Ефективност, действие, странични явления - всичко за ваксината на AstraZeneca

По какво се различава тя от вече одобрените две ваксини?
30 яну 2021 07:33, Елка Василева
29
Ефективност, действие, странични явления - всичко за ваксината на AstraZeneca
Снимка: архив, БГНЕС

Как действа ваксината на AstraZeneca - продуктът, от който България е поръчала най-много дози? По какво се различава тя от вече одобрените препарати на BioNTech/Pfizer и на Moderna? Дойче веле дава отговорите.

Как функционира ваксината?

Ваксината на AstraZeneca е от т.нар. векторни ваксини. В този случай генетичната структура на част от коронавируса се вгражда в отслабен вирус-преносител, който е безвреден за човека. Този вирус-преносител вкарва части от генетичния материал на вируса в клетката. Човешката клетка достроява частите на вируса, имунната система реагира на тези протеини и образува антитела.

По какво тази ваксина се различава от вече одобрените?

До момента в Германия са допуснати ваксините на BioNTech/Pfizer и на Moderna, които са от т.нар. mRNA-ваксини. Този вид ваксини са по-чувствителни от векторните – препаратът на BioNTech/Pfizer трябва да се съхранява при минус 70 градуса, а този на Moderna – при минус 20. И двете ваксини трябва да бъдат размразени непосредствено преди приложението им.

Още по темата

След това препаратът на BioNTech/Pfizer може да се съхранява в хладилник до пет дни, а този на Moderna – до 30. Ваксината на AstraZeneca може да се съхранява в най-обикновен хладилник при температура от 2 до 8 градуса най-малко шест месеца.

Колко дози са необходими?

От всички три вида ваксини са нужни по две дози. При BioNTech/Pfizer между двете ваксинации трябва да минат 21 дни, при  Moderna – 28 (колкото и при препарата на AstraZeneca).

Кой ще бъде ваксиниран?

Ваксината на BioNTech/Pfizer се прилага за хора над 16 години, Moderna е разрешена след 18-годишна възраст. По препоръка на Постоянната имунизационна комисия в Германия ваксината на AstraZeneca е предназначена за хората между 18 и 64 години.

Колко ефективни са ваксините?

В рамките на клиничните изпитания всички производители на медикаменти са проверили и ефективността на своите ваксини. При BioNTech/Pfizer ефективността е 95 процента, сходни са и показателите за препарата на Moderna – 94 на сто. Съгласно актуалните проучвания, двете ваксини въздействат еднакво добре на по-младите и на по-възрастните хора.

При ваксината на AstraZeneca ефективността очевидно зависи от дозировката, както беше установено при една грешка, допусната по време на изпитанията. Ако първо бъде поставена половин доза, а след един месец цяла, ваксината постига ефективност от 90 процента. Ако и двата пъти се постави цяла доза, резултатността е само 62 на сто. Респективно средната ефективност на ваксината е 70 процента.

Това са резултати от проучванията на производителите. През следващите месеци, когато бъдат имунизирани много хора, ще се установи дали ефективността съответства на данните от проучванията.

Кои са откритите въпроси?

И при трите ваксини обаче остава неясно колко дълго остава действително защитен имунизираният човек. Проучванията по въпроса вървят. Неясно е и дали хората, които са имунизирани, могат да пренасят вируса, ако са се заразили. И по този въпрос проучванията продължават.

Какви странични явления има?

По отношение и на трите ваксини има сведения, че имунизираните изпитвали болки на мястото на инжекцията. Главоболие и болки в крайниците, умора и треска са сред най-често срещаните странични явления. В повечето случаи обаче тези оплаквания бързо отминават, информират от института "Роберт Кох". Само хората с тежки алергични реакции или с алергия по отношение на някое от съдържащите се във ваксината вещества не би трябвало да се имунизират.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
а от коя се умира... преди 3 години
...най-много може ли да кажете също?за да я избягвеме не за друго
22
1
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Дам, точно и аз това се питам, след като теоретично производството и трябва да бъде по евтино,защо е по скъпа ??? Освен парите за логистика и съхранение. Но при тези РНК ваксини всичко е теоретично. Хахахаха Нали, ве?
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чакаме гербавата клика да последва примера на локомотива на европа - германия и да одобри руската ваксинато германците не се отказват от директа руска газ и от ваксина само българия се отказва за да имат някои кюлчета в чекмеджетата
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и германия след чехия и унгария одобри руската ваксина що лиами щото имат отговорни политици а не слуги не чужди интереси като у наси мислят как да спасят народа си а нашите гербави продажници се чудят как да угодят на началниците си и ни разправят че ЕС не давал да се удобрява руска ваксинаако ще и китайска да е ама да има ида е ефикасна не като на астра зенека -дето в европа я забраниха за хора над 60 години
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предимство на клетъчните РНК ваксини е,че могат да се произвеждат по бързо и най вече по евтиноТаратанци. Затова на Зенека ваксината е няма и 3 долара, а на Фазера е почти 15 долара. Щото РНК-то мое се щрака евтино, та затова ни го продават скъпо, хахах.
18
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
Не знам дали се изразих достатъчно ясно в предишния си коментар, но мисълта ми беше, че винаги има и такива, които вярват, че за 4 седмици ще могат да се научат да говорят английски като родени англичани. Еми не може. Това е краткият отговор.Та така и с ваксините, но винаги има такива, които вярват, че ще бъдат имунизирани и защитени. А това чувство е много измамно!
17
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
Извинявам се много, че ще противореча на "Генералната Линия на Партията", обаче всички тези дивотии с които ни хипнотизират за новата "вълшебна" ваксина срещу SARS-CoV-2 ми звучат подобно на ония реклами които гласят "Научи английски език за 4 седмици по революционния метод на прочутия невролингвист еди кой си, и ще говориш английски като кралица Елизабет II!"Та същата работа - ваксина разработвана 6 месеца ви дава имунитет едва ли не доживот!
16
5
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Аз бих си сложила руската ваксина. Въпреки че русите не са цвете за мерисане, нашия организъм е свикнал с ваксините, които се произвеждаха по технологиите на соца. Техните ваксини са съобразени с имунитета на хората от соца и следователно с нашия също. Не съм русофил, просто разсъждавам логично. Обзалагам се, че организма ни ще го понася по-добре от онези на компании съобразяващи се с американския и английския календар.
15
13
 
