Адвокат: Ако Семерджиев беше задържан, тези момичета щяха да са живи

Шофьорът убиец е с 49 нарушения на пътя
6 юли 2022 22:50, Петя Славова
166

Георги Семерджиев - шофьор с 49 нарушения на пътя убива две млади момичета в София. Органите на реда часове по-късно го прибират и все още не е ясно дали за това време са му взети проба за употреба на алкохол и наркотици.

Какво следва за поредния убиец на пътя, коментира специалист.

"Един от вариантите е прокуратурата отново да се опита да повдигне обвинения за умишлено причинена смърт при управление на моторно превозно средство. С оглед на скорошния опит на прокуратурата с Милен Цветков, където в крайна сметка съдът не прие да има евентуален умисъл за това деяние, може би ще се ориентира към друга възможност, която също предвижда много сериозни наказания" заяви адвокатът Людмил Рангелов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата

Той допълни, че при осъждане на 20 години затвор от гледна точка на интересите на подсъдимия и обвиняемия в крайна сметка може да се получи доста неприемливо за обществеността наказание, но допустимо от закона.

Адвокат Рангелов коментира пред Bulgaria ON AIR какво трябва да се промени в закона за да не ставаме свидетели на подобни престъпни деяния.

"Специално за тези случаи е възможно още една промяна да бъде направена в правилата на съкратеното съдебно следствие, където сравнително скоро беше изключена възможността за такова процедура при умишленото убийство. Приемаме, че е непредпазливо, обаче в резултат на алкохол, наркотици и липса на свидетелство, когато е причинена смърт, може да не е допустимо прилагането на съкратеното съдебно следствие. Тогава би се получило по-добър ефект и по-голяма справедливост", казва той.

От думите на адвоката става ясно, че ако книжката не е истинска и е фалшива, то всъщност човек управлява без книжка и това също е престъпление. Той смята, че откритите полицейски артикули в автомобила на Семерджиев говорят за човек, който има някакви комплекси и само по себе си това е някакво нарушение освен, ако не е удостоверено че ги е ползвал.

"Вижте аз самият много пъти съм се замислял върху обстоятелството, че например постоянно се уреждат различни дрифтове, гонки и така нататък. Кога с предварителен сговор за повече участие на повече лица, кога с двустранни с такива, и полицията никога не е там, никога не вижда какво се случва", отбелязва Рангелов.

"Не мога да приема например когато светофарът на Орлов мост даде зелена светлина и потегли един мотоциклет със скорост, с която до Ропотамо е вече на 160km, да не следват никакви санкции. Има възможност информацията да се предава от полицаи на полицаи, които са на различни места, които наблюдават за обществения ред и така нататък.", допълва той.

Според него управляването на МПС без правоспособност е формално престъпление и лесно доказуемо. Доколкото е известно от брифинги и пресконференцията, която дадоха органите на МВР, следствието и прокуратурата, Семерджиев е залавян и то съвсем скоро да управлява МПС след употреба на наркотици на 11 юни.

На въпроса дали трябва да бъде отнемано МПС-то ори подобни случаи, Рангелов заяви, че такава санкция не може да бъде направена според конституционния съд. Сега има корекция в позицията на главния прокурор и тя се свежда до това само в случаите, когато моторното превозно средство, с което е извършено съответното престъпление и е собственост на този, който го управлява, може да бъде отнето.

"Там обаче възниква друг проблем и той изхожда от разпоредбите на наказателния кодекс, според който подобно отнемане на вещта се предвижда само когато престъплението е умишлено. Ако се тръгне в посока да може да бъде конфискувано или отнемано, трябва да се направи много важна промяна в общата част на наказателния кодекс. Не е толкова лесно да се вземе такова решение, защото променя принципно философията на
наказателния кодекс", твърди адвокатът.

Според него отнемането на моторното превозно средство би спряло един такъв човек.

"Както разбирам, обвиняемият днес е трябвало да се яви по друго дело, но не се е явил. Това означава, че има и друго дело. Ако той беше задържан на 11 юни, сега тези 2 млади момичета щяха да бъдат живи, при положение, че вече има констатации за безброй нарушения на правилата за движение, липса на свидетелство", отбелязва Рангелов


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Законите умишлено са написани с вратички. На всички депутати, данс и дрън, дрън им унищожават провиненията без наказания, това не е нормално, закона е за всички. Без война тук е ад.
57
1
 
6
 
! Отговори
пак до 50 преди 2 месеца
Викаш да не показват трупове, само да въртят всички медии ясни кадри от момента на смъртта да се радват роднините?! Ти експерт ли си или разследващ орган? Сигурно има хора които гледат кадрите и обстоятелствата. Ние можем да съдим по крайния резултат! Като искаш ходи питай защо днес пуснаха предния убиец на възрастна жена? Остави хората да си оплачат децата!!!
56
0
 
6
 
! Отговори
Не знам.. преди 2 месеца
Полицията не го спира от движение, пази го, пуска го, не го търси... кара с полицейски светлини. Не казвам нищо, но може и да е полицай този наркоман.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НОВА тв и БТВ показаха камери от 300 метра, на които не си личи по никакъв начин, че наркомана е карал с включени полицейски светлини.
54
1
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 2 месеца
МВР е органа на Рашков. Той е виновен. Преди час още дин замете човек с ТИР извън Свиленград. За 24 може би са над 5 убийствата на пътя. Те съобщават само очевадните.
53
2
 
