Любов по време на...

В главните роли са носителят на Оскар Хавиер Бардем и Джована Медзоджорно
23 май 2008 17:55,
Любов по време на...
Снимка: IMDB

Оригиналното заглавие на романа “Любов по време на холера” има препратки, загубени в превода, не толкова за любовта като болест, колкото за любовта като гняв и страст, както и за социалната безотговорност.

Затова може би изобщо не е чудно, че много от нюансите на самия роман, както и на безумното, гениално и двусмислено писане на Габриел Гарсия Маркес са на заден план в едноименния американски филм.

Което обаче изобщо не означава, че той не си заслужава.

Книгата представлява най-обширната хроника на чувствата, която съчетава в един собствен ярък свят наивността, мелодрамата и романтизма на една любов и целия трагизъм на гражданската война и холерата.

Филмът се съсредоточава предимно върху любовта и мелодрамата, като следва хронологичната последователност на романа, но от повествованието избира само най-розовото.

Това го лишава от странната и малко сюрреалистична романтика на ужасяващ фон, но пък го прави изчистен откъм идеи и внушения.

В главните роли са носителят на Оскар за "Няма място за старите кучета" Хавиер Бардем и прекрасната Джована Медзоджорно. Участие има и Джон Легуизамо, но само колкото да ни издразни с преиграване в стил “Мулен Руж”, което трябваше да си остане само там.

Историята започва от един хамак, на който с 20-годишна студентка лежи Флорентино на преклонна възраст. Той разбира, че съпругът на Фермина е починал и вместо пореден акт със студентката, избира да хукне към къщата на вдовицата и да се обясни за пореден път във вечна обич.

Следва ретроспекция и започваме да проследяваме целите им животи, в които младият Флорентино се влюбва толкова безнадеждно в красивото момиче, че не успява да я разлюби дори след като тя е омъжена, а той е спал с точно 650 любовници, за да разсее мъката от този факт.

Как продължава всичко, повечето от вас знаят.

Колкото до филма, той се гледа лесно, въпреки че е над 2 часа. На моменти напомня екранния хедонизъм на “Новият Дон Жуан”, в други – произволно избрана сапунка, а в трети –  "Цветният воал" по Съмърсет Моъм.

Гледай го, ако вярваш, че любовта от пръв поглед може да продължи цял живот, или ако ти се иска да е така... Или пък харесваш много Хавиер Бардем или Маркес. Или обичаш красивото кино.

Къде да го гледаш

Ето и трейлъра...

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание