Най-многобройната в света – китайската армия в числа

Китай отпуска все повече средства за усъвършенстване на армията си
8 мар 2023 20:01, Елка Василева
131
Най-многобройната в света – китайската армия в числа
Снимка: архив, БГНЕС

Китайската армия е най-голяма в света по брой на личния състав и втора по бюджет, а през 2023 г. предстои и увеличение със 7,2 на сто, съобщи в неделя правителството - така страната ще получи възможност да продължи модернизацията на своите въоръжени сили.

Народоосвободителната армия (НОАК) уверява, че има изцяло "отбранителен характер", но друга нейна задача е да утвърждава претенциите на Китай за суверенитет пред съседните страни и да се тренира за евентуално нахлуване в Тайван.

Още по темата
АФП за основните неща, които трябва да се знаят за нея:

Личен състав

През последното десетилетие той бе силно съкратен в рамките на кампания за модернизация, професионализация и оптимизация на разходите.

Днес НОАК наброява 2 035 000 военни, сочат данни на британския аналитичен Институт за стратегически изследвания (IISS – Institute for Strategic Studies).

В сухопътните сили служат 965 000 от тях, във военновъздушните – 395 000, във военноморските – 260 000, а още 120 000 – в ракетните войски със стратегическо предназначение.

Президентът Си Цзинпин призова армията да завърши модернизацията си до 2035 г. и към 2050 г. да стигне "световна класа".

Ядрени бойни глави

Китай разполага с около 350 ядрени бойни глави по сведения на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) от 2022 г.

Запаси, далеч по-малки от тези на САЩ (5428) и на Русия (5977), но по-големи, отколкото има Обединеното кралство (225) или Франция (290) според същия източник.

Американското министерство на отбраната впрочем обвини през ноември Пекин, че смята до 2035 г. да увеличи ядрения си арсенал до 1500 бойни глави.

Противно на САЩ Китай се ангажира никога да не използва пръв ядрени оръжия – освен ако сам не бъде нападнат с такива.

Самолетоносачи

Китай притежава три самолетоносача, от които само два са годни за експлоатация в момента. Третият преминава морски изпитания.

Излитането и кацането на самолети върху палубите им обаче са сложни операции, изискващи да бъдат обучени много пилоти – твърде продължителен процес.

Докато САЩ разполагат по данни на Института за стратегически изследвания с 11 самолетоносача – кораби, възможно най-подходящи за демонстрация на сила.

Бази в чужбина

Китай има една-единствена военна база в чужда страна (Джибути), предназначена според него главно за антипиратски операции в региона. Съединените щати пък държат стотици по света.

Китайското военно присъствие в чужбина е ограничено с изключение на участието в мироподдържащи мисии на ООН.

Военновъздушни сили

Въоръжаването им напредва с високо темпо – те получават по-специално нови стелт изтребители като Джей-16 и най-вече Джей-20 – самолети, чието годишно производство според Института за стратегически изследвания "вероятно се е удвоило" през последните три години.

Пентагонът твърди в доклад, че Китай "бързо догонва въздушните сили на Запада".

Най-голямата военна марина в света?

Понякога представят Китай като първата военноморска сила в света, изпреварваща по брой на корабите САЩ.

Китайският военен флот обаче разчита предимно на кораби от по-малки типове и все още е далеч от мощта на американския.

В надпревара със САЩ

От 80-те насам благодарение на силно нарастващия си през годините БВП Китай отпуска все повече средства за усъвършенстване на армията си.

"Някои военни формирования са сред най-добре обучените и екипираните в света, но други все още изостават с десетилетия", изтъква пред АФП Никлас Сванстрьом, директор на Института за политики по сигурността и развитието (Institute for Security and Development Policy) в Стокхолм.

Задачата на НОАК в общи линии се ограничава до защита на претенциите на Китай за суверенитет върху погранични области и поддържане на готовност да възпрепятства евентуална намеса на САЩ в региона.  
(БТА, Андрей Шарков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай и Северна Корея са заплаха за САЩ, не за света. САЩ е туморът на света. С матастази.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Американското министерство на отбраната впрочем обвини през ноември Пекин, че смята до 2035 г. да увеличи ядрения си арсенал до 1500 бойни глави."---------------------А американското министерство на отбраната с колко бойни глави разполага, че отправя обвинения?
8
17
 
4
 
! Отговори
Значиии преди 1 година
Баща ми едно време преди 30-40 години ми разказваше как бил чел в Паралели (малцина живи има, които са го чели - хахахаха), че 3-тата световна войната ще бъде предизвикана от жълтите маймуни. Ай честито, бая неща видяхме...
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се гледат парадите на Китай и на Русия, няма нито един шишшко като наш'те.
6
14
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
РЕЖИМА В СССР2-РАСИЯ НЕ Е ЗАПЛАХА ЗА СВЕТА , ЗАЩОТО ЩЕ БЪДЕ СМАЗАН ПРЕДИ ДА Е РЕАГИРАЛ И ЩЕ СИ ЗАМИНЕ ГАРАНТИРАНО ДО ГОДИНА И ПОЛОВИНА АБСОЛЮТЕН МАКСИМУМ! НО КИТАЙ И СЕВЕРНА КОРЕЯ СА ЗАПЛАХА ЗА СВЕТА ГАРАНТИРАМ!
5
13
 
9
 
! Отговори
Пуржо преди 1 година
Може да са слаби, ама ще скинат Русия за една утрин. Че им е и близо
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай гонят чуждите кораби с лазерни оръжия.
3
15
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЪМ ЗАПОМНИЛ , ЧЕ ИСТИНСКАТА 3-ТА СВЕТОВНА ВОЙНА С УПОТРЕБА НА ЯДРЕНО ЩЕ СЕ ДЪЛЖИ НА ЖЪЛТАТА РАСА И ЩЕ Е ОКОЛО 2029-2030-ТА ГОДИНА! ТОВА СЪМ ГО ЗАПОМНИЛ ОТ ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА НОСТРАДАМУС! ПОСТА НЕ Е ШЕГА! КИТАЙ И СЕВЕРНА КОРЕЯ СА МНОГО ОПАСНИ ИЗОБЩО ДА НЕ СЕ ПОДЦЕНЯВАТ, ЧЕ ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ СРЕЩУ ДРУГИ ДЪРЖАВИ!
2
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайките и те маршируват, а не като Урсула и Бербок само да раздават команди.
1
26
 
7
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Като всичко китайско. Евтина пластмаса еднодневка.

Спонсорирани публикации