Свобода срещу ваксина: Как работят "зелените пропуски" в Израел?

Страните в ЕС също обмислят подобен метод
1 мар 2021 14:34, Нели Христова
109
Свобода срещу ваксина: Как работят "зелените пропуски" в Израел?
Снимка: БГНЕС

Лидерите на европейските държави обмислят дали да въведат сертификат за онези, ваксинирали се срещу COVID-19, който да направи животът им малко по-лесен. Но в Израел подобна система вече се използва и се нарича "зелен пропуск".

Още по темата

Държавата от 9 милиона, която вече е поставила дози от ваксината на половината от населението си, пусна преди седмица приложение, което показва дали хората са били напълно имунизирани срещу коронавируса чрез ваксина или имат имунитет след заразяване с болестта.

Моловете и музеите са отворени за всички, но притежателите на зелени пропуски получават изключителен достъп до спортни зали, хотели, театри и концерти, макар и с известни ограничения. Заведения за хранене на закрито в ресторанти и барове трябва да бъдат включени в схемата за зелен пропуск следващата седмица.

Животът все още не се е върнал напълно към нормалното, но изглежда вече е на път. Уличните магазини отварят отново врати, хотелите приемат резервации, дори музиката на живо се появява отново след дълга почивка. И докато маските остават задължителни, много възрастни хора, които вече са били ваксинирани, са спрели да ги носят на открито.

Армин Груневалд, директорът на хотел "Хагошрим" и "Природа", близо до Галилейското море, казва, че почти всички стаи са запълнени от хора, които притежават "зелен пропуск". "Хората изглеждат щастливи и освободени", казва той. Но положението не е като предпандемичните дни, добавя той , тъй като някои правила за ограничаване на COVID остават в сила.

На гостите, които са се опитали да пият кафе във фоайето, служителите са казали да излязат навън, тъй като има ограничения за броя на хората, които могат да стоят на закрито.

"Даваме на гостите пакетирани закуски в стаите или отвън, защото все още не можем да отворим ресторанта", обяснява Груневалд. "Има някои оплаквания относно ограниченията".

Междувременно младежите под 16 години, които не отговарят на условията за доза от ваксината срещу коронавирус, трябва да предоставят скорошен отрицателен тест.

В град Реховот 50-годишният учител по история Амит Долев използва зеления си пропуск, за да се върне във фитнеса след месеци тренировки у дома: "Започваш да се чувстваш като затворник по цял ден вкъщи", казва той пред The Guardian.

Но когато се връща във фитнеса миналата седмица, там има едва шепа хора и оборудването беше разпръснато из залата повече от обикновено. "Хората изглеждаха тъжни", каза той. "Много хора, които тренират във фитнес зала, го правят и заради социалния контакт. За мое съжаление, мисля, че на този етап това е невъзможно."

Шаул Елкана, управител на Йерусалимския спортен център YMCA, казва: "Потокът от хора, които се връщат, е бавен. Говорим за 30% от нашите клиенти. Повечето клиенти са над 50, тъй като е по-вероятно да са получили и двете дози на Pfizer."

Великобритания и Европа също обмислят да въведат подобни сертификати. Министър-председателят Борис Джонсън каза, че има "дълбоки и сложни" въпроси, които трябва да бъдат разгледани първо. "Етични въпроси относно ролята на правителството в налагането на хора да имат такива сертификати или всъщност забраната на хората да правят определени неща", каза той.

Комисията за равенство и човешки права във Великобритания заяви, че сертификатите за ваксини могат да доведат до "незаконна дискриминация".

В Израел има опасения, че неваксинираното население, независимо от причините, ще бъде изоставено или отхвърлено. Проведени са малки протести, предупреждаващи, че зелените пропуски създават нова йерархия в обществото.

Миналата седмица бяха повдигнати нови етични въпроси, когато Кнесет, парламентът на страната, се съгласи да предостави на местните власти лични данни за неваксинирани жители, за да им помогне да проведат целенасочени кампании за имунизация. Депутатът Тамар Зандберг  заяви, че това е "хлъзгав склон" за лична неприкосновеност.

Израел също отчете скромен, но тревожен ръст на инфекциите, които могат да спрат плановете му за зелено преминаване или дори да заплашат с нов локдаун.

Д-р Шарън Алрой-Прейс, директор на общественото здравеопазване в здравното министерство, заяви, че датата 7 март за отваряне на ресторанти и барове за хора със зелени пропуски може да бъде изместена. "Трябва да видим как да правим нещата подредено", заяви тя пред Army Radio. "Ще трябва да видим каква е ситуацията с инфекциите през цялото това отваряне."

Правителството е предпазливо и се въздържа от това, което за мнозина е най-вълнуващият потенциал на зелената карта: международни пътувания без карантина. То подписа предварителни споразумения с Гърция и Кипър за пробно пътуване през пролетта. Великобритания и ЕС разглеждат подобен план.

Тези дискусии повдигнаха други въпроси. С вече силно неравностойно международно ваксиниране, зелените пропуски, особено ако се отнасят до пътувания, биха позволили на гражданите на по-богатите и по-мощни нации да бъдат първите, които ще се ползват от привилегиите.

Израел вече е изправен пред международен натиск и осъждане заради кампанията си за ваксинация. В неделя страната обяви, че ще започне ограничена кампания за ваксинация, която ще се фокусира върху десетките хиляди палестинци, които редовно влизат в Израел и еврейските селища за работа.

