Обикновеният човек, смазан от "Левиатан"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
12 май 2019 08:48, Петя Славова
28
Обикновеният човек, смазан от "Левиатан"
Снимка: Bulgaria ON AIR

В покрайнините на малък крайбрежен град край Баренцово море животът е привидно спокоен. Подобно на природата - дистанцирано красива, съчетала всички студени тонове, носещи безкомпромисна обреченост.

Именно там ни отвежда филмът на Андрей Звягинцев "Левиатан". Сюжетът ни запознава със семейството на Коля (Алексей Серебряков), който живее със съпругата си Лиля (Елена Лядова) и сина си от предишен брак.

Всекидневието им хич не е спокойно, тъй като местният кмет е харесал имота им. Коля, обаче е непреклонен. Не иска да го продава, тъй като домът е свързан със семейната история и неговите предци. На помощ му се притичва приятел – адвокат от Москва (Владимир Вдовиченков). Но дали законът може да се противопостави на решенията на властимащите?

Звягницев безпощадно рисува поредния щрих в картината, в която държавната мащина е оприличена на Левиатан - Сатаната. Пред нея обикновения човек е сравнен с насекомо, както става ясно от думите на един държавен служител. Винаги действа по един начин - не те убива просто физически, смазва те духовно.

С мощен замах Звягинцев няма да ни остави равнодушни към видяното. Левиатан е покварил всеки в обществената йерархия, който раздава бездушно присъди, прикривайки се под наметалото на закона. режисьорът "не пренебрегва" и църковните ръководители, отдавна предали душите си на Левиатана. Укорът не е към вярващите, а към непристойното сливане на църковната с държавната власт.

Продукцията получи множество отличия извън границите на страна, включително бе и номинирана за "Оскар“, както се сдоби и със "Златен глобус“. Гледайте "Левиатан" на 12 май от 22.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 16

Ами другарю Олиг, що не го погледна този КОЕФИЦИЕНТ, а не индекс на Джини колко е за *** и колко за България? В пъти сме по-добре от войнолюбците с джудже диктатор начело
26
0
 
6
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 месец
Алексей Серебряков е от звездите на руското кино и театър. Много добре играят и злодея Роман Мадянов и адвокатът Владимир Вдовиченков, кийто играеше в Бригада. А актрисата му е жена в реалния живот. Руснаците и корейците правят страхотни филми и сериали. Холивуд вече се изчерпа откъм кинозаглавия. Само сериалите им наистина къртят. Сега гледам Стоте и Черният списък. Страхотни сериали.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
каква Русия, като филмът е по действителен случай. А случаят се е случил в.....САЩ ???
24
1
 
7
 
! Отговори
Изгубени в превода преди 1 месец
Не знам Сара дали е живяла в Русия, на мен поне са ми преподавали рускини в гимназията.Това, което знам за руснаците е, че са любопитни и добронамерени и когато ми трябва коректна информация чета руски сайтове.
За световни новини предпочитам Xinhua news на английски.
Естествено чета Уикипедия.
Сатаната е изключително важен персонаж и в Танах-еврейското петокнижие т.е.оригинала на Стария завет и е ангел изпратен от Бог да изпитва благочестието на вярващи.
Вероятно за грешниците е самият Дявол.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Е как бе - индекс на Джини е такова .. от Аладин!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пичове - колко оценка му давата и къде мога да го стриймна, защото в 22:30 обикновенно съм прекално уморен от работа, училище и прочие ...
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Засегнатите проблеми във филма водят по-скоро до асоциацията между съвременна мутренска, деградираща България и препратката към Левиатан.
20
3
 
4
 
! Отговори
сара преди 1 месец
Така е в Русия, така е по света и винаги ще бъде така, уви...
19
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурно е че Нинова,Йончева и пловдивския митрополит Николай нито са го гледали,нито ще го гледат!Близко до акъла е ЗАЩО?
18
0
 
10
 
! Отговори
киноман преди 1 месец
Айде, айде - щото е руски и да плюем (е). Имаше и италиански - "Следствието е приключено - забравете" ...Малко е стар, но принципите са същите.
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тълкуването за Левиатан като Сатаната е погрешно!Митологически това е древен морски свръхгигант,а останките на кит във филма водят по-скоро до асоциацията между съвременна деградираща Русия и препратката към Левиатан!Самият филм,действието и героите навяват тъжната равносметка за корупция,безнадеждност и изгубени мечти,а алюзията "Левиатан" е за тези,които могат да разсъждават!Чудесен,но тъжен филм!
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Петров, приятелю, ние с теб сме динозаври на образоваността.
Поколението на прехода нито знае какво е индекс на Джини, нито знае българска граматика.
За под 1 милион мултиетнически българи под 18 годишна възраст не си заслужава усилието, приятелю!
Game over.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В шелфа на Баренцово море са най-големите запаси на газ за Русия. От този район черпи газ и Норвегия.
Левиатан е най-голямото находище на газ до Израел, заради което се отприщи адът в Сирия, защото въпросното находище е и сирийско, кипърско, гръцко.
Левиатан-морски змей според авраамическите религии е демонът на завистта.Негов контрапунт като добродетел е хуманността.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Петров

Ниаф българи не си! Ше събера съвет аи ше предложа, да ти се отне е гражданството!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ааа... Нека monster movie ли е тва, или? Каже те м7, плс, че да не си губя времето.
12
1
 
9
 
! Отговори
набратпитбратму преди 1 месец
Системата.... и не само в русия е таква. Тя е таква по цял свят. Обикновенният човек не струва и пукната пара. А тязи, дето упражняват властта под прикритето ,че спазават "буквата" на закона и уж в защита на "обществото" прсото правят каквото си искат. Лошото е че даже не осъзнават какъв грах вършат.
11
3
 
10
 
! Отговори
Петров преди 1 месец
Нигерия е огромна страна с изключителни природни богатства и 120 милиона население с диаспора по цял свят. В сравнение с нея озлобена и бедна България е незначителна прашинка и на картата и в политически и социален план. Единственият и износ, за който американците дават малко пари на някои журанлисти, е русофобия и антикомунизъм, за което свидетелства и това писание.
10
6
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 месец
Фашия и кажи и не я обиждай повече.
Абсолютна "Нигерия със сняг".
9
1
 
15
 
! Отговори
aa1830 преди 1 месец
Филмът е финансиран от руската държава, след това е забранен за излъчване в същата тази държава, но спечелва международни награди и като цяло не е лош изобщо. До колко показва действителността в Русия не бих могъл да твърдя, но има някои смразяващо еднакви паралели с българската действителност за съжаление!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
22:3... Няма ли го в Netflix или нещо, че е мнооо смотан час това..