У-лицата: За брака откровено и защо двойките се разделят?

Любителски заснет филм за любовта и брака селектиран за кинофестивал
Обновена: 19 ное 2020 20:14 | 13 ное 2020 19:35, Камелия Цветанова
28
У-лицата: За брака откровено и защо двойките се разделят?
Снимка: Facebook

„И тихо се разтвори Любовта“ е четвъртият филм от нашумялата през последните години философска документална поредица. Този път темата е за брака и търсенето по-дълбоко на причините за безпрецедентния брой провалили се бракове.

„Въпросът е наистина драматичен и, за мое учудване, е подминаван от медийните „хора с глас“, разказва Надя Христова, която е автор на поредицата.

Забележителният проект се реализира от десет години изцяло pro bono – на доброволчески начала, от група приятели – микс от телевизионери и кинаджии. Сред участниците в четирите им творби досега са големи имена като проф. Калин Янакиев, актьорите Йосиф Сърчаджиев, Велизар Бинев, Явор Костов.

Филмите са с 25 хиляди гледания в платформата за видео споделяне YouTube, с което надминават и най- смелите очаквания на създателите си.

Интересен факт е, че филмът за брака е почти изцяло заснет от самите участници в него и е работен дистанционно. Една от причините за това авангардно решение е отдалечеността на екипа и героите във филма. Надя живее от години във Англия, колегите й са в София, а участниците са край Черно море, на Арабския полуостров и около Дунав.

„Преди една година предусещахме, че в бъдеще голяма част от документалното кино ще бъде реализирана тъкмо по този начин, дистанционно, но нямахме представа, че още през 2020-а ще станем свидетели на новинарски емисии
от домовете и участници по халати в световни национални ефири. Няма да лъжем, олекна ни, когато хората привикнаха с oлюляващата се камера и героично размазания образ от екрана“, признава с чувство на хумор Надя.

За да популяризират филмите, тази година създателите им са решили да ги рекламират в социалните медии. Друг начин нестандартните творби да достигнат до по-широка аудитория е като добавят английски субтитри.

Темата на новия филм със заглавие „И тихо се разтвори Любовта“ е достатъчно интригуваща, за да привлече не само българската, но и чуждестранна аудитория.

Лентата изобилства от мисли и живи истории за брака: Бракът свършва, когато двама души се излъжат повече от веднъж, категоричен е един от участниците в началото на филма. „Когато си търсех съпруга, избирах тя да бъде хладнокръвна, чаровна, с присъствие“, споделя Димитър, който е учител по история в София. През смях, той разказва и за това, как неговата баба избрала за съпруг дядо му: „Тя видяла, че той, като си отворил куфара, вътре всичко е
било подредено. И си казала – такъв мъж в живота не може да сгреши“.

„И баща ми, и чичо ми се ожениха на по 20 години и видях докъде стигнаха браковете им. На баща ми една година, на чичо ми десетина, след което и двамата имаха по още два-три брака“, разказва друг участник.

Отвън брака не може да се опише и е непознаваем, е главната теза на проф. Калин Янакиев.

„Бракът е тайнство, той не е чисто и съюз между двама – това е безкрайно елементарно. Съюзи се сключват и поради тази причина много лесно се и разрушават“, смята той.

По-нататък професорът, чиято харизма е в центъра на поредицата, обяснява защо според него се разпадат семействата и как трябва да се срещнем един с друг, за да бъде бракът ни съюз на любов.

„Аз съм против инфантилните бракове: една-две връзки имахме, видяхме се в някаква социална позиция и – хоп, оженваме се. И много скоро след това разбираме, че това е било просто една авантюра. Една игра“, обяснява Калин Янакиев.

Създателите на филма гарантират 45 вълнуващи минути пред екрана.

„И тихо се разтвори Любовта“ очаква софийската си премиера на международния фестивал SOFIA BITING DOCS в Дома на кинoто в София на 18 ноември (сряда) от 18:30 ч., след което може да бъде гледан в YouTube с останалите три творби от поредицата – „Чудо голямо“ (2012), „17 мига до края на света“ (2013) и миналогодишния „Пясък в Чекмедже“.


28
Още от СФФ 2020
У-лицата с Богомил Калинов: Лесно поставяме диагнози!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не мога да повярвам, че има хора които приемат насилието като нащо нормално! Хора не позволявайте да ви бият и унижават, потърсете помощ!!!
22
2
 
3
 
! Отговори
Истината е преди 4 дни
До до анонимна

Шамара се използва от нагли и прости комплексари, които не могат да водят смислен и конструктивен разговор и затова прибягват до физическа саморазправа, тъй като психиката им е тотално увредена и интелектуалното им ниво е изключително ниско.
Избиването на комплекси е основният им проблем, съчетан с липсата на интелект, възпитание и образование.
21
2
 
