Разхвърляното легло на Трейси Емин ще бъде изложено в Лондон

Скандалната творба ще бъде разположена в прочутата галерия за модерно изкуство Tate
31 юли 2014 17:03, Елена Кирилова
2
Разхвърляното легло на Трейси Емин ще бъде изложено в Лондон
Снимка: архив Ройтерс

Германският бизнесмен и колекционер на произведения на изкуството, който купи за 2,5 млн. паунда разхвърляното легло, създадено от британката Трейси Емин, го дава на заем на Tate Museum – най-известната галерия за модерно изкуство в Лондон, пише Bloomberg.

Творбата е известна с това, че леглото е осеяно с фасове, празни бутилки и изхвърлени презервативи.

Кристиян Дюркхайм, който през 2011 г. продаде на търг част от колекцията си от картини за 63,5 млн. паунда, ще заеме произведението „My Bed” на музея за най-малко 10 години, обявиха от галерията. Подробностите за това кога ще бъде изложена творбата ще бъдат обявени тази есен.

"Винаги съм се възхищавал на честността на Трейси, но си купих „My Bed”, защото е метафора на живота, в който проблемите се раждат, а логиката умира“, посочва Дюркхайм.

Произведението „My Bed” беше продадено на търг на Christie's, който се проведе в Лондон на 1-ви юли. Цената надмина предишния рекорд от 481 875 паунда за творба на Емин, продадена на търг.

51-годишната Емин заяви, че е била наясно с преговорите между колекционера и музея, но не е знаела дали със сигурност леглото e щяло да бъде дадено под наем.

Директорът на Tate Николас Серота заяви, че е „абсолютно очарован“ от факта, че „My Bed” ще се появи в музея и това ще даде „възможност на посетителите да видят творба, която има статут на икона“.

Роденият през 1944 г. Дюркхайм е част от германската аристокрация и до март беше председател на консултативния съвет на базираната в Германия биотехнологична компания Axiogenesis. Той е работил и като банкер в Лондон и Ню Йорк, разкрива биографията му в уебсайта на Axiogenesis.

Дюркхайм е известен с колекцията си от германско и английско съвременно изкуство. През миналата година той дари на British Museum 34 творби на Блинки Палермо, Зигмар Полке, Гьорг Базелиц, Герхард Рихтер и други.

През 2011 г. 59 произведения от неговата колекция бяха продадени на търг на Sotheby's в Лондон за сумата от 63,5 млн. паунда. По време на събитието бяха поставени рекорди за цени на творбите на петима художници, включително Полке, Базелиц и Палермо.

„My Bed”, което Емин създава през 1998 г., е една от най-известните творби от движението Young British Artists. Рекламният магнат Чарлз Саачи купи леглото през 2000 г., а когато за първи път произведението беше изложено в Лондон, то предизвика дебати за смисъла на изкуството.

Емин описва „My Bed” като „неконвенционален и безкомпромисен автопортрет“, посочват в изявлението си от Tate. Леглото е моментна снимка на живота на твореца в момент, белязан от травматична връзка. През 1999 г. произведението беше номинирано за престижната награда Turner.

"My Bed” не е показвано от повече от десетилетие“, отбелязва Емин. „Ще бъде страхотно за цяло едно ново поколение да го види“.  

Още новини за пазара на изкуство можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
ценител преди 9 години
Извратени хора, извратено изкуство...Лесно забогателите субекти вече няма какво да си правят парите и хранят егото си, пръскайки нечовешки суми за псевдо-изкуство, което евентуално би ги изкарало елитарни в очите на....други като тях. Представете си само - Анди Уорхол е на първо място в класацията за най-стойностни съвременни творци. Това е отвратително...накъде отива тази цивилизация...
1
2
 
5
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
САМИ СИ ГИ ОБЯВЯВАТ САМИ СИ ГИ КУПУВАТ И НАЙ-ЛОШОТО Е, ЧЕ ОЧАКВАТ НЯКОЙ ДА ИМ ВЯРВА!!!ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО ФИКТИВНИ СДЕЛКИ ЗА ТОТАЛНО БЕЗСМИСЛЕНИ НЕЩА !!!!ОТ МУЗЕЯ МУ ПРАВЯТ УСЛУГА ЗАЩОТО ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ДАРЯВА!!!ИНАЧЕ ТОЯ МОШЕННИК СКЛЮЧВА ЕДИН КУП ФИКТИВНИ СДЕЛКИ С НАДЕЖДАТА ДА СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ БАЛАМА ДА МУ КУПИ НЕЩАТА ДЕТО СТРУВАТ РЕАЛНО 1000 ЛЕВА И ПО-МАЛКО!