Бананът - най-стабилната стока в пандемията

Как коронакризата повлия на цените на храните?
6 юли 2020 22:48, Анисия Иванова
28
Бананът - най-стабилната стока в пандемията
Снимка: Pixabay

При основните хранителни продукти в България цените са стабилни от февруари насам. Към момента цената на лимоните е по-ниска. В продължение на три месеца се поддържаше цена  от 3.45 до 3.50 на килограм. В момента имаме цена от 2.75 на значително по-скъпия лимон, който се доставя от Южна Америка. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

"Оказа се, че сега ядем по-висококачествен лимон на по-ниска цена. Истерията около яденето на лимони премина, търсенето е по-малко и в момента сме в една много добра равновесна цена за лимоните по това време на годината".

Той уточни, че единствената стока, която не реагира на влиянието на пандемията, е бананът. "Тази стока се задържа на нива от около два лева в продължение на пет месеца. Това е най-стабилно стоящата стока", заяви гостът.

Според него при джинджифила са се наблюдавали драстични поскъпвания, тъй като е бил определян като лек срещу коронавируса.

По думите на Владимир Иванов оризът е една от стоките, при които има достатъчно производство и добро предлагане, но основните производители в световен мащаб имат сериозни проблеми с логистиката заради мерките за ограничение.

“Това е една от стоките след лимоните, които претърпяха катаклизъм по време на острата фаза на епидемията. Бележат поскъпване, но не защото липсва производство, а защото е много трудна логистиката. Няма иначе икономически предпоставки, които да повишават цената им”, обясни той.

Иванов каза още, че в момента Организацията по прехрана и земеделие към ООН отчита покачване на индекса на захарта.

Това е вследствие на епидемията и е във връзка с производството на големи количества спирт от страна на най-големия производител - Бразилия.

“По отношение на олиото - ние сме страна свръхпроизводител. Пазарът е зареден със зърнени култури. Няма как да има проблеми по отношение хляба, брашното, олиото”, смята той.

По думите му единственият проблем, който имаме е с по-ниската цена на свинското месо.

"Това е добре за потребителите, но не и за производителите. Доста средства се инвестираха в свинепроизводството”, каза Иванов.

При плодовете и зеленчуците Covid-19 e нямал почти никаква роля в ценообразуването, а климатът - неблагоприятен край на месец май и целия юни.

Целият разговор - във видеото


28
Още от Коронавирус
Индия измести Русия от 3-ото място по брой заразени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
САШУ АПАШУ И ЧЕРВЕНИТЕ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ, НО СОЦИАЛИСТИ ЧЕСТО ПИТАТ- КАК СА БАНАНИТЕ- АМИ ДОБРЕ СА- ОСВЕН БАНАНИ ЗАБРАВИХМЕ ЗА КОМПОТИТЕ И ЯДЕМ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ..
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нормално е в Замунда бананите да са най-стабилната стока.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Едно време нямаше банани или бяха кът, но имаше стабилни мъже и жени които ги ядяха. Сега? Банани бол, врът си ги къде ли не, дори е на почит във фейса дълбокото гърло, както от едните, така и от другите. Та банаба е мулти-функционален инструмент, но не и плод за ядене...
22
0
 
4
 
! Отговори
Anon преди 4 седмици
... и бананова държава- очаква се поне бананите да са стабилни...
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 13 А сега понеже " екология" е най- познатата ни дума, сме потънали в *** и нарушения и станахме бунището на другите страни.
20
1
 
11
 
! Отговори
Голям банан за преди 4 седмици
самозабравилата се хунта
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всичките окрадени и фалирани заводи бяха построени от ссср.
Сащ какво е построил в Блгария
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Когато бяхме със СССР България беше сред 30те икономически най-развити страни в света. Днес при демокрацията със САЩ и ЕС България е първа по смъртност в света и най-бързо стопяваща се нация.
17
6
 
4
 
! Отговори
Русия преди 4 седмици
Добре чи беши Комунизма и СССР чи да фидим банани,коли и плаж.

Питайти баави га за пръф път фидя банани и портокали!

Ней приди 44-та!
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
България сама построи спътник и го изведе в Космоса. Произвеждахме космическа техника която и днес още работи в Космоса.
15
1
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 4 седмици
Бананът - най-стабилен? Че на брашното какво му е, месото, млякото, че кафето и цигарите, ако щете? Не пием, не пушим и не ядем, щото сме вкъщи ли? Ресторанти нямало - ми вкъщи нали пак е потребление, какво е спаднало толкова?
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А какви стоки произвежда днес демократична България при американското партньорство и ЕС освен евтини черноработници за Запада?
13
13
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 4 седмици
Да, по няколко завода,които произвеждаха некачествени ***. Изключение бяха заводите за торове и капролактам, но пък бълваха отрова, а екологията беше непозната дума. В момента, в който при профилактични прегледи ми откриха някакви следи от циклохексанон в кръвта, смених професията. Разбира се, изкарах до края на държавното разпределение, което беше към края си.Много малко от колегите, които се пенсионираха там доживяха над 70 г.
12
0
 
13
 
! Отговори
Светозар преди 4 седмици
Какво нещо е Съдбата и нейните шеги. През комунизма толкова ритахме за банани, а сега най - стабилната стока. Тогава умирах за банани, а сега банан не съм опитвал от пет години.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Долна лъжа е че банана не е поскъпнал, взеха ни за бананова република.
Навремето курса на бананата беше 1 кг за 1$
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А сега има банани!
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всеки град имаше по няколко завода.
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Проблемът не е с онова време, че хората бяха недоволни, проблемът е, че сегашното време е много по-лошо от онова време, онова време никога не е имало такива извращения и такава мизерия както при демокрацията.
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 5. Това изобщо не е вярно. Хората си знаеха задълженията и държавата си знаеше задълженията. Хич не беше толкова лошо. Дори напротив.
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Българите си продадоха държавата за банани. На Запад бананите са по евтини от картофите, а Ганьйо се радва, че има банани и мизерства като скот.