3
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 месеца
Сега, "голям адвокате", "Според него отнемането на моторното превозно средство би спряло един такъв човек". МПС-то е на фирма ако не си разбал. На юрдическо лице. Как ще ми отнемеш МПС-то ако мой служител е престъпник? Защо? Как?
52
2
 
6
 
! Отговори
от 50 преди 2 месеца
До До 50 - никой не казва да се показват трупове. Говорим да се покажат ясни кадри от обстоятелствата преди катастрофата. Например в момента никой не коментира това, че наркомана е пресякъл на червено с включени фалшиви(?) полицейски светлини.
51
1
 
11
 
! Отговори
И какво? преди 2 месеца
Какво се промени от вчера? Града все още кънти от мотори и коли във високи обороти, сякаш сме не столица, а писта... тези убийства ще продължават, ако не потърсим сметка на КАТ и МВР.
50
4
 
0
 
! Отговори
До 50 преди 2 месеца
Записите от близките камери, представят гледки, които не са за хора със слаби сърца! Да ме прости, че го споменавам, но когато излязоха снимките от видеото с падналия Денис Теофиков, не влизах в мрежите няколко седмици за да не ги видя. В крайна сметка, попаднаха ми във фийда, накрая влязох в болница, мислейки, че ще умра. Със съмнения за инсулт. Няколко часа бях на системи от шока. След редица изследвания, оказа се, че е паник атака и ме пратиха на психолог : Такива гледки не са за всеки.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Снощи още един човек е убит докато пресича в квартал Красно село. Младеж на 26 убива Сенсей Спас Спасов. Всеки ден убийства без война.
48
0
 
0
 
! Отговори
до 50 преди 2 месеца
Обясни ми като на *** , защо точно е важно да се знае кои са жертвите! Има разлика в закона според убития ли? По цвят ли са разделени категориите или по-богатство, че не съм запознат! Иначе за останалото съм съгласен.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пратиха отряд "Кобра" за да отклонят вниманието. Та този е лежал неадекватен на пода, полицията 100% е знаела това. Пускат кьор-фишеци. Този може и да е на щат в полицията, вижте как ловко отклониха казуса с полицейските буркани, едва ли не, че ги е купил от ОЛХ. Ами ако са му дадени от някой полицай? Ами ако е бил част от платените жандармеристи на летния протест против Боко Тиквата? Много въпроси, малко отговори... Лъжат ни! Не позволявайте случая да се потули. Задавайте въпроси!
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Адвокатът е направо Mr. Obvious
45
0
 
18
 
! Отговори
Протекция преди 2 месеца
Активно се правят опити за прикриване на случая и отклоняване на вниманието. Например никой не отговаря с каква скорост е удара (сякаш не е важно), никой не казва коя е избягалата спътничка свидетел (сякаш не е важно), никой не казва кои са убитите момичета (сякаш не е важно), не се вадят кадри от близките камери, а кадри с лошо качество от далечни камери (сякаш не е важно да се види), не се взима своевременна проба за наркотици и алкохол (сякаш не е важно)... ХОРА, ОРГАНИТЕ СА РАЗПЪНАЛИ ЧАДЪР!!
44
0
 
5
 
! Отговори
Забележете! преди 2 месеца
Брата казва: "Кара яростно" ... преди 10 години се казваше "Кара като ненормалник", което сега е норма. Ако искаш да си над-нормата, апропо "по-добър", вече трябва да караш яростно, сиреч да пресичаш кръстовища на червен светофар с 200км/ч
43
0
 
4
 
! Отговори
Истината боли преди 2 месеца
Сега следва поредната ултра спецакция за дрогирани/пияни шофьори, като предварително медиите ще съобщят, да си знаят все пак... В групите за "ВИЖДАМ ТЕ - КАТ" в противния фейсбук ще има информация, къде са точно патрулите и камерите, за още по-голямо удобство.
42
0
 
6
 
! Отговори
31 преди 2 месеца
Заглавието е логично заключение , което много хора са си помислили! А що за нагъл и замесен индивид, може да има нещо против това е доста странно! Естествено, че ако убиеца беше справедливо в затвора по предишните си 50 провинения , момичетата най-вероятно нямаше да бъдат убити! Или нещо не ти е ясно, но по-скоро си роднина на замесените полицаи и прокурори, или пък на самия убиец!
41
0
 
7
 
! Отговори
Фактолог преди 2 месеца
Решил е да се пошегува с гражданите, че е полицай-мутра-убиец, но по принцип е много отговорен и съвестен. Никога до сега не е убивал хора, каза брат му. Извода? Не го съдете твърде сурово, момчето е много читаво.... в каква държава живеем, хора? Чувствам се омерзен!
40
0
 
1
 
! Отговори
До 36 преди 2 месеца
Да, но Гарджо много добре даже знае, че не всички луди са в лудницата, и винаги има по-луди от него в такива моменти
39
0
 
13
 
! Отговори
Курвата къде е? преди 2 месеца
Мата Харито от джипката коя е? Защо я криете?

Спонсорирани публикации