Необикновените умове на планетата с тайните си в "Немислимото"

Излиза у нас книгата на Хелън Томпсън
2 мар 2020 17:37, Петя Славова
2
Необикновените умове на планетата с тайните си в "Немислимото"
Снимка: ИК "Сиела"

Един от големите загадки на човешкото тяло остава функцията на мозъка. Приемаме за даденост, че можем да помним, да усещаме емоции, да се ориентираме, да разбираме света около себе си – но какви ли биха станали животите ни, ако тези способности се променят или дори изчезнат, изследва Хелън Томпсън в книгата "Немислимото".

Американският учен и журналист решава да предприеме необичайно околосветско пътешествие, за да се срещне с някои от най-любопитните умове и чрез техните лични истории да илюстрира постиженията на трийсетгодишната революция в невронауката.

"Немислимото" е плод на нейния почти двегодишен труд, в който намират място девет невероятни, но истински съдби, които звучат като измислени – като тази за телевизионния продуцент, който никога не забравя и ден от живота си, или тази на жена, която постоянно се губи – дори в собствения си дом.

Томсън прекарва известно време във Великобритания, разговаряйки с учителка, която има чувството, че спомените ѝ не са нейни, и със семейството на бивш затворник, чиято личност се е променила внезапно. След това лети до Европа и Близкия изток, за да се срещне с мъж, който се превръща в тигър, с жена, която живее с постоянни халюцинации, и с млад журналист, който вижда цветове, несъществуващи в реалния живот. А накрая се среща с Греъм, мъжът, който в продължение на три години смятал, че е мъртъв.

Поставяйки живота на всеки от тях редом с другите, Томсън успява да създаде картина на начина, по който работи човешкият  мозък. Чрез техните истории се разкрива загадъчният път, по който мозъкът може да формира живота ни по неочаквани – и в някои случаи прекрасни и тревожни – начини.

"Немислимото" е връщането на науката към човешкото, към историите на хората, които живеят по различен от останалите начин, а не са просто анонимни пациенти в достоверно, но скучно научно изследване.

И не по-малко важно, тази книга ни учи как от тези необикновени умове можем да научим ред полезни умения: как да създаваме устойчиви спомени, как да вземаме по-добри решения, как да се ориентираме винаги дори на непознато място, как да виждаме повече от реалността около себе си и дори как да се убедим, че живеем истински. И най-вече – как да мислим немислимото.

"В началото на пътешествието си се питах дали ще съм в състоя­ние да проумея неповторимите срещи на тези хора със света. Онова, което открих, бе, че поставяйки живота на всеки от тях редом с други­те, можех да създам картина на начина, по който работи мозъкът във всички нас. Чрез техните истории разкрих загадъчния път, по който мозъкът може да формира живота ни по неочаквани начини."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари