Русия одобри още една ваксина срещу коронавируса

Лекарството на Vector е регистрирано преди завършването на фаза 3
14 окт 2020 20:21, Нели Христова
126
Русия одобри още една ваксина срещу коронавируса
Снимка: БГНЕС

Руските здравни власти одобриха за обществено ползване ваксина за Covid-19, създадена от бивша лаборатория за изследване на биологични оръжия, като за втори път Кремъл заобикаля приетия научен протокол  в опит да се противопостави на пандемията, съобщава Bloomberg.

Регистрираната ваксина е разработена от Държавния център по вирусология и биотехнологии Vector в Сибир, заяви президентът Владимир Путин по време на телевизионно изявление и в сряда.

„Трябва да увеличим производството на първата, а сега и на втората ни ваксина, като приоритет за нас е дистрибуцуята на вътрешния пазар“, каза Путин, добавяйки, че Русия ще започне работа в сътрудничество с чуждестранни партньори за повишаване на продукцията.

Лекарството на Vector е регистрирано преди завършването на фаза 3, два месеца след като Путин одобри Sputnik V, за която Кремъл смята, че е първата в света ваксина срещу коронавирус. Въпреки това вицепремиерът Татяна Голикова сподели, че ваксината е безопасна за хората и първите 60 000 дози ще бъдат произведени скоро. Голикова е заявила на Путин, че вече се е подложила на ваксината и не е претърпяла никакви странични ефекти.

Новината дойде на фона на стремежа на Путин да поема водеща роля в борбата с глобалната пандемия, която засегна особено силно Русия. Разработчикът на Sputnik V заяви, че повече от 50 държави са изразили интерес към ваксината и поръчките възлизат на 1,2 милиарда дози.  Sputnik V беше регистрирана от руските регулатори през август.

Рекорден брой заболели

Втората вълна на случаите с коронавирус, която е обхванала Русия и заплашва да затрупа леговата база на болниците, подчертава необходимостта от вътрешната дистрибуция на ваксината. Русия е изправена пред рекордни дневни нива на заразяване, като същевременно Кремъл прави всичко по силите си да избегне повторно въвеждане на националната блокировка, която през пролетта нанесе огромни щети върху икономиката на страната. Броят на активните случаи в руската държава достигна повече от 1,3 милиона - четвъртата страна по "черната статистика" в световен мащаб след САЩ, Индия и Бразилия,като през последния ден добави рекордните 14 231 нови случая.

Подобно на Sputnik V, ваксината EpiVacCorona на Vector е тествана само върху ограничен брой хора, преди да получи временна регистрация. По време на фаза 1и 2 бяха взели участие 100 доброволци, като всички от тях се чувстват добре, коментира миналата седмица генералният директор на Vector Ринат Максютов.

Към днешна дата няма публикувани данни за тези опити в утвърдено медицинско списание . Руските здравни власти коментират, че „условната“ регистрация е подобна на ускорените програми на Запад и Китай, като тя ще им позволи да увеличат производствотона ваксината, докато тестовете продължават.

Учените и фармацевтичните компании обаче са на мнение, че са необходими повече тестове, за да се докаже безопасността и ефективността, преди такива ваксини да бъдат цялостно сертифицирани за обществено лечение.

САЩ също се опитват да ускорят разработването на ваксини, след като президентът Доналд Тръмп разреши Operation Warp Speed  ​​през април, чрез която да бъдат стимулирани компании с помощта на федерално
 


126
Още от Страната
Общо 52 лица от община Тервел са под карантина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
... да изобретят.
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 101

Изказваш се неподготвен. В Русия по този въпрос работят едновременно и независимо един от друг 47 изследователски центъра. Така, че теоретично руснаците могат и 47 ваксини да изобретателни.
102
0
 
1
 
! Отговори
ясно ми е преди 1 седмица
тази година беше войната на тестовете, всеки кой има и няма смисъл биваше тествам и се хвлиха кой-повече тестове не направил, явно другата година ще е борбата на ваксините, всеки ще се дуе колко повече ваксини е приложил
баси прозрачната история
101
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Очевидно първата ваксина не свърши никаква работа, сега руснаците ще опитат с втората, след това с третата и т.н., накрая ще купят от Запад ваксина и ще си решат проблема.
100
3
 
