Лех Ковалски: Бунтът прави хората щастливи

"В нашия модерен капитализъм това е начинът да се почувстваш жив", смята той
Обновена: 21 сеп 2021 09:45 | 21 сеп 2021 09:44, Ния Христова
7

Американският режисьор Лех Ковалски ще получи специалната награда на юбилейния 25-и "София филм фест" за своя принос към изкуството на киното.

Режисьорът разказа как преди 25 години е бил у нас за първото издание на софийския фестивал за музика и кино.

 
"Беше през 90-те години, едно скучно време в капитализма. Пристигнах тук и усетих някаква енергия. Не беше точно хубаво, но се случваха някакви промени. и реших да се преместя в Европа. Заснех филм в Полша, чувствах се много добре в източноевропейската реалност. Този фестивал и хората тук ме вдъхновиха да се преместя", сподели той пред Bulgaria ON AIR.
 
Според него смисълът на бунта е щастието - бунтът прави хората щастливи.
 
"Когато хората се бунтуват, те започват да разбират своето място в обществото. В нашия модерен капитализъм това е начинът да се почувстваш жив. Живеем в корпоративна реалност", подчерта още Ковалски.
 
Българската публика може да се наслади на три негови филма - първите два са "D.O.A." и "Това също е Париж". Третият разказва за бунта на работническата класа срещу корпоративната система. Докато снима филма Ковалски е арестуван, защото правителството не е искало определени неща да бъдат заснети.
 
"В момента се случват много бунтовe в интернет, това е истинският проблем. Много е трудно да се бунтуваш срещу властта на парите. Киното много се промени. Кината затварят, всичко е в интернет. Най-могъщите компании заснемат филми. Голяма част от усилията ми като режисьор не са толкова да заснема филма, колкото да намеря начин да го покажа на публиката", обясни режисьорът.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи в бившите социалистически държави има много щастливи хора!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към широко скроения съвременник.....Глобализацията ти пасва,тя е широка клоака.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пожарът на бунта винаги е бил подклаждан и употребяван от върхушката
3
0
 
4
 
! Отговори
Луцифер преди 2 години
Прави ги разбира се, но прави другите нещастни, важното е да се усвоят едни пари, от едни "добри" хора!
2
5
 
2
 
! Отговори
Съвременник преди 2 години
Особенно с появата на Интернет хората стават все по дребнави и негативно настроени.И най дребното нещо се разисква и коментира ,създават се фронтове,анонимни и се сипят обиди и простотии .Широко скроените хора са все по малко,а търсещите кусури все повече и проблемът е че се почва от ранна възрасти все повече юнаци са увредени от тази,,болест"..Хитреят,иронизират,мразят и......всичко разбират! Да живеят социалните мрежи ,в много случаи, станали като стената на гаров нуж ник !
1
0
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Особено Френската революция с гилотините :)))