"Кървава" луна ще има във вторник, след това чак през 2025 г.

Небесното шоу ще бъде видимо от четири континента
12
"Кървава" луна ще има във вторник, след това чак през 2025 г.
Снимка: Pixabay

Следващата седмица наблюдателите на небето на четири континента ще имат възможност да наблюдават последното пълно лунно затъмнение от три години насам, предаде БГНЕС като се позова на NBS.

Затъмнението ще се случи във вторник, като Луната ще стане кървавочервена, когато навлезе в сянката на Земята. Небесното шоу ще бъде видимо за зрителите в Северна и Централна Америка, Азия, Австралия, тихоокеанските острови и части от Южна Америка.

Лунните затъмнения настъпват, когато Луната, Земята и Слънцето са в една линия и Луната преминава в сянката на Земята. Пълните лунни затъмнения понякога са известни като кървави луни заради драматичното оцветяване, причинено от земната атмосфера, която разпръсква светлината от Слънцето и я запраща към Луната.

След затъмнението във вторник следващото пълно лунно затъмнение ще се повтори едва на 14 март 2025 г., според НАСА.

Луната ще започне да навлиза във външната част на сянката на Земята в 3:02 ч. източно лятно време. С напредването на частичното затъмнение ще изглежда, че от лунния диск се отхапва, според НАСА.

Пълното затъмнение ще продължи от 5:17 ч. до 6:42 ч. източно лятно време. През това време Луната ще изглежда медночервена на цвят.

Ако метеорологичните условия позволяват, хората в Хавай и Аляска ще имат възможност да видят всеки етап от небесното шоу, докато то се развива.

За разлика от слънчевите затъмнения, лунното затъмнение може да се наблюдава безопасно с невъоръжено око. Наблюдателите на небето могат дори да използват бинокли и телескопи за по-драматични гледки.

"Ако искате да направите снимка, използвайте фотоапарат на статив с експозиция от поне няколко секунди", казват служители на НАСА.

Въпреки че следващото пълно лунно затъмнение ще се случи едва през март 2025 г., т.нар. полулунно затъмнение - когато слабата външна сянка на Земята пада върху лицето на Луната - ще се случи през май следващата година, последвано от частично лунно затъмнение през октомври 2023 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: луна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Не и ние преди 1 година
До Vako8. Може да я взривят други, но не и ние. Най-много да гледаме за някой кремък да падне, та да си палим качака. Хората съградиха покоите на Гошо Тарабата за денонощие, а Бъки Бомбата не не можа да катурне мавзолея за седмица. Да беше поне го оставил, че ако Нинова и сие загубят властта да продават картички-гордостта от историята ни. То и занапред, след някое и друго десетилетие пак ще се гордеем.
8
1
 
0
 
! Отговори
Vako преди 1 година
Луната се храни с нас.Няма да е лошо да бъде взривенна.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"източно лятно време" - още атвоматичният преводач на Гугъл не се справя на 100% с работата на журналистите явно. Не е схванал че е за българска аудитория преводът, та поне да преизчисли времето с нашата зона или по UTC.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така както е обяснено излиза, че лунното затъмнение ще се състои в нощта понеделник срещу вторник, по малките часове и призори. Поне аз така го разбрах.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По някакъв начин конфигурацията на небесните светила влияе върху човешката психика. Когато има "кървава" луна се активизират психично болните,които имат агресивни наклонности. Затова във фолклора на всички народи не само съществува вярването, че когато луната стане "кървава",вещае тежки престъпления, свързани с убийства, но има същото така легенди и народни песни, свързани с такива събития,"предречени" от почервеняването на луната. Затова се постарайте утре вечер и през нощта да си стоите у дома
4
1
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Хващаш самолета, за някакви 8 часа си в Америка, правиш снимка и се връщаш. Елементарно. :DВерно статията така е написана, все едно и ние ще го гледаме.
3
1
 
8
 
! Отговори
Свидетел преди 1 година
Бабите вещици от нашето село па ша почнат да излизат през нощта да правят магии на ората. Те все на такава луна скитат. Мръсниициии.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със сматрфон снимката е по истинска от тази на статията.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Ако искате да направите снимка, използвайте фотоапарат на статив с експозиция от поне няколко секунди", казват служители на НАСА' --- много интересно и много съм благодарен на братушките от НАСА, ама никъде не прочетох че ще се вижда от България. Или щото сме един народ с американците това няма значение и затова получаваме и техните новини?

Спонсорирани публикации