Адвокат спечели делото за видеозаснемане на вота, ЦИК обжалва

Адв. Надежда Йорданова за избори 2021 пред Bulgaria ON AIR
19 мар 2021 14:12, Анисия Иванова
41

Адв. Надежда Йорданова спечели делото за видеозаснемане след края на изборния ден. В студиото на "България сутрин" тя съобщи, че ЦИК е взела протоколно решение за обжалване на решението на Административния съд в София. Предстои да станат ясни аргументите.

"Надяваме се българският съд да реши по съвест. Надяваме се, че тази възможност, когато бъде въведена, ще повиши доверието на хората в изборния процес и ще ги накара да отидат до урните. Когато видим резултатите от изборите, нашето общество ще има консенсус, че това е волята на народа, а няма да се чуди има ли манипулации", заяви адв. Йорданова.

Още по темата

"В хода на подготовката за парламентарните избори на 4 април ЦИК, съвместно с Комисията за защита на личните данни, издаде указания за прилагане на правилата за лични данни в хода на изборния процес. Това се случва за пръв път. На 2 места по начина, по който са изписани указанията, забраняваха на представилите, подателите и застъпниците на коалициите и партиите да заснемат процеса на броене. Става дума за периода след края на изборния ден. Онази част от изборния процес, когато на масата стои само урната с бюлетините. По никакъв начин заснемането не може да наруши вота", обясни тя.

Юристът подчерта пред Bulgaria ON AIR, че трябва само един човек от СИК да пипа бюлетините - да ги вади една по една, да ги разгръща, всички в помещението да ги виждат и да се преброяват по определен начин.

"Хората са изморени след дългия ден и много често този ден не се спазва. Урните се изсипват, всички се скупчват и много лесно валидни бюлетини отиват в купчината на невалидни, лесно се повреждат и стават невалидни. Видеозаснемането на този процес е предпазна мярка това да не се случва, това е мярка за повишаване на доверието и гарантира прозрачен процес", посочи адв. Йорданова.

По думите ѝ видеоматериалът, наред с другите доводи и документи при наличие на изборни нарушения, се цени. А хората в секциите могат да подадат възражения и те да бъдат вписани в протокола. Придружено с материал, който демонстрира какво се е случило, това ще придаде по-добра представа на съда.

"Ако съм оператор на свободна практика, мога да заснема този процес. Ако пак съм оператор на свободна практика, но съм застъпник или наблюдател, не мога да направя това. Това е доста абсурдно. Тук говорим за помещение, в което се извършва обществена дейност, не говорим за личния им живот. Изпълняват се публични функции от служебни лица", подчерта адв. Йорданова.


41
Още от Общество
Избори 2021: Ако няма отбелязана партия - бюлетината е невалидна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бита карта заедно с окусмения любовник
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ОЛАФ още я споменават в докладите си за присвояване на средства
38
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Любовноцата на христо иванов
хвани единия че удари другия
не стават
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От 32
За съжаление информацията е от дългогодишен член на секционна комисия в провинцията. Хората се познават. Трябва преброителни пунктове с видеонаблюдение, което с поне няколко камери предаващи в реално време. И там дс се броят бюлетините от много избирателни секции. Така беше сега САЩ. А и така няма да се знае броя гласове в секцията и контрола на купените гласове става невъзможен.
36
5
 
8
 
! Отговори
гражданин на София преди 4 седмици
Това е адвокатката на неправителствената организация, разследвана

през 2011 г от ОЛАФ за индиректно присвояване на средства по проекти и

спрягана за любовница на Христо Иванов.
35
6
 
7
 
! Отговори
До 34 преди 4 седмици
До Анонимен

Тотално си объркан човече, използваш понятия за които изобщо нямаш

понятие.

Всеки разумен човек, който е гласувал и е бил член на СИК знае, че вътре има

представители на парламентарно представените партии, застъпници и наблюдатели,

освен това всеки официален представител на партията получава копие от всички

протоколи от секциите в училището.

Как ще стане измамата? Това е невъзможно! Смешни, жалки са ви опорките!
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен
Нормално е за привърженици на ГЕРБ да си задават повече въпроса "кой?" от въпроса "какво?". Култът към личността е типична черта за всички гербаджии.

Казусът е пределно *** - видеозаснемането на изборите би могло съществено да намали шанса за манипулации, измами и девалидиране на редовно попълнени бюлетини. Няма значение дали делото е заведено от адвокат, Мики Маус, Хитлер, Мао Цзедун или сатаната. Капиш, герби?
33
2
 
13
 
! Отговори
Чичо преди 4 седмици
Защо някои се плашат от заснемане ,било нарущение на правата на личноста.А когато шефовете във фирмите наблюдават работниците нонстоп няма нарушение.Да не си мислите,че работника доброволно се е съгласил да го снимат като във биг брадър.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Добре утвърдена практика е на бюлетините за партия, която няма представител в секцията, да слага по още един знак или се удължава положеният, като така я прави невалидна. По-малките партии изгарят. Дори хора, гладували за себе си, виждат после нула гласа в секцията. А огромен брой невалидни бюлетини.
31
4
 
12
 
! Отговори
К преди 4 седмици
Браво на адв. Йорданова и браво на съдебния състав! Казусът е елементарен, но в мутроландия е голямо постижение
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма лошо, но странно ми звучи от адвокат на неправителствена организация разследван 2011 г от ОЛАФ за индиректно присвояване на средства по проекти.
29
2
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 4 седмици
Защо не се промени закона относно броенето.Като комисиите са изморени от изборния ден,след приключване на изборния процес секцията се заключва,запечатва се и на другия ден в присъствието на всички членове на комисията се отваря секцията и започва да се брои.
28
3
 
7
 
! Отговори
1234 преди 4 седмици
Цик обжалва, защото са недемократи и фашисти, озурпатори на властта от 11 г...
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Христо добре лансира любовницата си, която е и специалист по усвояване на пари по проекти.
26
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ГЕРБ ще ги БИЕ заедно с тази
политиката им е калпава и хората им не стават
25
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Как ще снимат как мутрите изсипват чувалите с фалшивите бюлетини?!
Нали така мутрите ще загубят изборите....
24
4
 
20
 
! Отговори
някой преди 4 седмици
Как може и на тази тема единственото, което виждам е псуване и заяждане! Как може да има две мнения по въпроса? Какво значние има кой, какво, защо, кога. кой има нещо против видеонаблюдение? Това трябва да го има за да е по-честно. няма значение кой го иска или защо! Единствения въпрос е защо изобщо ЦИК е против? Няма причина. само глупави оправдания и безумни доводи. Явно е, че ги е страх, че ще ги сменят ако дойдат други. Това е! Но това не е проблем на народа. Проблема на народа е доверието
23
13
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 4 седмици
До ДДРОнег ДУГАРЮ тука надмина и г-жа ЛЪЖА и аз съм бил 4 пъти
в комисия Е ТЕ ТАКОВА НЕЩО НЯМА!!!!Всеки член или застъпник си е
там никой не му пречи ,наблюдава си ,протокола се подписва от всички
членове на комисията ,което значи че са съгласни с написаното копира се и се дава на всички. Занасят се в ОИК или РИК ,че там се чака ,чака се бюлетините да не са манджа да се развалят. В кое е права ХУБАВИЦАТА.
22
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тази е на заплата при Дай България. Те си мисля, че като има машинно гласуване и видео ще спечелят изборите.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо дирниците допускат коментар в който необразован трол нарича квалитетно лице лельо...