Периодично гладуване - колко вида има и как влияе на тялото?

Фастингът се препоръчва при възпаление и хронични болести
26 окт 2020 18:11, Дарена Найденова
9
Периодично гладуване - колко вида има и как влияе на тялото?
IStockphoto

Диетите и здравословното хранене се превърнаха в основна цел на много хора по света. Едни го правят, за да изглеждат добре, а други разчитат на правилния режим, за да поддържат здрав организъм и да си набавят нужните витамини и минерали. Освен здравословното хранене, фастингът също набра огромна популярност през последните няколко години.  

Периодичното гладуване или така нареченият фастинг се използва за определяне на период от време, в който стоите гладни. Ако гладувате поради здравословни причини, може да пиете вода или черно кафе. Д-р Андрю Уанг казва пред Insider, че има много различни видове фастинг. Сред тях са:
 
► Остър – когато гладувате продължително време през няколко дни.
 
► Хронично – когато гладувате по едно и също време всеки ден.
 
► Периодично – когато спазвате график за гладуване в различни дни.
 
► Хронично-периодично – когато последователно спазвате график на гладуване.
 
Фастингът има много ползи както за физическото, така и за психическото здраве. Ето пет от тях и как те ви влияят.
 
1. Намалява възпалението
 
Едно от основните предимства на гладуването е, че то може да намали възпалението в организма. 
 
Възпалението е естественият отговор на вашето тяло към инфекция и обикновено изчезва след излекуването на увредените клетки. Когато обаче тялото ви претърпи оксидативен стрес – процес, причинен от натрупване на свободни радикали – можете да влезете в състояние на хронично възпаление. Това е така, защото тези свободни радикали, които могат да идват както от външни източници като замърсяване, така и от телесни процеси като храносмилане, започват да атакуват здрави тъкани и клетки.
 
Хроничното възпаление може да увреди здравите клетки, тъкани и органи и е свързано с много заболявания, включително инфаркти и инсулти. Има няколко начина, по които гладуването може да намали възпалението в тялото.
 
Първо, когато тялото ви е във фастинг, то не е в състояние да преобразува глюкозата от храната и да я превърне в енергия. Вместо това то разчита на алтернативен източник, наречен кетонни тела, който идва от мастни киселини. Тялото ви произвежда по-малко свободни радикали при изгарянето на кетони, което помага за намаляване на възпалението.
 
Гладуването може да намали и броя на моноцитите – вид възпалителни бели кръвни клетки. 

2. Подобрява когнитивната функция
 
Когато остаряваме, нашите органи са склонни към хронично възпаление. То може да допринесе за когнитивния спад и деменцията, потенциално поради натрупване на плака в мозъка. Фастингът помага на организма да се противопостави на този процес чрез намаляване на възпалението.
 
Все повече изследвания предполагат, че гладуването може да предотврати развитието на болестта на Алцхаймер при животните. Въпреки че опитите все още не са проведени при хора, проучване от 2019 година установи, че периодичното гладуване може да забави когнитивния спад и да намали симптомите на болестта на Алцхаймер при мишки.
 
Още за ползите от фастинга вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
8
 
! Отговори
A преди 1 месец
А фистингът и той ли на сухо?
8
0
 
4
 
! Отговори
който и да съм преди 1 месец
До Totenkopf
Ние можем да помогнем по някакъв начин на тези хора, но не виждам нищо лошо да дискутираме по тази тема.
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рекорда ми е 7 дни сухо гладуване-без храна и без вода.Другата седмица ще пробвам 10 дни без храна и вода.Губя по 1,5 кила на ден.А съм слаб.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този "фастинг", преди вечеря ли се прави или след това?
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв е тоя квалифициран лекар дето ще обясни за захранването? Докторите като чуят за гладуване им идва да набият питащия. Няма нужда да питате никого. Гладувате и захранвате както ви дойде. Всяко животно като заболее спира да яде. Като оздравее яде без схеми за захранвания. Аман от разбирачи. Само с четене не става. Практика трябва
4
0
 
13
 
! Отговори
Боже, преди 1 месец
Откриха топлата вода, Баба ми правешр фастинг за Коледа и за Великден.
3
3
 
12
 
! Отговори
Ставри преди 1 месец
Практикувам, но съветът ми е по-скоро много внимателно да подходите към всякакъв тип глад. Недейте да се доверява на статии от нета!
Захранването след глада е критично важно, иначе както каза N2, може и да не оцелеете!
Умната с тия неща!
2
3
 
18
 
! Отговори
Внимание преди 1 месец
Лечебното гладуване е много полезно за здравето и за лекуване на сериозни заболявания.
Обаче внимание -
целият процес на гладуването и след това на захранването трябва да се контролира от добре квалифициран лекар и персонал или в противен случай може сериозно да навреди на здравето и дори да бъде фатален за живота на някого.
1
5
 
19
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 месец
Не ви ли е срам при положение, че заради кризата хората бъркат по кофите за да парче хляб да пускате такива статии?!!