Отиде си Константин Павлов

Сценаристът на “Илюзия” почина на 75 години
29 сеп 2008 14:10, Петя Славова
9
Отиде си Константин Павлов
Снимка: БГНЕС

На 27 септември почина българският поет и киносценарист Константин Павлов – автор със силно влияние върху модерната българска поезия и култура.

Познат ни е от филмите „Масово чудо“, „Чуйте петела“, „Спомен за близначката“, „Илюзия“ и други, на които той е бил сценарист.

Освен това е автор на  стихосбирките: „Сатири“ (1960), „Стихове“ (1965), „Стари неща“ (1983), „Появяване“ (1989), „Агонио сладка“ (1991), „Убийството на спящия човек“ (1992), „Елегичен оптимизъм“ (1993).

Роден е на 2 април 1933 г. в с. Витошко, Пернишко. Кариерата си като редактор започва през 1957 г. в издателство „Български писател“.

Следват участията му във вестник „Литературен форум“ (1963) и „Мултифилм“ (1965-1966). От 1966 до 1975 г. му е забранено да работи и публикува. През 1975 г. получава разрешение за работа в „Българска кинематография“. През същата година е приет за член на Съюза на българските филмови дейци.

Пет години по-късно става и член на Съюза на българските писатели.
През 1983 г. се празнува неговата 50-годишнина. Това е поводът за издадената книга със заглавие „Стари неща“, включваща стихове от първите му две книги и сценарии.

Той е между най-значителните български поети на XX век. Оригиналността му намира високо признание в чужбина още от края на 60-те години.

Стиховете му са преведени на френски, английски, испански, немски, полски, руски, сърбохърватски, унгарски и други езици.

По негови сценарии са създадени едни от най-известните експериментални български филми.

Носител е на националната награда за поезия „Никола Фурнаджиев“ за принос в българската поезия (2000), Националната литературна награда „Христо Г. Данов“ (2005) за принос към българската поезия и драматургия и към развитието на гражданското общество у нас и на Националната награда за поезия „Иван Николов“.

А през 1980 г. получава първа награда от фестивала в Карлови Вари за филма „Илюзия“.

Константин Павлов си отиде от този свят на 75 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Цар Симеон II може само да му чисти обувките! К.Павлов ще остане винаги жив!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бог да го прости ! Незнам защо, но цар Симеон II не го обичаше и за нещо му се сърдеше.... незнам дали е писал нещо против него и дали го е "критикувал "
6
0
 
0
 
! Отговори
Dindrejn преди 15 години
Позволете ми да цитирам едно стихотворение от Христо Фотев, посветено на К.Павлов.Христо ФотевИ нощите са стъклено студени...На К.ПавловИ нощите са стъклено студени.И въздуха не омагьосва никого.Земята е сама за себе си.Луната е сама за себе си.И всички сме сами за себе сивъв нощите на януари.И струва ни се, че измислица -чудесна и велика, но измислица -са били и тревите,и цветята,и дърветата.Във себе си е вгледано дървото.Не вярвайте! Привидна е смъртта му.И мъртвата му фигура, коятонапомня пра-прастарите релефина пещерните хора е измамна...Дървото е затворило очите си -усмихва се във себе си дървото.И мисли - непрекъснато работифантазията му, дълбоко скритав привидно овъглените му корени.Дървото се усмихва. Не мислете,че ни презира. Радва се дървото.И мисли, че приличаме на негопо чистота, усилие и щастие...Че някъде дълбоко в себе си,където са големите ни корени,ний вярваме по-силно и от негов тревите и цветята, и дърветата...
5
0
 
0
 
! Отговори
Константин Павлов преди 15 години
Бог да го прости! Открих го за себе си едва през 1969 г. Бях разтърсен и възхитен. Набързо издадена стихосбирка. Под нищо не говореща обложка от 1965 г. Като експеримент... И тайно преписвахме стиховете. Някои от които помня досега. Например за "трите милиарда Исусовци", потънали "всеки според вярата си", но "Ние - крачим"... Или за "прабългарското знаме / мръсно и проскубано / трепери / свито между задните бедра на коня". Георги Марков го ценеше високо. Мир на душата на Константин Павлов! Отърва се от българското не-битие.
4
0
 
0
 
! Отговори
Vesel In преди 15 години
Любим поет...много ми е мъчно...
3
0
 
0
 
! Отговори
дедо поп преди 15 години
За глупостите на власт имащите се обръща прекалено време а за мирните и добри хора почти никакво!!!ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!
2
0
 
0
 
! Отговори
wiener преди 15 години
Един достоен българин!Дълбок поклон!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Такива хора са безсмъртни, те остават завинаги живи! Това е един голям творец. Нека изкуството му остане завинаги. Докато има такива хора ще има и България