Томислав Дончев: Не бих оглавил правителство на ГЕРБ

Вицепремиерът: Водим разговори за ваксини извън договорите на ЕС
26 фев 2021 10:40, Елка Василева
78
Томислав Дончев: Не бих оглавил правителство на ГЕРБ
Снимка: архив, БГНЕС

„Текат разговори с няколко държави отвъд договорите с ЕС за доставка на ваксини, които са одобрени и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата“, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.

По неговите думи правителството няма „скрупули“ да сключва билатерални споразумения за доставка на необходимите препарати, както правят и други европейски държави.

Страни извън ЕС предлагат по-високи цени за ваксини срещу COVID-19 и в момента се води „търговска война“, смята Дончев.

Още по темата

Няма проблем да се сключи и договор за доставки на руската ваксина, ако бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, заяви вицепремиерът, но допълни, че няма достатъчно информация, за да коментира действията на Унгария, която вече одобри и започна да доставя "Спутник V".

България е поръчала най-много бройки от ваксината на "АстраЗенека", защото по времето на сключването на договора нейните изпитания и изследвания са били най-напреднали, каза Дончев.

Що се отнася до социалните и икономическите мерки на правителството за подпомагане на пострадалите от коронакризата, Дончев заяви, че "едва ли сме помогнали на всички, но държавата впрегна безпрецедентен ресурс, за да намали щетите".

Вицепремиерът коментира и предстоящите парламентарни избори. По неговите думи твърденията и слуховете, че се цели да има вълна от заразени, за да се намали избирателната активност, са несъстоятелни. Такава вълна е в ущърб на управляващите, които ще бъдат питани защо са я допуснали, каза Дончев.

"Нашата задача в момента е изборният процес да мине възможно най-добре, защото има опит да се компрометира в аванс. Другата задача е добро представяне и ГЕРБ да бъде първа политическа сила с парламентарен ресурс, който да позволи управление", заяви вицепремиерът.

Томислав Дончев коментира и възможните коалиционни опции след вота. Той е категоричен, че не би оглавил правителство на ГЕРБ и това е задача на лидера на спечелилата партия.

Въпросът с кого би се коалирала ГЕРБ в предстоящия парламент е много труден, защото в момента се "правят сметки без кръчмаря" и не се знае каква ще бъде  конфигурацията в бъдещия парламент, каза Дончев, но отбеляза, че неговата партия би управлявал с партньори, в които и досега е била в коалиция.

Процесът по създаване на една коалиция е дълъг и преди е отнемал месеци преговори. Това не е "механично събиране" на партии, трябва да се съчетават техните програми, отбеляза вицепремиерът.

"Политиката е като отношенията между хората, трябва да се постъпва честно и почтено. Ако това не може да се случи, няма да има коалиция насила", заяви Дончев.

Вицепремиерът заяви, че коалиция с ДПС няма да има, а кабинет на малцинството е възможен в зависимост от това чие е малцинството.

Имало е експерименти с експертни правителства, но те са се проваляли. Свеждането на политика до експерт е деградиране. Политикът трябва да е експерт, но не бива да е само да експерт, трябва да увлича хората, каза Дончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
1
 
! Отговори
Вили преди 3 години
До Тодоров Никой не се мъчи да свали авторитета на ГЕРБ. Проблема е че ГЕРБ сама си сваля авторитета с мутрите в нея и измекярите от неправителствени организации работещи срещу Българските интереси. На практика управлението на ГЕРБ поднесе на тепсия страната ни на световните глобалисти. И понеже това стана безплатно те мгот да си правят с нас каквото поскат , но това в никой случай няма да бъде добре за нацията
61
2
 
