Мит ли е: Каква е истината за Троянския кон?

Представени са различни теории за присъствието на коня в древните разкази
29 фев 2024 14:38, Нели Христова
27
Мит ли е: Каква е истината за Троянския кон?
Снимка: Pixabay/hrohmann

Още от 1873 г., когато германският бизнесмен и археолог Хайнрих Шлиман, следвайки свидетелствата на Омировата "Илиада", открива останките на грандиозен метрополис – в местността Хисарлъка в днешна Турция - съществуването на град Троя е общоприето като факт. Що се отнася до Троянската война, има някои доказателства, че стените в руините са били повредени по времето, когато войната би трябвало да се е състояла (ок. 1275-1260 г. пр. Хр.). Но дали тези разрушения са били резултат от военни действия, природно бедствие или нещо съвсем различно, остава неясно, History Today.

Остава ни прочутият Троянски кон. Дали той е бил истински, или е символ на нещо друго, което по-късно е било украсено от разказите? Представени са различни теории за присъствието на коня в древните разкази за плячкосването на Троя: може би е представлявал обсадна кула или таран? Или пък природно бедствие, като например земетресение, което опустошило древния град? Или кораб, превозващ гръцки войници? В крайна сметка Омир нарича корабите "коне на дълбините", а гръцкият драматург Еврипид сравнява коня с "тъмния корпус на кораба".

И все пак, въпреки правдоподобността на някои от тези тълкувания, древните свидетелства в огромната си част изобразяват коня реалистично и с голямо внимание към детайлите: научаваме името на гърка, изработил коня (Епей), и откъде е бил дървеният материал, който е използвал (планината Ида). Научаваме, че конят е бил на колела, за да бъде подвижен; че троянците са го придвижвали към града с въжета, направени от лен. Някои древни автори споменават, че конят е можел да се отваря отстрани и че гърците са използвали въже или стълба, за да слязат от него.

Що се отнася до самоличността и броя на гръцките бойци, скрити в коня, няколко древни автори (включително Стезихор, Аполодор и Квинт от Смирна), както и запазени образци от гръцка рисувана керамика, изброяват имената на скритите в него (сред тях е и Одисей) - но бързо се разминават за техния брой. Дали в кухата структура са били скрити 30 смели бойци? Или 50? Или 100? Почти сигурно е, че 3000 души, посочени в един от древните източници, са грешка. Но дори и да не е имало такива завишени цифри, вътре е щяло да бъде пренаселено - оттук и дрънчащите звуци, които според древните свидетелства са се чували от вътрешността на коня, когато е бил преместван, причинени от тракането на оръжията и доспехите.

Но независимо колко са били скрити вътре, едно е ясно: хитростта с коня не е била стандартна военна практика. Като стратегия тя разчитала на (типично гръцкото и типично одисеевско изкуство на) хитрост и способност да изненада троянците. Измамата с коня може да проработи само веднъж.

Накрая можем да се запитаме защо формата на коня е избрана като част от хитростта. Защо тази измамна опаковка е била избрана пред всяка друга? Какво символизира конят?

През късната бронзова епоха, времето на Троянската война, конете играят централна роля в много общества на древния средиземноморски свят. Те служели като средство за придвижване и като ценна собственост, която показвала определено богатство и статус. Парчета рисувана керамика от този период показват конни воини, носещи оръжия и яздещи колесници; конете и ездата са неразделна част от преживяването на войната.

В Омировите текстове, написани около 500 години след войната, троянските и гръцките бойци се отъждествяват с конете си и ги възприемат като продължение на собственото си физическо присъствие в битката. Нещо повече, много гърци и троянци носят имена, свързани с коне (Хипас, Хиподамас, Хипомахос - хипос е древногръцката дума за кон). Изглежда, че троянците по-специално са били свързани с конете. Омир ги нарича "укротители на коне" поради значението на коневъдството в троянското общество. Като литературен похват това може да се възприеме и като символ на самата война, която буквално и символично е внесена в града под формата на кон.

И все пак троянският кон представлява не само хората, които се бият в Троя, но и божественото. По-конкретно той се свързва с участието на богинята Атина в разграбването на града. Нейните специални области на компетентност - мъдростта, войната и техническото владеене на коня - са свързани с присъствието на коня в Троя. На Атина се приписва не само ключова роля в измислянето на конструкцията на коня, като се явява на Одисей насън; конят също така е оставен от гърците пред Троя като дар за нея - привидно, за да се осигури безопасно пътуване до дома, но всъщност за да измамят троянците да приемат дара със задна ръка.

Въпреки целия реализъм и внимание към детайлите в древните разкази и изображения на коня, въпросът за историчността на мита, не може да бъде отговорен с абсолютна сигурност. Прекалено много време е минало между първите писмени сведения за плячкосването на Троя и събитията, за които се отнасят. Независимо дали е реална или въображаема (или комбинация от двете), като разказ за голяма дързост и героизъм, както и за хитрост и измама, историята за троянския кон е намерила отклик в ценностите и светогледа на различни аудитории - древни и съвременни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 месеца
Корумпетата много да внимават! Не случайно е казано "Бой се от данайците, когато носят дарове." Та значи, когато някой иде при тях и им носи рушвет, много да внимават. Може да е подставено лице на проверяващи!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За кво ни е да се занимаваме да уюим за троянски коне, няма смисъл. Тука си имаме Денкоф ... Разглоби армията "Окей", подари си въоръжението и поръчай от нас ново "Доне", потпиши с Украина да се ускори почването на 3та световна "Но проблем"....
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Неизвестна!
23
1
 
