Защо децата имат антитела срещу COVID без да са се заразявали с него?

Това може да се дължи на факта, че те често настиват
Обновена: 29 ное 2020 22:26 | 29 ное 2020 22:20, Нели Христова
87
Защо децата имат антитела срещу COVID без да са се заразявали с него?
Снимка: БГНЕС

Един въпрос мъчи учените от самото начало на пандемията - защо децата по-трудно се заразяват с COVID-19, а ако все пак се заразят - нямат почти никакви симптоми?

Една от възможните причини е, че много деца вече имат антитела срещу други коронавируси. Това гласи изследване на  института "Франсис Крик" в Лондон, цитирано от NY Times. Една от пет настинки, които измъчват децата, се причиняват от вируси в това семейство. Антителата срещу тези вируси могат също да блокират SARS-CoV-2, новият коронавирус, причиняващ пандемията.

В проучване, публикувано в сп. Science, екипът, воден от Джордж Касиотис, който ръководи лабораторията за ретровирусна имунология в института "Франсис Крик", съобщава, че едва 5% от възрастните са имали тези антитела преди появата на COVID-19, но те са се срещали при 43% от децата.

Изследователи, които не са участвали в изследването, са заинтригувани от откритието. Бенджамин Ларман, имунолог от Медицинския факултет на Джон Хопкинс, го нарече "добре направено проучване, което представя убедителна теория, подкрепена от твърди данни".

Стивън Дж. Еледж, професор по генетика в Харвардското медицинско училище и болницата Brigham and Women’s е на същото мнение. Той също участва в изследване, което открива, че много хора имат антитела срещу обикновена настинка, причинени от други коронавируси. Екипът му доказа, че в лабораторни изследвания тези антитела блокират и новия коронавирус. През март, когато пандемията едва започва, д-р Касиотис и неговите колеги решават да разработят високо чувствителен тест за антитела. Те изследват кръвни проби, взети преди пандемията от над 300 възрастни и 48 деца и юноши и ги сравняват с проби от повече от 170 души, заразени с новия коронавирус.

Учените очакват, че в пробите, взети преди пандемията, нямат да бъдат открити антитела, които ще могат атакуват новия коронавирус. Тези проби трябва да бъдат само контролите за теста, който учените разработват. Но те остават изненадани, след като откриват, че много деца и някои възрастни носят по едно антитяло, което може да попречи на коронавирусите, включително и на  SARS-CoV-2, да влязат в клетките. Това антитяло се прикрепя към шип, който излиза от коронавирусите.

"Докато върхът на шипа е уникален при новия коронавирус, основата му се открива във всички коронавируси", казва д-р Касиотис. В лабораторните тестове антителата се прикрепят към основата на шипа и предотвратяват навлизането му в клетките, където той има за цел да се възпроизведе.

Сега изследователите планират да разширят своето проучване и да наблюдават хиляди деца и възрастни. Някои от тях имат антитела, които могат да блокират COVID-19 при лабораторни тестове. Други обаче - не.

"Ако се докоснат до пандемичния щам, защитени ли са?" - пита д-р Касиотис. Той се чуди, дали ще се разболеят или инфекцията ще бъде почти неоткриваема?

Д-р Еледж и колегите му от Харвард разработиха свой собствен специфичен, чувствителен и изчерпателен тест за антитела - VirScan. Той е в състояние да открие разнообразна колекция от антитела, които са насочени към близо 800 части на новия коронавирус, включително антителата, които д-р Касиотис и неговите колеги са изследвали.

След изследване на кръв, взета от 190 души преди появата на пандемията, д-р Еледж и колегите му стигнаха до заключението, че много от тях вече имат антитела, включително и това, насочено към основата на шипа - вероятно от инфекции с подобни коронавируси, които причиняват настинки. Но докато възрастните настиват едва един път или два пъти в годината, децата се заразяват доста по-често, обяснява д-р Еледж. В резултат на това мнозина развиват достатъчно коронавирусни антитела, които не отслабват. Те могат да намалят симптомите на настинка или дори да предотвратят развиването на симптоми.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 69.
Съгласен съм напълно с това, което казваш. Но отивам по-нататък. Те няма да си признаят, че от заключването ефект няма. Но те няма да си признаят, че този вирус го е имало отдавна преди официалната му обявяване - месеци и дори години. Те няма да си признаят и че преекспонираха ситуацията. Те няма да си признаят и за надуваната смъртност. Те, и да искат, не могат да си признаят. От голямата лъжа изход няма, залогът е твърде голям, хлътването също.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Основата на шиповия протеин е еднаква при всички коронавируси.
Да, така е, може би не чак еднаква, но все пак почти напълно съвпадаща. Основата на шиповия протеин е спояващата част от белтъка, която е силно консервативна и влиза в действие след протеазно разцепване на шиповия протеин. Изработени антитела, чувствителни към долната част на шипа, ще запазят действието си и към други коронавируси.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова трудно ли беше да посочите в статията конкретните коронавируси на настинките при хората? Те са четири:
HCoV-NL63,. HCoV-229E,
HCoV-OC43,. HCoV-HKU1.
Обърнете внимание на HCoV-NL63. Този вирус използва същият клетъчен рецептор ACE2, както и SARS-Cov-2. В децата тези вируси са широко застъпени.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Децата са ваксинирани и реваксинирани срещу морбили, причинител са РНК вируси от групата на коронсвирус sars -2.Тази ваксина за възрастните е поставена много ,много отдавна.Децата са имунизирани и реимунизирани с БЦЖ,последна на 17 г.- имунитет до 27 г, поставят им и пневмококова ваксина и срещу хепатит А и В.Така ,че те имат много антитела,,за разлика от възрастните.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И накрая се оказа че цялатапандемия е една масова истерия. Нов грип и не особенно изключителен. Но директорите на водопад ще продължават да ни заключват, само и само да не си признаят че от това ефект няма.
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички го изкарахме това,каквото и да говорите.
67
1
 
