Рунд пореден на шпионската игра между Запада и Русия

Според анализатори много руски шпиони са влезли в Европа, представящи се за бегълци от режима в Москва
4 мар 2024 14:32, Екип на Investor.bg
99
Рунд пореден на шпионската игра между Запада и Русия
Снимка: Bloomberg LP

От началото на войната в Украйна 51 руснаци - бизнесмени или политици, загинаха при странни обстоятелства в страната и чужбина, пише The Wall Street Journal. Наскоро към списъка се присъедниха пилотът, отвлякъл руски хеликоптер Ми-8 и предал го на Украйна, както и 35-годишният син на президента на "Роснефт" Игор Сечин.

Още по темата
Тези и още много случаи показват новите измерения на шпионските войни  - от февруари 2022 година Западът опитва да привлече колкото се може повече шпиони и сътрудници от Русия, а Москва от своя страна - да спре този поток, включително и с наказателни акции, както например убийството на 28-годишния пилот Максим Кузминов, който беше застрелян в Испания преди няколко седмици. Нещо повече - според европейски анализатори руски шпиони са влезли в Европа, смесвайки се с потока от бегълци от режима в Кремъл.

Разбира се, няма никакви доказателства, че Москва или руските власти стоят зад всички тези убийства. В Кремъл обаче не отрекоха обвиненията за смъртта на Кузминов, коментирайки, че той е бил "морален труп", след като се предаде на украинците.

Вербуване

В опит да привлекат повече руснаци на своя страна Украйна отвори 24-часова линия "Искам да остана жив", призовавайки руските военни да се обадят и да се предадат. По данни на украинските власти, които трудно могат да бъдат верифицирани, 260 души са използвали тази възможност. На линията има 26 хил. обаждания, допълват от Киев. В сучая с Кузминов Украйна плати 500 хил. долара за хеликоптера и му даде възможност да остане в страната или да отиде в друга държава. С украински паспорт на името Ихор Шевченко той избра живот в Испания.

Но не само украинците работят в тази насока. Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ например пусна три клипа, с които насърчава руски граждани, особено разузнавачи и служители на службите за сигурност, да си сътрудничат със САЩ.

Тези усилия имат известен успех - Франция например прие Мария Дмитриева, работила за ФСБ. Един от основателите на охраната на Владимир Путин - Глеб Каракулов, избяга на Запад през Турция и в момента неговото местонахождение не е ясно. Михаил Ходорковски коментира, че той е изградил секретната мрежа за комуникации на Путин и го е придружавал в повече от 180 международни визити.

Сред "дезертьорите" е и дипломатът Борис Бондарьов, който работеше в постоянното представителство на Русия в мисията на ООН в Женева. Той напусна поста си в знак на протест два месеца след началото на войната вУкрайна. Според него руските политици имат прост начин да решават такива проблеми - чрез елиминацията им.

Контрадействията

Докато Западът опитва да вербува шпиони, Русия, естествено, работи активно, за да пресече тази дейност. Според коментари звеното, борещо се с дезертьорите от армията, се е разратнало сериозно в годините след началото на войната и сега е най-голямото в състава на ФСБ.

В първите дни на войната службите за сигурност бяха в немилост - стотици служители на руските посолства в европейците столици бяха изгонени заради шпионска дейност, а според анализатори редица висши чиновници във ФСБ са били под домашен арест заради лошата преценка на съпротивата, която ще окаже Украйна. В крайна сметка руският президент Владимир Путин се отказа от чистката в тази важна за режима му служба и даде втори шанс на шпионите.

Според европейски анализатори много от  тях се присъединиха към потока от бегълци от руския режим и Кремъл възстанови изгубените "дипломати" в Европа.

Служителите на разузнавателни служби в Европа и САЩ са категорични - руските шпиони стават все по-активни и смели в опитите да спрат изразяването на алтернативно мнение сред своите съграждани в чужбина. Различните служби - ФСБ, военното разузнаване и разузнавачите в чужбина непрекъснато обменят служители и активи, разказват анализаторите.

В операциите се използват и все повече чужди граждани.

