Дефицит на кадри, дефицит на система: Една нощ със Спешна помощ

Системата е претоварена заради пациентите с коронавирус
31 окт 2020 10:14, Нели Христова
62
Дефицит на кадри, дефицит на система: Една нощ със Спешна помощ
Снимка: БГНЕС

Голяма част от заразените с коронавирус търсят Спешна помощ при проблем. В резултат на това системата е претоварена, лекарите - на ръба, а свободните линейки - все по-дефицитни.

Екип на БНТ реши да провери на място как работят спешните медици.

Още по темата

Д-р Димитър Лунд:
- Вчера бяхме на абсолютно същия адрес, на абсолютно същия пациент.
- Влошава се положението.
Д-р Димитър Лунд:
- Ама той е направил гърч ли, какво?
- Не, точно гърч не е, но вече не може да диша и температурата въобще не се повлиява.
- Разбрах. Идвам!

Петнайсет минути по-късно, д-р Лунд се свързва с координационния център. Причината - пациентът е с тежък стомашен проблем и не може сам да приема предписаните му лекарства.

Д-р Димитър Лунд:
- Състоянието му е стабилно, но поради няколко причини е по-добре да продължим чрез хоспитализация лечението.
- Четвърта градска карай!

Така екипът се озовава пред болницата където му се налага да чака цели 25 минути.

Д-р Димитър Лунд:
- Ето кой ни посреща - двамата най-големи специалисти, санитарката и пазача. Пушейки с маска под носа и под устата. Дежурен няма. През това време пациентът стои в линейката, да. По принцип можеш да имаш дефицит на легла, можеш да имаш дефицит и на кадри, ама най-важното е, че имаш дефицит на система.

Дежурният лекар в болницата накрая се появява.

- Току-що ми се обади шефът, трябвало да има от координационния център документ и PCR. Казаха без това да не приемам.
Д-р Димитър Лунд:
- Нямам документ, те ме изпратиха направо тук... Дайте да говоря с шефа ви. Аз карам един пациент, който е с положителен PCR за COVID. Аз съм говорил с Координационния център, защото той си е с доказан COVID.
- Вие чувате ли ме? Не говорете срещу мене! Имате ли документ за PCR?
Д-р Димитър Лунд:
- Колега, вижте, той има положителен PCR, той е карантиниран. Това, че не е изпринтирано, това нищо не значи. Вече много неща не са на хартия.

След административния следва и медицински спор.

- Колега, не ме разсмивайте! Няма дихателна недостатъчност, няма сърдечна недостатъчност, а ние го хоспитализираме. Няма клинични прояви, налагащи да го хоспитализираме, така както вие го описвате!
Д-р Димитър Лунд:
- А вие имате ли Ваш служител, който го прегледа, а?
- Аз говоря по телефона на този служител.
Д-р Димитър Лунд:
- Чух. Сега ще ви дам фиша.
- Само да го погледна и аз, защото ...
Д-р Димитър Лунд:
- Сложете си маската добре.

Минали са повече от 2 часа от пристигането на линейката. Пациентът все още е вътре, а спешният медик трябва да му каже, че хоспитализацията е отказана.

Д-р Димитър Лунд:
- Ох, ще трябва да се приберем... Отказват.
Пациент:
- Еми... Не, това е безумие... наистина...
Д-р Димитър Лунд:
- За това става въпрос...

Пет минути по-късно дежурният лекар отново е на тротоара.

- Аз на своя глава решавам да взема болния тук. Четиридесет и колко години работя, не съм съгласна да върна болен.
Д-р Димитър Лунд:
- Добре! Бих ви стиснал ръката, но ми е мръсна.
- Аз съм Пироговска докторка и отскоро работя в тая болница.
Д-р Димитър Лунд:
- Сега ще си напиша фиша и ще свалим пациента.

Д-р Димитър Лунд:
- В крайна сметка ще те приемат!
Пациент:
- Айде бе?!?! А ти защо си тука в България?
Д-р Димитър Лунд:
- Днес е последният ми работен ден. От другия месец съм на работа в Щутгард.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
11
 