2
 
! Отговори
SARS CoV 2 преди 1 месец
Беше тук много преди китайците да обявят. Много Българи го изкараха ноември - декември 2019г., което означава, че са се заразили (3 месеца по-рано) август, по време на почивките. Което означава, че най-вероятно е тръгнал от курорт лятото.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единствено не мога да разбера тези които са правили това "сензационно" изследване ли са много тъпu или нас ни мислят за такива. "Изводите" които правят са меко казано обидни даже и за хора с елементарни медицински познания, а за медици - даже да не говорим. Какво значи децата боледували повече?! Колкото повече си боледувал, толкова по-малко почваш да боледуваш в бъдеще, защото си придобил имунитет. Възрастните не боледуват по-малко що'т са възрастни а защото ВЕЧЕ са боедували. ЕГН-то не е фактор
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И бай дъ уей, племенницата ми на 10 години го изкара,стига сте ръсили теории,че децата били едва ли не имунизирани. Хайде бе с*"мешници
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Децата имат антитела,защото са се заразили и са го преболедували. Елементарна биология от училище,който е посещавал. Но това не значи,че не могат да се заразят още Н пъти,не си правете експерименти с най-скъпото.
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто е - защото са го изкарали безсимптомно. Както и много възрастни хора.

Иначе панираните ков-ид-иоти се навиват за какво ли не. След тоя вирус друго ще си намерят - само и само да мислят за нещо, че из празните им глави само вихри се гонят и им навява хлад откъм горните етажи.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
настинката си е настинка, грипа си е грип, ама в тая статия двата "щата" са смесени
61
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
оште преди киатиците да обевят КОВИД19,сам сигорен че ние тук в БГ някои хора ве4е го прекаршахме,КОВИД19 го е имало винаги,само 4е сега става дума за много $$
60
2
 
6
 
! Отговори
Въпроси,въпроси преди 1 месец
Сума ти време трябваше да се отговаря на елементарни въпроси! И аз питам също- как изчезна всякаква болест при животните, като през последните 3 години масово се избиха домашните животни у нас? Този "ковид"-са какъв произход е-естествен-възпроизвел се някак си като еволюцията, мутирал и развил се в определена посока- в противовес на всички закони или е изкуствено създаден химично-биологичен вирус ,отъкде се е появил,кога,как- или няма нищо общо е с двете? Трети въпрос-хората толкова ли са тъпи?
59
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни измишльотини. Децата са с най-лабилна имунна система и за това именно често настиват и се заразяват. Обаче видиш ли, тоя вирус е програмиран така, че определени индивиди от човешката раса да не биват заразявани...
58
5
 
9
 
! Отговори
9988 преди 1 месец
Ми шото КОВИД19 е ена не особено опасна респираторна инфекция и цялата работа около него е един голям ЦИРК!
57
0
 
3
 
! Отговори
Гери преди 1 месец
До 63

Има статистика за болните има и за икономиката им. Недей разтяга локуми.
56
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До Гери
Няма как китайците да са ликвидирали заразата! Нито пък тук се ликвидират хора!
Ти да не си от групичката на ЗЛАТЕНА?! Да те добявим ли към тази група?!
55
8
 
9
 
! Отговори
Гери преди 1 месец
Как така стана че китайците ликвидираха заразата а тук ликвидираме хората. Алчност и глупост са в основата.
54
0
 
7
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 месец
До Анонимен 57
Тази цикличност не е от вчера! Проблема е в подаването на информацията от провинцията до НСИ! Това са данни и за неделя подадени в понеделник, а за много малки населени места и от събота, че и от петък! И става "рекорд, скок, антирекорд..." всеки вторник! При този начин на работа е и ще е така!
Това е недостатък в работата на администрацията!!