8
 
! Отговори
бийте си я преди 3 години
Бийте си я.По добре мъртъв отколкото ваксиниран с препарати отключващи генетичния код и водещи до неговото изменение според желанията на създателите на съответната ваксина.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест, това не е "ваксина", а понижаващо симптоматиката лекарство.
13
4
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Смъртността ще намалее. Поне за 8 месеца. Защото всички са ефективни 100% към тежки симптоми. А и ще има възможност да се ограничи разпространението, защото дори при заразяване и безсимптомно протичане, имунитета ще се обучи по добре.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе пич, ако хората си остават преносители - както сам написа и си осъзнал - как ще се промени нещо, като се "ваксинират всички"?????
11
7
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Въпросът е,ако имунитета е няколко месеца, как ще се постигне масов имунитет с тия темпове на ваксиниране ??? Предимство на клетъчните РНК ваксини е,че могат да се произвеждат по бързо и най вече по евтино. Но на практика Китай е с най много ваксинирани като абсолютна бройка и РНК ваксината е също толкова скъпа.
10
6
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
В един момент ще се разбере,че не само китайската ваксина има 50% ефективност и хората си остават преносители, въпреки че определено има полза от тези ваксини към смъртността. Но положението с мерките няма да се промени, докато не бъдат ваксинирани всички към 2024г.Иначе, поне китайската ваксина е добре познатата конвенционална такава и е най близко до акъла за масово ваксиниране да бъде използвана именно такава. Разбира се, ако им пука за хората.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези неща едва ли ще ги научим от жълтата преса в обем от няколко изречения.
8
4
 
13
 
! Отговори
Др. Акула преди 3 години
От известно време подозирам, че имунитетът след преболедуване е траен, в смисъл, че при повторно преболедуване ще се справи по-лесно с болестта, но "ваксинирането" ще го наруши по някакъв начин, и ще станеш зависим от ежегодно набождане. Само така мога да си обясня тази адска настойчивост да се инжектират всички с нещо, което по данни от производителя и СЗО не създава траен имунитет, и не предотвратява предаването на вируса.
7
3
 
7
 
! Отговори
toti преди 3 години
Щом не е ясно колко време се изгражда имунитет,това значи ,че всяка година ще трябва да се боцкате и всеки ще носи паспорт като трудова книжка с печат,че си редовен,ако не никаде няма да те пуснат свободно,,ЗАТВОРНИК ''в къщи!!Най много ще спечелят фирмите производители,разпространители и докторите биещи ваксините.Очаквам след тая година да станат платени /както противогрипните/ и да си избираш,тъка бедните ще си умират както и сега !!!
6
5
 
11
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 3 години
Който доброволно иска ваксиниране в сегашната ситуация, непременно трябва да бъде прегледан за дегенеративно заболяване на мозъка.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Още "всичко&quoПоради липса на ваксини скоро ще искат декларации за отказ от ваксиниране и хоспитализиране на болни от ковид.Няма страшно - не плачете! Спасение дебне отвсякъде!
4
3
 
8
 
! Отговори
Още "всичко&quo преди 3 години
Колко ефективни са ваксините? Никой все още няма идея! Силно нагласеното и претупано пробване дава резултати за колосална "ефективност" на базата на случаен резултат при половин процент от тестваните! Какви странични явления има? Никой все още няма идея! Нормално ПЪРВИ ЕТАП от тестването би свърщил след няколко месеца! Биха се тествали върху животни, за да се види случващото се в различни ситуации! Би се дал период от години, за да се види какво ще се случи!ОБАЧЕ ПАК СЕ ЗАРАЗЯВАШ И ПРЕДАВАШ!