! Отговори
до 32 преди 3 години
До Хайде, хайдеПодкрепям! Счупена ключица се "лекува" с превръзка тип самарче - да ти държи раменете изпънати назад! Аналгинче, две за болката са достатъчни! Нямам представа кой разпореди да се вдига хеликоптен във въздуха, за колосални пари, че да вози тази, която е била сварена без ***.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен39С една инфлация веднага всички ще работим за по 100000 на седмица. Вече го играхме това.
34
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пичове вие сериозно ли си мислите че полицаите ще ви работят за 1000 лева а лекарите за 2000? Нормалните хора за под 5000 не стават от леглото, иначе за какво ще ви стигнат?
33
5
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Искахте сладкия капиталистически мед...Нали затова скачахте бaльци ?!За Вас остана отровното жило !Щото са ви дебели ... много дебели главите ... !!!
32
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата е на самотек през последните 30 години,а последните 15 вече копае дъното!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11Каква система?Трябваше отдавна да е реформирана и бърза помощ и кво ли още не ...тук нищо не работи както трябва,ама иначе строим магистралииииииииииииииииииииииииииииииииииииии
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеята да се заблуждава простолюдието че няма коронавирус е гениална! Само така ще се почистим.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Критична точкаЗа доходите на нашите набедени няма от къде да узнаем, но излезе информация, че осъденият руски артист Михаил Ефремов получавал чисти между 100 000 и 200 000 рубли за представление /вечер/ пред публика и 10 000 рубли за репетиция.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой знае ли докъде стигна световната конспирация с COVID-а?След като се почна якото измиране (още не е яко де), като че ли безсмъртните оредяха.... а толкова се забавлявах с истериите им...Ако още има живи от тях - напишете по някоя дивотия, че ми е скучно вече.
28
2
 
20
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 3 години
Все ми е тая за Нинова ама май забравихте за един вдигнат хеликоптер, че да траспортираме Караянчева заради счупена ключица! Счупена ключица бе! При инцидент с велосипед съм карал 30 километра със счупена ключица за да стигна до болница. И то май не бе нужно. Прави се една превръзка и това е. Ама да се вдигне хеликоптер си е друга работа! А за Спартана да траспортира пияндето Мутавчийски помните ли?
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така! Много им били парите, въпреки че сестрите взимат по-малко от продавачка, мафия били, дъра бъра... изгонихте ги и сега олеее, няма кой да ни лекува.След няколко години и с учителите ще е същото, спокойно.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемията показа резултатите от безхаберието на ВСИЧКИ управляващи до сега, както и способностите на поддържащите ги партии.Налага се изводът, че с лозунги и простотия не може да се получат добри резултати. Резултатите са само поразии.
25
1
 
10
 
! Отговори
Умен Министер преди 3 години
В Занзибар е пълно с доктори-просто трябва да отидем до там с един кораб и да ги свалим от палмите и да ги натоварим в кораба за БГ!
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо, сега ще разберете дали сте ценен човек. Ако няма място във ВМА за вас, сори, явно не сте.
23
0
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Ами това е ...истината,,,,, и преди Ковид болниците бяха в това положение -без кадри без технологии и без сестри--частните болници пък си имат виртуални пациенти-така е по лесно)))
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
спокойно спете г-да българи брюксел е помислил за всичко...този дефицит ще бъде запълнен от африканци и азиатци какъвто е плана на германия...
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако имаме дефицит на система, значи сме в системна криза. Няма ли кой да пита вечно хвалещия се премиер? Задйте му въпроса Кой докара България до системна криза? Митко Палаузов ли?
20
1
 
13
 
! Отговори
Критична точка преди 3 години
Мдаа, ама е по добре да теглим заеми, да плащаме пари на артисти, на музиканти. Милиони дотации на русенска опера, милиони за да правим церемония на награди "Икар" за набедени артисти при празна зала. Това е гротеска! Държавата плаща за да се съберат 10-на некадърника да си раздават награди един на друг!
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво, проблемът в спешното е от години. Лекари избягали в чужбина, ОК. А вие като знаете какво е положението, защо не се пазите? Защо не носите маски и не спазвате дистанция? Задръстени болници не означава само ковид- жертви. Означава, че всеки ще има проблем с идването на бърза помощ, операции, прегледи, хоспитализиране. И като знаете какво е положонието, що дърпате дявола за опашката? Неволята викате, нали? Неволята ще ви лекува сега! Щото повечето от вас нямат връзките на Корни за ВМА.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има стотици частни болници, да ги задължат да разкрият ковид отделения, все пак харчат 36% от парите за здраве в държавата.
17
4
 
4
 
! Отговори
Айде бе преди 3 години
Червеното стадо овце е в ступор. Овчарят избега с гегата във ВМА. За стадото остана дедовият на Мангъра. Нема страшно ДругарЕ ще Ви пускат клипчетата на Мангъра и махат от партийната телевизия като Кашпировски.