Лъчезар Борисов доволен: Постигнахме уникален ръст на заплатите за 4 г.

България поддържа най-ниската безработица, заяви икономическият министър
17 мар 2021 10:40, Красимир Ангелов
265

Правителството доказа, че изпълнява това, което поема като ангажимент. Период, в който постигнахме уникален ръст на заплащането на хората - близо 50% ръст за 4 години. По време на криза заплатите растяха с 10%. По време на криза България стана член на ERM II и Банковия съюз, повиши своя кредитен рейтинг. България имаше най-добрия баланс между противоепидемични мерки и мерки в ползва на бизнеса.

Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в студиото на "България сутрин", коментирайки свършеното от ГЕРБ в последния управленски мандат.

Още по темата
4,2% е спадът на икономическия растеж, което е с около 40-50% по-добре от средното за ЕС. България поддържа най-ниската безработица, подчерта министър Борисов.

Той посочи, че мерките "60/40" и "80/20" продължават, както и мерките през Българската банка за развитие. Бизнесът получава гаранции за своите кредити с 80%, а това ще продължи минимум до средата на годината, стана ясно от думите му.

"Ще продължим и с нови мерки в подкрепа на ликвидността. След това преминаваме към ресурсна ефективност, производствен капацитет, енергийна ефективност, така че да трансформираме българската икономика", обяви икономическият министър пред Bulgaria ON AIR.

Лъчезар Борисов съобщи, че 2,6 млрд. лв. ще бъдат на разположение през оперативнатa програма, която е част от Министерството на икономиката. Около 900 млн. лв. ще бъдат акцент в 3 нови фонда за подпомагане на българската икономика.

Той изтъкна още, че България има успешна фискална политика. На едно от първите места в ЕС сме по отношение на финансова стабилност.

"Някои от нашите опоненти поставят темата за промени в данъчната политика и плоския данък. От бизнеса чувам, че това би било ядрена бомба и няма да имаме бюджет, който да изпълнява мерките, които сме заложили. Против съм общата промяна в данъчната политика. В края на годината бюджетът постигна повече приходи. Бизнесът очаква прогнозируемост", заяви министър Борисов.

Той поясни, че в програмата на ГЕРБ е предвидено постигането на Брутен вътрешен продукт, който да достигне до 100 млрд. евро. От партията целят бизнесът да стане по-производителен, а работните места да станат "по-скъпи". От ГЕРБ ще се опитат да постигнат средна работна заплата от 2000 лв. и минимална работна заплата от 1000 лв., поясни Лъчезар Борисов.

"В моя период постигнахме рекорди - от началото на кризата сме насърчили 1,6 млрд. инвестиции, за целия период това са 3 млрд. и създаване на над 15 хил. работни места. Трябва да подпомагаме с инвестиции всеки един от районите", категоричен бе той.


265
Още от Общество
Ваксини, избори, туризъм - какви са посланията към обществото?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
0
 
! Отговори
Диди преди 4 седмици
Проблемът на БСП и техните ментори от Масква е че България се справя много по-добре от тях и техните слуги. Затова толкова много рев по-доло.
Но дори Радев да узурпира властта? Те пак ще страдат така както страдаха при Жан Виденов. Аз бях и продължавам да предлагам продукт който се търси, а парите държа във валута за да не обогатявам мутрите. Така аз забогатявах, докато слугите на БСП обедняваха...
242
1
 
3
 
! Отговори
ГОМОР преди 4 седмици
Надали има някой който вярва на тези лъжи. Единствено шкафа на буци е пълен
241
1
 
2
 
! Отговори
предизборнишитс преди 4 седмици
Въй ти да видиш -правителството удвоило заплатите, ама на своите хора само.А колко заеми взехте за тази"Стабилност" и кой ще ги връща?
240
0
 
1
 
! Отговори
Чистота преди 4 седмици
има за бирниците,
спрете да си плащате данъците и проблема е решен - няма държава
239
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ръст на депутатските приходи.
238
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами моите приятели забогатяха, само аз не.
Само, че те работят от 10 години в други европейски държави, а аз останах в България.
Като отида в магазина ми смятат ДДС-то, а не измисленото ви БВП!
237
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Голяма работа че са докарали 50% инфлация. Заплатите на хартия може и да са по-високи но покупателната способност е същата ако не и по-ниска. Нещата определено не са цъфнали и върнали последните 4 години
236
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 4 седмици
Уникален ръст - и пак най- ниските в Европа...
235
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В София това наистина се чувства.
234
0
 
1
 
! Отговори
Прдлагам преди 4 седмици
Да се направи следната корекция: доходите нарастнаха не "уникално",а космически!!!
233
0
 
7
 
! Отговори
Здравко преди 4 седмици
Шефа е на път да фалира , заплатата ми не е мърдала вече 2ра година! Така е в частния бизнес ! А държавната , там знаем как се работи ! И заплащането няма никаква икономическа логика !
232
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма нужда да измисляме вицове. Дори това удоволствие ни отнеха, че сами си ги измислят
231
2
 
11
 
! Отговори
Горски преди 4 седмици
До Анонимен
А не забеляза ли че Другаря БОКО се *** тотално по всички направления
230
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Д
УНИКАЛНИЯТ РЪСТ НА ХИПЕРИНФЛАЦИЯ ПРИ КОМУНИСТИТЕ-ЖАН ВИДЕНОВ 300%,А ЗА 2020 2,7-НАПРАВИ СИ ИЗВОДИ САМ!!!!ТОВА СА ФАКТИТЕ!!!!
229
1
 
8
 
! Отговори
Александър преди 4 седмици
Няма защо да си обесняваме доволната физиономия на поредният политически ***.Постигнал,за него и колегите...Другите вълци ги яли.Платили по мерки,дрън,дрън.Дали малко стотинки за бог да прости.Душевадци,подлеци и откровени мошеници.Цялата се самозабравила пасмина.
228
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Квазимодо не взема предвид че цените растат правопропорционално на заплатите.Демек не сме мръднали!
227
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Така е, има ръст на заплатите на държавните чиновници - от 700 лева, на 705 лева.
226
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Наистина има ръст , но на заплатите на държавните чиновници.
А другите ,проблема си е техен.
225
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не съм гласувал от 20 години и не съм поддръжник на никоя партия, но действително се вижда, че заплатите растат и стандарта на хората се вдига.
224
4
 
9
 
! Отговори
Бай Онзи преди 4 седмици
до анонимен 214 и 216

Кой каквото прави смята , че и другите го правят , другарю гереберастки трол !Мразя ви безпланто!
"Аз не съм комунист и никога няма да бъда!" , за разлика от вас ,пребоядисаните на гербери *** !