140 млрд. евро от свръхпечалбите на енергийните компании - в помощ на домакинства и фирми?

Евродепутатите А. Ковачев, Цв. Пенкова и И. Кючюк за енергийните мерки на ЕК
18 сеп 2022 19:58, Анисия Иванова
159

"Предстоят големи реформи на пазара на електроенергия. Цената на газа ще се отдели от цената на електроенергията. Това автоматично сваля цената на ел. енергията," заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR евродепутатът Цветелина Пенкова (С&Д/БСП). "В България голяма част от ел. енергията е от въглищни централи, ВЕИ, ядрена енергия. Това автоматично и у нас ще свали на електроенергията. Това вече беше направено от Испания и Португалия," заяви Пенкова.

"За да се набавят допълнителни финанси се предлага временна допълнителна такса или данък за облагане на свръхпечалбите не енергийните дружества," коментира Пенкова по повод обявените от Урсула фон дер Лайен очаквани 140 млрд евро от облагане на енергийните дружества, които правят свръхпечалби, възползвайки се от енергийната криза след началото на войната в Украйна. Тези пари се предвижда да се разпределят между 27-те страни-членки.

"Не е справедливо в една криза някой да трупа огромни печалби на гърба на страданието на други," коментира мерките евродепутатът Андрей  Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) в разговор с водещата Милена Милотинова. По думите му целта е да се мине през кризата с по-малко сътресения. Важно според евродепутата е Европа да не изпадне от една зависимост към друга - от руския газ само към азерски напр. Трябва да се търсят нови източници на енергия и постоянна диверсификация, смятат евродепутатите.

"Газохранилищата в Европа са пълни над 80%, но това не трябва да ни успокоява, защото това е изчерпаем ресурс.  Най-вероятно ще стигне за два месеца. И това не дава сигурност," коментира Цветелина Пенкова.

"Има два подхода в енергийната криза - единият е да държим обществата в затъмнение и да се държим като слон в стъкларски магазин. Другият е да възприемем западния подход. Подходът на западните общества е да обясняват, че зимата ще бъде тежка, и не само тази, а и следващата, и по-следващата. Защото се видя, че тръбите са не просто доставчици на газ, а и оръжие. Европа най-много страда, защото е най-близо до конфликта. Това ще накара Европа да потърси алтернативи. Не случайно ЕС създава водородна банка и ЕК финансира тази банка с 3 млрд евро," коментира евродепутатът Илхан Кючюк (Обнови Европа/ДПС).

По думите му най-уязвимата част от населението не може да остане най-засегната - трябва да бъде компенсирана - дали през облагане на енергийните компании, които правят свърхпечалби, дали през ваучерна система, с каквато вече има опит,  или по друг начин.... Става въпрос и за хората, и за бизнеса, казва евродепутатът. "Дали парите ще решат всички въпроси - не. Трябва да се мисли за алтернативи," смята той.

Според Цв. Пенкова трябва да се мисли и какви допълнителни инвестиции трябва да се направят във въглищните региони. По думите й например в Стара Загора работят доста сериозни енергетици - хора, които биха намерили своето място в производството на по-зелена и по-чиста енергия. По думите й има време това да стане - заложените срокове предвиждат 20 годишен период, в който може да се намерят алтернативи.

По думите й Европа трябва да мисли и за привличане на допълнителен капитал за изграждане на независима енергийна система в Европа. "Ключовият елемент е даване на сигурност на капиталовите пазари, че Европа е сигурна за инвестиции. Че започва да развива икономика и енергетика на бъдещето. Проектите с голям хоризонт дават такава сигурност," смята тя. В момента ЕС не успява достатъчно добре да стои на финансовите пазари, но е важно, че тези политики се залагат от сега, за да се действа не когато сме изправени пред друга криза, смята тя.
"Бъдещето е свързано с LNG-терминали, които ще бъдат построени. Също така ЕС все повече отива към възобновяеми източници - модел, започнат от Скандинавието, който справедливо се налага. Видя се, че когато Европа е зависима, е слаба. Идеята за енергиен суверенитет все повече се налага и технологиите ще определят бъдещето на енергетиката," коментира Илхан Кючюк.

И тримата евродепутати смятат, че в България след изборите трябва да има политическа стабилност и редовно правителство, за да може да отговори на предизвикателствата и да взимат дългосрочни решения. Те дадоха за пример Хърватия, която вече си взе втория транш по Плана за възстановяване и върви бързо към въвеждане на еврото.

Целия разговор от Страсбург на Милена Милотинова с тримата евродепутати вижте във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
2
 
! Отговори
Кирооо,Кироо преди 1 година
ти и твоите дружки ни върнахте достатъчно назад ! Защо още се репчиш,като видхме,че не ставате за нищо?
122
0
 
3
 
! Отговори
Яко Гуши преди 1 година
и на протест за държавни помощи биля излизаме
121
1
 
4
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Нали всички сме били страдали - и граждани и фирми? Сега излиза, че едни хорица не само не са страдали, Ами сериозно са ни скубали. Та Путин ли бил виновен за инфлацията? Я пак?
120
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
и защо само от енергиините фирми трябва и от фармацевтичните фирми те натрупахамилиони от вируса които пуснаха сащ и след това ваксините
119
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не трябва да има помощи за онези от махалите, които и без това се хрантутят на нащ гръб. Не плащат никакви данъци, сметки и т.н. Лъжат, че са инвалиди да взимат ТЕЛК. Раждат като на конвейер, за да смучат и социални. Разни измислени комитетчета им създадоха чувство за безнаказаност. Продават си гласовете. И ги научиха, че имат само права, а не и задължения.
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доларите пааааадат, пааадат от небетооооооо......
117
1
 