0
 
! Отговори
до анонимна преди 4 дни
За да те шамаросам не ми трябва разрещението ти.Както и на тебе не ти трябва разрешението ми за да ме предизвикаш да те шамаросам. Да удариш шамар на партньор не е лесно. Не съм удрял шамар дори на жени, които са ми изневерявали. Шамара е за нагли същества, които не схващат кога прекаляват.
20
0
 
1
 
! Отговори
Таню преди 5 дни
До Разведена щастливо

Браво, момиче!
19
4
 
5
 
! Отговори
Разведена щастливо преди 1 седмица
Разведох се след 20 и отгоре брак. Години със заеми, с пиянски скандали, в мизерия и бедност.Сега съм сама -не си и търся- справям се отлично,децата ми и аз сме спокойни,винаги разполагам с пари и живея блажено. А бившият ми не може даже издръжката да плаща редовно!
18
7
 
3
 
! Отговори
koko преди 1 седмица
Бракът се разпада, когато сексът в д у п е т о вече не върви. Дали той си има друга, или тя - друг, все тая. И още: не могат да правят тройки, четворки, защото той/тя възприемат другия като вещ и искат да го притежават като такава. Това не е любов. По-добре да си купят силиконова кукла.
17
2
 
1
 
! Отговори
ИБ преди 1 седмица
Брака е най-висшата степен на отговорност в съвременното общество. Това не е съюз между двама души, не е някакво споразумение, скрепено с подпис и печат, а израз на строго определена ценностна система. Генетично заложено в човешкото ДНК е да не живеем сами, да се грижим за някого и да оставим поколение, което да предаде нашите гени и възпитание напред. Съвременното общество го е облякло в норма и това е брака. Дали с подпис или не, човек не може да живее сам. Това е по-страшно и от смъртта.
16
1
 
11
 
! Отговори
анонимна преди 2 седмици
До шамаросващия - в наше време коя ще се съгласи да я шамаросваш? Или си намери някоя бааааавно развиваща се, то тъкмо ще властваш до небето.....Явно някои живеете в Средновековието. Вбрака трябва взаимно уважение, а не властване и побоища.....Иначе е принуда и робство, независимо от пола....
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 14
Ти си взел егати пропадналата, бре.
14
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази година се разведох. Адвокатът ми сподели, че над 75% от мъжете при развод не желаят да се развеждат! .....Жена ми дойде на делото бременна м/у другото... Един бивш шеф казваше: "жените трябва да бъдат шамаросвани от време на време! не за да ги пребивал, а за да си знаят и да не правят глупости... както децата"... Няма как да стане, скоро ще приемаме истанбулската конвенция!
13
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мда, азиатките са друга култура. Уважение и зачитане на мъжа. Не са като нашите меркантилни егоистки.
12
12
 
14
 
! Отговори
SS преди 2 седмици
Никога,повтарям никога не бих се развел.Никога няма да зарежа семейството си.Жена ми е от жълтата раса имам 26год брак с нея и се разбираме чудесно.За мене покойният ми чичо казваше преди години.Търколило се гърнето и си намерило похлупака чак в Югоизточна Азия.Чесно казано и аз самия никога не съм очаквал,че ще се обвържа трайно с азиатка и ще имам щаслив брак.Тя сама тръгна с мен,вкарах я почти нелегално в страната и за да не я екстрадират се ожених за нея.
11
8
 
10
 
! Отговори
Успешния преди 2 седмици
Брак е генетина предопределеност. Според мен хора които произхождат от успешни бракове също имат такъв. Учените го обясняват със засилено отделяне на окситоцин-хормона на емпатията и съпричасността.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аман от мъже-женкари!
9
6
 
4
 
! Отговори
до Ърт преди 2 седмици
Като поостарееш ще разбереш че след теб няма никой.
8
8
 
11
 
! Отговори
Ърт преди 2 седмици
Не знам защо у нас бракът априори се приема за висша проява на отговорност и зрялост. Огледайте се около себе си. Най-големите мързеливци, прос_таци и деген_рати, които съм срещал са с брак и деца. Как им се вързват жените, не знам... да са мислили...
7
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой ва кара насила да се жените и обвързвате!?Вкъщи мацки до три часа,после двадесет лева за такси!Ако се обади пак е добре дошла до три часа!Трохи,чорапи,неподсушена баня си е мой проблем!
6
10
 
5
 
! Отговори
глупости преди 2 седмици
за какво се жените като сте егоисти мъже брака е даване не егоисти
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мисля, че хората са отвикнали да носят отговорност.
Колибари и колибарки очакват някой (я) да дойде на бял Кон (Джип) и да им "оправи" живота.
Стандартно са "оправени", но не са доволни. За НИЩО получаваш НЕЩО, което е много по-лошо от НИЩО.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В тоя свят на все повече увеличаващ се егоизъм и егоцентризъм, с постоянно натрапващата се толерантност между различните полове и глупавите социални мрежи които вече ни ръководят, какво очаквате? Много жалко.