Легенди, драма и космицизъм в "Рибарят"

Книгата от Джон Ланган вече и у нас
27 юли 2020 16:37, Петя Славова
2
Легенди, драма и космицизъм в "Рибарят"
Снимка: ИК "Сиела"

Какво би станало, ако Х. Ф. Лъвкрафт, Стивън Кинг и Кормак Маккарти бяха написали заедно книга? Отговорът е "Рибарят" на Джон Ланган – един изумителен роман, носител на престижната награда "Брам Стокър".

Холандският поток се вие нa ceвер от Ню Йорк, сред неизбродимите гори край град Удсток. Реката извира от старото водохранилище "Ашокан", бреговете ѝ са стръмни, коритото ѝ е измамно дълбоко, а водите ѝ са черни като мастило. Мястото предлага идеални условия за риболов… но крие в недрата си неподозирани, дори фантастични загадки.

Ейб и Дан са мъже с тъжна съдба. Загубили своите съпруги, те се опитват да потушат мъката в своето хоби и да открият утеха в общуването помежду си. Отначало не приемат сериозно странната мълва за Холандския поток, която обещава изцеление за болката им. Скоро обаче и двамата ще бъдат завлечени към дъното на зловещо и древно сказание, в което сред удавени тайни и прогнили мечти броди една демонична фигура, която местните наричат Der Fischer – същество, изпълняващо човешките желания на твърде висока цена…

Още с появата си в САЩ внушителният роман "Рибарят" успя да предизвика сензация в средите на остросюжетната литература. Книгата съвсем заслужено беше удостоена с достойния приз „Брам Стокър“, а редица читатели я посочиха като едно от най-качествените произведения, излизали в специфичния и философски жанр космически ужас. Дори един колега по перо на автора Джон Ланган – писателя Пол Трембли, известен у нас с бестселъра

"Призраци в моята глава", не спести ласкавите си думи: "Със своята остра като бръснач фантазия Джон Ланган вае страховита и оригинална проза. Плавно и последователно той изгражда въздействаща, но фина и изпълнена с меланхолия драма за загубата и скръбта, за неспособността на човек да продължи живота си постарому. Неудържим по своя размах и зареден с високо напрежение, романът безкомпромисно увлича по криволичещия път на яростта и изкуплението. Съблазнителен, зловещ и покоряващо емоционален, "Рибарят" е пример за съвременна хорър епика. Задължително четиво!"

Книгата ще се появи по poдните книжарници на 10 август в превод на изтъкнатия български преводач Надежда Розова, а за корицата е използвана картината "Puget Sound on the Pacific Coast" (1870) на Алберт Бийрщат.
 


2
Още по темата: РибарятДжон Ланган
Още от Книги
Литературен проект, който вдъхновява децата да правят добро
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Харесват ми заврънтулките от корицата на книгата
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Четете руска литература. Който е пропуснал Гогол, Чехов, Достоевски, Толстой, Булгаков и много други - все едно нищо не е чел.