2
 
! Отговори
от 106 преди 1 седмица
Но нас не ни вълнува Русия а ЕС как стои при нас ,Астра Зенека ще се забави защото има странични ефекти върху един от тестващите ,така че при британците ще има забавяне, немската ваксина се справя добре както и руската ,не случайно Тръмп се опитваше да купи точно тази немска компания но нещо не му я дадоха германците.
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Малииии на цели сто човека са я тествали, много бе!
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всъщност Русия в момента разработва 45 ваксини ,в света се разработват 170 ваксини които се тестват вече в сериозните тестове,просто руснаците са дали лиценз на най обещаващите им разработки,които си е за техния вътрешен пазар, но руснаците са добре информирани че все още не е достатъчно тествана, и първата ваксина не е руска а японска която отпадна при тестване с странични ефекти.Така че руската е първата която от неотпадналите.
97
1
 
3
 
! Отговори
У бре преди 1 седмица
Там колкото повече ваксини измислят,толкова повече болни!?
Вчера 12 хил, днес 13 хил....
Иначе на ваксини нямат стигане!!!
96
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тук нее русия не им искаме никакви ваксини те сами да си я сложат бог да ги накаже на тия свине дето лъжат и крадат всеки ден за пари не искаме нищто от вас ***
95
7
 
8
 
! Отговори
Ново 20 преди 1 седмица
Сега разбрах каква била работата:

Руснаците са регистрирали втората ваксина, която ще се бори с ефекта от първата.

Венсеремос, другарЕ!
94
3
 
4
 
! Отговори
Надървен преди 1 седмица
Всеки път като чуя за поредната ваксина и целия се одървям... Ма кат стане ясно че е поредния фишек и ми спада и омеква
93
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ваксината EpiVacCorona на Вектор, Новосибирск е току-що регистрирана, а първата в света ваксина срещу коронавируса Sputnik V успешно преминава фаза 3 и в момента се тества в Обединените Арабски Емирати.
92
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По принцип руснаците нямат избора на българите които чакаме Великобритания или Германия да ни произведе ваксина, а ние просто сме купувачи на ваксината, не мисля че нашият купувачески способности са достъпни за Русия, така че щат не щат трябва сами да си направят ваксина,напротив ако нямат ваксина ще ги оставят на естествена селекция, пък може и западните да се докопат до прословутите руски ресурси.
91
2
 
4
 
! Отговори
До81 преди 1 седмица
Два месеца са малко време за подготовка на производство, затова се подготвят и тестват едновременно, дори и да им е успешна и имат производство не могат да задоволи световния пазар, така че ще се разработят и други ваксини примерно Китай и Германия и т. н реално ще минат години докато се задоволи пазара и десетки години до успешна защита от ковид навсякъде.
90
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-известната руска ваксина - новичок.
89
2
 
5
 
! Отговори
Алкаш преди 1 седмица
За нас от пасольството ще има ли......задължителна ще бъде :(
88
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 96

Доброволен роб на руснаците е някой, който без абсолютно никаква причина посвещава съзнателния си живот на възрастен индивид, за да пропагандира руските грандомании, да одобрява руските престъпни действия и да се хвърля на амбарзурата пред всеки, който руснаците определят за техен враг и всичко това без оглед за това какви щети му нанасят тези му действия, или как изоставя всякакъв образ на нормален човек, само и само да угоди на руските си господари.
87
3
 
3
 
! Отговори
ВиК России преди 1 седмица
до ВиК,

в процес на разработка сме другарю, имаме рисунките. Но първо трябва да оправим световното положение, да кацнем на Марс и да тестваме новите ракети. Всичко по реда си. Наздраве!
86
4
 
7
 
! Отговори
ВиК преди 1 седмица
А централна канализация кагда?
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 93

Какво е това "доброволен роб на руснаците" ? И кого питаш ?