Огромна разлика в датите за католическия и православния Великден

Едните празнуват на 31 март, другите чак на 5 май
26 фев 2024 22:37, Петър Бойчев
37
Огромна разлика в датите за католическия и православния Великден
Снимка БГНЕС

Голяма разлика между датите на католическия и православния Великден има тази година. Католиците ще отбележат най-значимия ден в християнския календар на 31 март, а православният свят - на 5 май.

В страните, в които преобладаващата част от населението изповядва католицизма като Италия, Испания, Франция, се почива 4 дни (от петък до понеделник) от 29 март – Разпети петък до 1 април – Светли понеделник включително. Празникът бележи края на Великденските пости (Lent), които започват от Пепеляна сряда (Ash Wednesday) – през 2024 година на 14 февруари.

По повод Великден в България ще почиваме 4 дни (от петък до понеделник), тоест от 3 до 6 май включително.

Католическият Великден и православният Великден понякога се падат на една и съща дата, а по-често са в различни дни, защото католиците изчисляват Великден по Григорианския календар, а пък православните – по Юлианския.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Великден преди 3 седмици
До ВъпросчеХристос е реална Личност, Човек живял за земята. Това, че в Православието е прието да се чества като подвижен празник Пасхата си има причини. Защо си мислиш, че християнство съществува обаче без Христос?!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алилуя !
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Теди Правиш впечатление на една доста простова женица. Вярвай си в каквото искаш. Не е забранено.
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Отец Иван Лъжеотец си ти. Типично лъжливо русофилче.
29
2
 
3
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Всичко е измама!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БОГ е един.
27
0
 
6
 
! Отговори
dr преди 1 месец
Разликата между двата календара е 13 дни по отношение на неподвижните празници. Подвижните празници, какъвто е Великден и всички останали, които зависят от него, не са със статична разлика от 13 дни, защото Великден и в двата календара се изчислява по доста по-сложен начин, определен от физични формули. И така в някои години денят се пада и в двата календара в един ден, а в други има разлика до месец и малко.
26
4
 
2
 
! Отговори
село преди 1 месец
Доста се УЧУДИХ,че на Изток,НЯМА ГРЕХОВЕ,а ТОЛЬКО,на Запад!?!??
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За живеещите в Средновековието както прародителите си да спомена, че на човек не му трябва посредник за общуване с висша сила примерно наречена Господ. Още по-малко комисионери събиращи каквото могат, за да се кичат със злато. Не случайно сме земята на богомилите. Великден е повод, а не празник.
24
3
 
4
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
Защо, моля, в статията пише, че разликата е поради двата календара? Тя през 20-и и сега - през 21-ви век е 13 дни, а Великден тази година е с доста по-голяма разлика в двете вероизповедания. Освен това разликата между двата календара е винаги една и съща - 13 дни (за нашия век и за прдишния; за 19-ти век е била 12 дни). Значи причината за разликата в празнуването на Великден не е заради календарите, а заради нещо друго. Още повече, че понякога има и съвпадение. Какво е това, моля?
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали разликата м/у календарите е 13 дни. Защо сега са толкова много, а друг път има съвпадане? Тази разлика не се вени при други дати (Иванов ден, примерно. Или Йорданов ден).
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние сме част от православния свят и ще празнуваме на 5 май.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
защото католиците изчисляват Великден по Григорианския календар, а пък православните по Юлианския.)))) Това е едно от условията друго е, че Православната Пасха, Великден не трябва да съвпада или да е преди еврейската Пасха.
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някои тук използват израза" европейците празнуват"< което показва, че хабер си нямат от огромните разлики в уж християнството. И че нищо не са учили в училище както трябва. Цяла Севрна Европа от векове не са католици, водили са изключително кръвопролитни войни за това. Агликанскта църква (начело с краля, в случая Чарз) си е съвсем отделна. Има десетки регострирани протестатски църкви, част от които са много опасни. Протестанти от различни секти са и в САЩ. При тях няма "милост" и "Изкуство"напр.
19
0
 
15
 
! Отговори
до 19 преди 1 месец
Отговор: "възкръсването"(воскресението) се отчита точно както е Светото Писание, т.е. както е описано в Библията, и е свтрзано с еврейския празник Пасха. Кога е Пасха си е ясно, свързава се с фазите на Луната. Пък прочетете малко, не вреди, няма да заслабнете!
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Католиците нямат Велики пости. Думата е остатък от времето, когато са имали. Реално постите са само един ден. И въобще какви ПОСТИ може да има, при положение, че има КАРНАВАЛ - карне вале - ДА живее плътта! Това е в пълно противоречие с всякакви пости и с всякакъв морал на практика.
17
5
 
16
 
! Отговори
Въпросче преди 1 месец
ако Христос, наистина е Историческа Фигура и е Съществувал, за което няма и 1 грам доказателство, но да предположим, че е Съществувал, то как Възкръсва на Различни Дати, в Зависимост от това от коя Църква си?!
16
6
 
13
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Поредното Доказателство, че Християнската Религия е една ЮдеюСемитска Измама!
15
0
 
12
 
! Отговори
Браво! преди 1 месец
Открихте топлата вода отново!
14
1
 
10
 
! Отговори
Дерт търгашки преди 1 месец
Тц тц тц, шоколадовите зайци в кауфланд лидъл и била ще им мине сезона предварително.

Спонсорирани публикации