С 10 млн. повече на година за българско кино

Депутатите одобриха на първо четене Закона за филмовата индустрия
4 дек 2020 20:29, Петя Славова
9
С 10 млн. повече на година за българско кино
Снимка: БГНЕС

По-голяма субсидия за български филми, повече национални продукции и допълнителни финансови стимули – това са част от промените, които депутатите одобриха на първо четене в Закона за филмовата индустрия, предаде БГНЕС.

Текстовете са изготвени от Министерство на културата, а през тази седмицата получиха и единодушно одобрение в ресорната парламентарна комисия, но с предварителната уговорка от народните представители, че някои от тях ще бъдат прецизирани между двете четения на законопроекта.

От бранша приемат измененията положително, но някои творци вече повдигнаха въпроса за това как ще се контролира финансирането, както и за контрола върху качеството.

"Днес е голям ден за българската киноиндустрия. Ще разгледаме един закон, по който не е работено повече от 15 години, а Европа и светът се развиват", заяви с ентусиазъм от парламентарната трибуна актьорът-депутат от ГЕРБ Евгени Будинов при днешните обсъждания, който определи промените като "голяма крачка за българската киноиндустрия".

Новите текстове предвиждат промени в схемата на държавно подпомагане на националното филмопроизводство, разпространението, рекламата и показа на филми, както и подпомагането на фестивалите и културните прояви. Вътре е заложено и увеличение на субсидията за национални продукции с 10 млн. лв. годишно. Уредени са и т. нар. финансови стимули за филмовите компании, реализирали продукции у нас. Те ще могат да си възстановяват определен процент от разходите, извършени докато текат снимките в страната ни. Според вносителите това ще бъде допълнителен стимул за чуждите компании да избират България за реализация на своите продукции.

Законопроектът иска да разшири и обхвата на родното кино – от 7 игрални филма да се произвеждат 12, а документалните да се увеличат на 22. Стимулира се и правенето на повече анимация.

От БСП припомниха, че дават подкрепа за законопроекта, но също ще направят свои предложение, с които искат да го подобрят. "Трябва да направим така, че подпомагането да бъде насочено към творците", призова Нона Йотова.

"Българското кино да се финансира прозрачно, средствата да отиват за качество", взе участие в дебата и председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, който също подчерта необходимостта от допълнително прецизиране между двете четения. "Да направим прекрасен закон, който да работи, за да са щастливи всички кино зрители", каза още Рашидов от парламентарната трибуна.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой може ли да ми каже името на пълнометражен български филм, излязъл миналата година (че тази е в криза)?

А някой може ли да ми каже български филм, печелил значителна международна награда (нашите балкански фестивали не ги броя) през последните 30 години?
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз филм произведен след 1990 година с изключение на някои сериали и то по няколко серии не съм гледала.30 години НИТО ЕДИН ФИЛМ по българска класическа история,само ку...рви,сводници,изпадналяци,само това.Затова и никой не ги гледа.Почнете да правите ГЛЕДАЕМИ ФИЛМИ а не само за си харесват режисьра и актьрите както се говори за българските филми.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 1

Ами идеята на тия е ние с тебе да плащаме без да искаме да платим.Ама няма гледаемост .Принципа е бизнес да няма ама УСВОЯВАНЕ да им .Капитализъм от комунисти с партийни книжки ;) Кой колкото е усвоил .За едни милиони а други да д.у.ха.т супата .
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българското кино умря отдавна никой не може вече да го въскреси просто намираме повод да гушнем едни 10милиончета
5
0
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Кой е лyg да плаща за порно?!?
4
0
 
0
 
! Отговори
За 10 милиона преди 1 месец
Качествен късометражен филм.
3
0
 
9
 
! Отговори
читател преди 1 месец
Хайдеееее, изгоряха 10мил. повече....за тоя дето дyха!!!
2
0
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 месец
Трябва кеш да има кво да ядат кинажиите ама те само пият а не ядат.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аууу кинутуу .Пак ще се усвоява. Единствения начин тия са си подобрят гледаемоста е да започнат да снимат порнофилми ;)