2
 
! Отговори
Валерия Фол преди 3 месеца
Написах я и я дадох на Нелито да ми публикува бъртвежите;))) И моят малък педросо Мишев са включи;))) Умнокрасив;)))
22
3
 
4
 
! Отговори
опетков преди 3 месеца
Подвеждащото заглавие ни заглавичква, че ще ни покаже "истината" за троянския кон. Е така и не ни стана ясно каква е тази истина. Творбата Илиада се базира на художествена измислица, плод на въображението на автора. Всякакви разсъждения за някаква "истинност" върху тази измислица са си абсолютен нонсенс, т.е. глупост.
21
4
 
5
 
! Отговори
опетков преди 3 месеца
До Анонимен 18 Писна ми от крет*ни като тебе. Ако не бяха САЩ още щеше да си русороб. По това което си писал виждам, че ще си останеш роб до живот.
20
2
 
5
 
! Отговори
Добре преди 3 месеца
Бой се от данайците, дори когато носят дарове.
19
4
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
"Конете" и "корабите" в древните митове са подходящи символи на небесни тела (и планети), които опасно са се доближавали до Земята, подобно на вражески армии, и са съсипвали цели населени градове, и народи. Поради това и в мита за Троя е намесена богинята Атина-Палада - прозвище на планетата Венера...
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гърците дадоха на троянците Троянския кон, а САЩ даде на България банани и тоалетна хартия. Резултатът е един и същ...
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според изследователи Троянската война е продължила повече от 10 г., даже повече, поне 30. Героите, мъже и жени, и от двете страни, вече са старци. За Елена е ясно, а ако Одисей е бил такъв гениален хитрец, едва ли би чакал толкова време да измисли номера с коня, за да превземе Троя. Както и да е, гърците са царе на митове и легенди. По скоро си мисля как такива гении като тях не са станали Америка на Балканите.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дървен кон с войници в нея, много ясноче е мит, за Атлантида е ясно, единствено Платон говори за нея, никой друг :))) Добре ве - митът, ко да напраиш, на варненски говорим :)))
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мит е даже неумит :)))
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не четох статията! Но преди години четох, че археолози са намерили подобен кон!
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна не е в ЕС и НАТО!
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България в ЕС и НАТО!
11
6
 
3
 
! Отговори
На живо преди 3 месеца
Зеленски е съвременен пример за троянски кон. Руснак, актьор в телевизията, купен от Юса и сложен на ръководно място за да вкара НАТО във война с Русия. Въпреки ,че не е от НАТО Украйна, въпреки ,че не е в ЕУ . Пак го ползват. За което си плащат разбира се. Странна "политика".
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мисля, че е мит, както е мита за Атлантида, но това е само мое мнение :)))
9
1
 
2
 
! Отговори
ПЛАТОН ЛЕБЕДИС преди 3 месеца
ХЕТИТЕ СА ВОДЕЛИ ГОЛЯМА ВОЙНА със ЕГИПЕТ -- 88 ГОДИНИ ПРЕДИ ТРОЯНСКАТА ВОЙНА !!! - 1272 год. прХР. БИТКА В КАДЕШ............А ИЛИОН ПОЛЕМОС (ТРОЙ ВОЕНА) е била = 1184 пр.ХР !........Хетите имат свои извори за името на ТРОЯ , и ТЕ ПОТВЪРЖДАВАТ ГРЪЦКИТЕ ИЗВОРИ , ЗАЩОТО И ХЕТСКОТО МУ ИМЕ Е '''ВИЛУСА''', КОЕТО Е КАЛКА И ПОДОБИЕ НА ГРЪЦКОТО = ИЛИОН !!
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бил е истински и е бил направен от слама
7
2
 
4
 
! Отговори
ПЛАТОН ЛЕБЕДИС преди 3 месеца
СЪС СИГУРНОСТ Е ИМАЛО ВОЙНА...НО ГРАДЪТ СЕ Е КАЗВАЛ ''ИЛИОН'' !..ТРОЙ Е ВТОРОТО МУ ИМЕ И ТО Е САРКАСТИЧНО И ДОРИ ОБИДНО...''ТРОЙ'' НА ГРЪЦКИ СВЕЩЕН ВЕЛИК ЕЗИК -- ЗНАЧИ ''ЯМ, ЯЖ , ЯДЕНЕ '' ...ЗАЩОТО ТАМ СА ВЗИМАЛИ ГОЛЕМИ ТАКСИ ОТ МОРСКИТЕ КОРАБИ......САМИТЕ ХЕТИ, КОЙТО СА ВОДЕЛИ ВЕЛИКА ВОЙНА СЪС САМИЯ РАМЗЕС 2-РИ И ЕГИПЕТ, ПРЕЗ 1272 год.ПР.хр. в БИТКАТА ЗА КАДЕШ, ИМАТ СВОИ ИЗОВРИ ЗА--МИКЕНА и АХЕЯ = АХХИЯВА, И ЗА НАСЛЕДНИКА НА ПРИАМОС : ПАРИС = АЛАКСАНДУ..А АЛЕКСАНДРОС Е ИСТИНСКОТО ИМЕ НА ПАРИС .

Спонсорирани публикации