7
 
! Отговори
един преди 1 година
Къде отиде пазарният принцип, в смисъл който е работен и кадърен, той да е богат, я някой да ми каже? На тоз, на оня, на незнам кого си и тъй до безкрайност. И децата разбраха, че някой работи, а друг прибира де що пара е изкарана, а някакви си се правят на болни или с дечурлига вземат толкова пари, колкото средния човек? В същото време тръбят как децата били повтаряли обикновено живота на родителите си в общи линии. Ами тогава, какво правим?
116
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Затова трябва много прецизно да се преценяват помощите и да не се раздават на калпак, и какви са тези доживотни помощи за безработни, не ми е ясно дават ли си сметка какво значи това? Не се ли досещат, че повечето хора са тарикати, или поне в известна степен и използуват положението? Но краят на това идва........Че и действително само подобни се развъждат....
115
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До според евростат - ще ви кажа как - ще подкрепят разни т.нар. уязвими, които дефакто с нищо не допринасят за бюджета, а останалите със скромни доходи примерно около хиляда и нещо ще са принудени да дават всичко за ток и храна, и това се наблюдава не само у нас. Тези хрантутници разполагат поне с времето си и открито ни се подиграват, на всичко отгоре и с това, че гените си отавят именно те. Не знам този сбъркан модел докога ще продължи.
114
1
 
5
 
! Отговори
Тото преди 1 година
Наистина направо ни налагат комунизъм то вече в русия отдавна няма комунизъм даже може да се каже че те са по демократични от самия европейски съюз ако съдим по видеата в youtube ще разберете че е наистина в русия е по-свободно отколкото в сащ и в европейския съюз европейския съюз и в сащ има много повече забрани отколкото свободаЩе дам един пример един шофьор на автомобил може да спори там с полицаи без полицаи да прояви някаква агресия ако това направиш в сащ за секунда си на земя и арестува
113
0
 
3
 
! Отговори
Лалала преди 1 година
От грантаджии акъл не щем. С тоя манталитет на просяци сме идеални за гето на ЕС
112
1
 
5
 
! Отговори
След няколко преди 1 година
Години, идва нова брадва за домакинствата ЕС. Премахват регулиран пазар КЕВР за цени на ток, и изпращат домакинствата на борсата за ток. Тогава ще видим "борсови" цени на сметки за ток, газ и вода.
111
1
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ преди 1 година
Подписаха "общата енергийна политика на ЕС"-задължиха ни да продаваме евтината енергия на Козлодуй и да купуваме от ВЕИ-та, фирмите на властта. Само 5% от тока на Козлодуй участва в микса на сметките ни. ГЕРБ ни прати на борса газ, последваха нечовешки цени Топлофикация и подгряване вода, сградна, минал сезон зима разделиха на 12 месеца, да не се вижда реалното увеличение. Хваленото "многообразие доставки"-беше ПОСКЪПВАНЕ, задължиха 30% газ руски тръби, да е от Западни източници на борсови цени
110
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Енергийните дружества ще са само началото. После ще свършат парите и ще посегнат на други компании, които все още работят на печалба. Кажете сбогом на частната инициатива, и се пригответе за нова национализация.
109
2
 
6
 
! Отговори
Според Евростат преди 1 година
70% от докаминствата в България, изпитват трудности при плащане на консумативи. Как господата политици мислят да компенсират 4 милиона население? Как? Като ще раздадете трохи на 30 000, и то хора които са под границата на мизерията? Дават ли си политиците сметка, че единственото спасение е индивидуален отказ от Топлофикация, без сградна. Как мислят политици при средна чиста работна 1200 лв. народът да плаща 28% от заплатата си само за една услуга. СТО лева средно за СГРАДНА, на месец ДВУСТАЕН???
108
0
 
0
 
! Отговори
:))) преди 1 година
Печалба връх....
107
1
 
2
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Уви, цифрите в компютър, които всички мислят за пари, не заместват петрола и природния газ. Дори и да успеят да вземат тези пари от енергийните компании и да ги дадат на фирми и домакинства - каква полза, ако не може да се купи петрол или природен газ на каквато и да било цена?
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е свръхпечалба и как се определя?
105
1
 
2
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Комунизма превзема ЕС. Ние не влязохме в този ЕС. А за "нашите" евродепутати нямам думи - моля за тълкование - "Също така ЕС все повече отива към възобновяеми източници - модел, започнат от Скандинавието, който справедливо се налага." - Какво означава справедливо се налага.
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната тъпотия, измислена от банда крадци. Ако бяха питали някой миньор или бяха си направили труда да питат как се търси суровина/метал или някой ценен ресурс, що за дългодигшна иневстия става на въпрос, колко пари и енергия се харчат, за да се добият, и реално как тея "свръхпечалби", които изкарват им финансират бизнеса за 10 години напред, за да може ние да имаме основни материали и сега тея ***, ако им наложат данък, Европа може окончателно да я закриваме и Брюксел с него.