Непокорство по келтски в "Храбро сърце"

Анимацията на Дисни и Пиксар от 3 август по кината
Обновена: 6 авг 2012 12:17 | 3 авг 2012 09:34, Петя Славова
2

Снимка: Форум Филм
В света на мистичните легенди ни потапя новата приказка на Дисни и Пиксар "Храбро сърце"("Brave"). Историята в 3D и 2 D анимация ни среща с малката Мерида, чиято буйна огнена коса е в унисон с необуздания й нрав.

Харизмата на приказката се крие в това, че сюжетът е малко известен у нас. Мерида е царска дъщеря, чийто баща е ловец на мечки, с не особено примамливи обноски, за разлика от неговата благоверна съпруга - пример за аристократичност и добронамереност.

Взаимоотношенията между майка и дъщеря се изострят, когато от порасналата вече Мерида, се изисква да си избере съпруг, да се превърне в дама, докато момичето още мечтае за лъкове и свобода.

В историята се преплита сблъсъкът на старите канони с опълчването на младите срещу тях. Плюс е, че авторите не ни предлагат отрицателни персонажи, а същества, които следват своята природа.

Така магията на вещица не е коварна, а превърната в мнимо-учтива услуга, наподобяваща сделка с мобилен оператор. Страховитият звяр просто търси покой, а чувство за хумор, което съпътства всяко препятствие, обрисувано с наситени и колоритни пейзажи, е на ниво.

Но най-любопитното в тази продукция са колоритните образи. Героите са с дълги мустаци, дръзки, не се свенят да покажат голите си дупета, не страдат от предразсъдъци. Подобни качества провокират историята да редува мир и красота с люто напиване и горещи скандали.

Доброто настроение, подплатено от харизматичните келтски характери и шотландска музика, все пак дава път и на поуката към малките зрители. А именно в идеята, че всеки може да намери силата в себе си, дори ако от ефирен аристократ се превърне в недодялана мечка.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Петя, сподели с нас що е туй "безразсъдък"!
1
0
 
5
 
! Отговори
... преди 11 години
"Но най-любопитното в тази продукция са колоритните образи. Героите са с дълги мустаци, дръзки, не се свенят да покажат голите си дупета, не страдат от безразсъдъци" ... "Безразсъдъци"??? Журналиста, от кой университет ти е дипломката, само това сподели с читателите, моля те!