2
 
! Отговори
Искрен преди 3 години
Скоро ми попадна местен вестник от 2011г. На снимка Томито беше с човек който и тогава и сега си беше "доста компронтиран", ако мога да се изразя по вежливо, защото това компроментиране включваше и търговия със забранен и медицински продукти. Разбира се той в последствие се е разграничил вероятно от този човек. Но мисълта си остава, че Томито един използвач и се възползва от всичко което може и е един безскруполен човек си остава. Ей такива хора ще провалят ГЕРБ. Казавм го сголямо съжаление.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тодоров Най бедните в Европа ,нали ? И световни шампиони по смъртност на етноса ни .
59
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
ТозиГабровски хитрец!Да забрави че в следващото управление на България!Той и "шефа"му бившето борче след прехода в началото на 90 сте ЩЕ СА НЯКОИ ВЕЧЕ! Тръгвате сидр Дончев от властта!Бях написал преди малко мнение и коментар.НО БЯХ ИЗТРИТ НАЙ НАГЛО!И то явно от дете,което не разбира за какво точно говоря! Ами казвам неща и събития случили се във времето! Няма как да си ги измислям!ИСТИНА Е!Че вие дечица на 31 годишната"демокрация"Американска Не ги Помните.Не е моя вината!Да сте се родили порано
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне си пооправи Габрово, а иначе си е в най- корумпираното правителство от началото на прехода до сега.
57
0
 
6
 
! Отговори
Bravo преди 3 години
Томислав Дончев: Не бих оглавил правителство на ГЕРБ
56
6
 
8
 
! Отговори
Взеха да се опъват, преди 3 години
не всяка мутра може да рекетира като Боко. Който и да го замести, няма да може да стане мутра като Боко. Той е единственият който е прочел само една книжка, другите само цоцаха покрай него, иначе са гола вода!
55
4
 
8
 
! Отговори
Томиславчо преди 3 години
Наля стотици милиони евро фондове и си направи кръг от фирми. Някой помни ли думите на Доган за кръговете от фирми. От тези мерзавци няма отърсване.
54
3
 
6
 
! Отговори
до 60 преди 3 години
Леле, това изказване за непоклатимия авторитет на герб направо изби рибата по всички океани, морета, реки, язовири и блата.
53
2
 
8
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Политикът трабва да увлича хората........в кражби и лъжи.....сутрин да казва едно.... след обяд друго.....или казано на политически език... да увлича хората в организирана престъпност...да шикалкави, и т.н.
52
8
 
4
 
! Отговори
Тодоров преди 3 години
До Анонимен :12 години Герб е на първо място в България и се развива с темпове по-високи от европейските, така че и с футболни сравнения не можете да свалите авторитета на ГЕРБ.
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялото ръководство на герб ще премине за инструктаж през бай Ставри. Човекът е строг, но справедлив.
50
5
 
7
 
! Отговори
riho преди 3 години
Бе той и Плевнята нямаше да става президент ама...нема брат, ако мафията в ГЕРБ Баце каже нещо - нема не искам няма недей
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, гроздето е много кисело, а Дончев?
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са ми интересни тия дето защитават герб. Когато един футболен отбор 12 години е на последно място има ли случай в света треньора да продължава да води отбора?
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що, някой те е поканил ли? Или вече ЦИК се е произнесла и президентът е възложил мандат на гроб?
46
8
 
12
 
! Отговори
Лято 2021 преди 3 години
Тези от Герб вече оглавяваха три правителства на България. Фалираха държавата и никой след тях не иска да е министър председател. Така е с фалиралите държава като родната ни България. Честито на комуниста Методиев Борисов, който вече си е намерил членската книжка от БКП-то и ще се кандидатира за народен представител от БСП. Листите за кандидатите за депутати се отпечатватна хартия. Честито на инвестиралите в този вид стока !
45
2
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
остави тебе вътре
44
3
 
8
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Не ви харесва да стоите в МС под ударите на домати и яйца, та затова и Боко уставните вътре. Ама да крадете ви харесва?
43
1
 
15
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Тя рибата в морето, тоя готви тигана.

Спонсорирани публикации