случай се подмий!
31
1
 
41
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Великолепно, г-н Попов. Смях се от сърце.
30
2
 
32
 
! Отговори
l преди 1 година
много ми хареса. посмях се. браво на автора.
29
4
 
0
 
! Отговори
ако преди 1 година
си вампир не те разбирам все пак не 4ета мисли
28
5
 
0
 
! Отговори
трудно преди 1 година
ми е пьк и не се натискам да те разбера ако става вьпрос за сексуална ориентация няма проблем някои ще се правят 4е те разбират само за да се вьзползват хорското мнение не еот зна4ение стига да не си вредим взаимно и да не си застра6аваме живота все пак 21 век е а тва кои е ми6ка и по грозни има но са малко
27
4
 
0
 
! Отговори
е преди 1 година
оба4е ние да се на турция така им говориме за да не се оби4аме
26
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен 12, наясно ли сте изобщо за какво става дума? И моля, не използвайте неуместно името на Селинджър,а по-добре прочетете прекрасните му разкази. Наистина, абсурдно е съчетанието между невежество, самомнение и арогантност... Ако не беше жалко и гротескно, щеше да е просто комично. Между другото, Вие за какъв английски език говорите? Този на Шели, Дикенс и Селинджър, или за опростачения вариант от холивудските ,,екшъни"? Ако е вторият, Вашата ,,риформа" вече е реалност... LOL
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как срещаш глагол е един PR?!?
24
0
 
13
 
! Отговори
Newspeak преди 1 година
ОМГ, направо ме разби! Всичко е ОК, толкова е куул, че ин ДМ го шервам ту 5-я и още 6 мбф!
23
2
 
46
 
! Отговори
От сърце преди 1 година
Смях се от сърце! Най-сетне още един (не съм само аз) е забелязал стадното увлечение по чуждиците. Като в стария виц Пенке, написах си дисертацеята! Дай ми речника на чуждите думи в българския език, че да я преведа на научен език!. Скоро ще е нужен речник на българския език да си припомним родната реч. .
22
1
 
9
 
! Отговори
Ингелиз преди 1 година
Аз пък вакейшинирам.
21
1
 
14
 
! Отговори
Филолог преди 1 година
Добър опит за ирония, но е пресолен с "превантиНИране". Правилното е "превантиране" от "превенция". Освен, ако не иронизира онзи политик от етна неетническа партия, който успешно въведе "ваканцувам".
20
8
 
15
 
! Отговори
Тази медия преди 1 година
Днес.бг. е пълен провал на журналистиката, ако може да се нарече журналистика слагачеството и слугинството им към този който им плаща да ! Това не е медия, а метод за храчене и маскарене на управляващи ! Алооо СЕМ какво чакате ГЛОБЯВАЙТЕ ги тези папуаси от Днес.бг. и ако продължават ги ЗАБРАНЯВАЙТЕ !
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве, ходете ПЕШ!
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"най добре езикова англоезична реформа и КРАЙ с тази недодялана реч"_______Съжалявам, че хора като теб съществуват. В най-добрият случай сте просто мишки, от които нищо не зависи. Използвай преводач ако ти е трудно да ме разбереш.

Спонсорирани публикации