Още подобни материали четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
Тома неверни преди 1 месец
А някой да знае,покрай истинските бежанци от Украйна,що *** и мафиоти влязоха у нас? Между другото голяма част от неразкритите тежки престъпления са тяхна работа....
74
1
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Светът в последните няколко века е грозна арена на амбицията на "богоизбрани" юдеи-ционисти, посветили се да унищожат най- вече Германия и Русия. Юдео-ционистки масонски кръгове разпалиха и Първата, и Втората световни войни, избити бяха милиони християни, германци и руснаци, и др., но лудостта на "богоизбраните" не спира. Последваха нови глобалистки напъни, нови войни, нови милиони жертви по целия свят. Всичко се върши подмолно и тайно, но целите на ционистите си остават все още същите...
73
3
 
11
 
! Отговори
боби преди 1 месец
Най - простите същества тука са русофобите , бих казал , въобще фобите ! Защото те мразят не само Русия , те мразят и България , и българите и въобще всичко което не им е по кефа ! Това са предимно хора от агитките на Левски ,и ЦСКА или любители на тези отбори ! Не сте ли забелязали че имат един набор от едни и същи думи и определения копейки , путинисти , комунисти , *** ,червеногъзи , и др , че нямам вече лимит !
72
1
 
7
 
! Отговори
Само да вметна преди 1 месец
Абе хора.Стига вече с тия" Шпионски истории"!-:( Всеки присъстващ " дипломат" в чужда държава, е Потенциален " шпионин" за държавата която Представлява! Е нямате " шанс" Лично да го Прочетете на " Челата" им!-:) А този номер,че Той е от " Нашите", ще е Голям Пропуск!-:)
71
18
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Аз лични има покана от един приятел къде живее в САЩ от много години и нямах никакъв проблем с визата.Обаче тук в България има много копейки шпиони къде постоянно ги разконспирират и това Щатите го виждат.Е затова е затегнато още положението с визите:):):)Иначе на Кака Корни и на Румен Радев децата живеят в САЩ а не в Русия няма страшно копейки:):):)
70
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпрос: ,,Какво са двама руснаци?Отговор: ,,Националният отбор по футбол на СССР завърнал се от чужбина!"
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви глупости само...
68
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радио Ереван:Въпрос:Какво е чисто и просто?Отгово : Изкъпан руснак!
67
2
 
0
 
! Отговори
Свежая сводка преди 1 месец
Закобзонен е полковник мусаев!
66
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами вашата Русия защо за 2 години превзе 2 села в Украйна, бе? Че и не напълно? Да не е руската армия, дето превзе Херсон и дето вади половината Черноморски флот от дъното? Ахаха, на нас ни е обидно, защо така ни говорите, ние сме обидчиви ***, България плюийте колкото искате, но за Русия се обиждаме, ревем!
65
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако има война Русия - НАТО ще е заради лудите западни елити, които искат да намалят населението. Пандемията, зелената сделка и войната са част от инструментите им да ни изтребят и който е на страната на колективния Запад е или платен или самоубиец. Дори да не харесваш Русия , ако не искаш да влезнеш в западната кланница - трябва да си на страната на Русия! Не обръщайте внимание на про-западните коментари, те или са платени или е изкуствен интелект чат бот. Блъскат коментари да смъкнат истинските
64
20
 
6
 
! Отговори
Упорит преди 1 месец
Русия приключи още след първата година на войната, когато стана ясно, че няма да може да стигне до победата и да свали правителството. Но вече и няма как да се отърве от това бреме. Не може да изглежда, че клякат пред света.
63
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Франсетата 61 - кой чуждестранен легион- тия дето ги биха селяните в село Коиловци ли? Западните екшъни и пропаганда измиват мозъци. Дай им поне няколко седмици да изглежда по-реалистично.
62
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Центопродажници според вас България ще влезне ли скоро в Шенген? Центопродажници не питам дали искате или не искате,а как мислите ДА или НЕ? А за визите за САЩ какво ще стане центопрадажници?
61
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Франестата ги видяхме в Плевенско- където ядоха бой.
60
0
 
9
 
! Отговори
До 66 преди 1 месец
В България 60% не гласуват. Кои са убитите....
59
7
 
7
 
! Отговори
До 55 преди 1 месец
Путин не ни е освободил, но прилича на Сталин. Страхувам се, че ще го надмине.
58
9
 
3
 
! Отговори
До 64 преди 1 месец
След като 60% няма да гласуват по предварителни данни, явно са за някой убит, Навални, Немцов,Политковская, някой от стотиците хиляди убити руски войници....те са мнозинството....
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Руска Империя 53, Това си е лично твой избор. Ако искаш уважавай, ако искаш мрази. Нещо друго да те тормози и да искаш съвет?
56
1
 
2
 
! Отговори
Според вас преди 1 месец
Кой ще спечели ,,изборите" в Русия?