Повечето от няколкото милиона палестинци, живеещи под контрола на Израел в окупираните територии, ще трябва да почакат.

Това несъответствие ще бъде още по-рязко, тъй като все повече израелци се радват на зелени пропуски, докато палестинците на Западния бряг и Газа прекарват още седмици, ако не и месеци, при строги пандемични ограничения.


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Чадо преди 1 месец
Има Господ и той вижда всичко и възмездие ще дойде и ще бъдат наказани неверниците и тези които подлагат на нечовешки мъки останалите. И Божият син отново ще се яви на земята. Тежко на онези в този ден дето са се съмнявали.
96
1
 
2
 
! Отговори
Бинямин преди 1 месец
До Анонимен Ненавиждат...е.една дума....неграмотнико!!!!
95
0
 
12
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 месец
Таз женица й препоръчвам да смени дилара. Вече не сме в средновековието и хората умеят да виждат през лъжите на разни адвокатчета и евтините опитчета за манипулация хехе
94
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди човека с мустачките като им е слагал жълти значки и не можели да ходят на ресторант, кино... ореваха всичко и целия свят им е длъжен. Сега сами си го правят и всичко е наред, останалия свят иска да наложи тяхната схема. Сбъркана работа.
93
0
 
16
 
! Отговори
Юдо-масонски терор преди 1 месец
в Германия принудиха работодателите да уволняват тези които отказват да си инжектират юдо-масонската отрова, срещу измислената от юдо-масонския заговор пандемия
92
0
 
11
 
! Отговори
Mangal'orian преди 1 месец
Чедата Израилеви, нямат ли чувство за deja vu?
Или както казват в мездренските хоремаци:
"Impstoff macht frei"
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИМАМ ПРЕДВИД<НЕ НА,В,И И Т.Н.> НЕ В ГЕРМАНСКИЯТ ГРАД ЕСЕН, А СЕЗОНЪТ ЕСЕН<ПОЯСНЯВАМ,ЗАЩОТО БАВНО РАЗВИВАЩИТЕ СЕ В БГ. СЕ УВЕЛИЧИХА МНОГОКРАТНО>
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВАКСИНИРАНИТЕ ЩЕ СЕ БРОЯТ НА ЕСЕН
89
2
 
4
 
! Отговори
Anonymous преди 1 месец
НЯКАКВО програмистче долу се хвали че се ваксинирало.
Като е толкова умен, да го попитам направил ли е сметка колко хора от приоеритетните групи е предредил, за да може да си развява QR кода и да се хвали и да ходи по заведения.
А други групи, неуспели да стигнат ваксините до тях, ще се мъчат и умират в близките месеци.
Има нещо, което му се вика морал.
88
1
 
2
 
! Отговори
Дисциплинирания преди 1 месец
НАС ЖДЪОТЪ ОГОНЪ СМЕРТЕЛЪНИЙ......И ТАКА ДО КРАЯ НА СВЕТААА
87
1
 
10
 
! Отговори
РЯЗАНИ МЕЧТИ преди 1 месец
ЧЕСТИТА ВИ ТРЕТА СВЕТОВНА-ПОЗДРАВИ ОТ ЛИНЦ
86
2
 
16
 
! Отговори
ГОВЕДАРСКИ ЦИРК преди 1 месец
Милиони възрастни хора и деца умират от глад по света и никой не ги пита за нищо,а тези видите ли имали някакъв социален проблем..........дойде време за НАКАЗАНИЕ ЗА ВИСОКОМЕРИЕТО НА ВСИЧКИ БОГАТАШИ-ДУХАЙТЕ СУПАТА И СЕ ОГРАНИЧАВАЙТЕ И СВИКВАЙТЕ-ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО..........ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА ПРЕД ГОСПОД ИЛИ КАКТО ТАМ ГО НАРИЧАТЕ
85
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туй нещо стана като социализъма: уж всички са равни, ама някои са по равни от другите.
84
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е фашизъм.
83
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно тези ли ще ни дават за пример, които не навиждат всички други народи? И какво означава ваксинираните да имат повече права от неваксинираните, откъде накъде? На кой изобщо му хрумна тази вселенска г лупост?
82
7
 
5
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 месец
Ти остави кой ваксиниран и кой не,ами виж в каква анархия живее светът!А ний с какви стройни и свежи комунеги сме се обзавели!Колко “жалко“,че в Израел си нямат Корнелия Нинова и визия за Израел,да им вкара ред и да им показва светлото бъдеще,ами само се гуцат да отварят ли заведенията,да ги затварят ли!И нашия “пожарникар“ и той няма никакъв план до края на векъ как да построи соц.зъма и ком,низъма?!Какво “щастие“ БГ да е центъра на световната соц.“мисъл“.Имаме си и вожд на ПЕС,ехе
вожд на ПЕ
81
19
 
8
 
! Отговори
Пич преди 1 месец
"Добави-вмешателство в политиката на съседите си,заграбване на чужди земи чрез незаконни заселници от Европа и кравария"

Пак ще ти го кажа - 2 пъти по-голямо GDP на глава от населението в сравнение с България. Те са в постоянна война защото *** ги нападат непрекъснато, и пак са много по-силна държава от нас. Какво са заграбили точно? Територии населени с племена, без държава? Хайде моля ти се. Направили са си силна държава, сплотени са, силни са, умни са. Да са живи и здрави.
80
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде са дипломатите да протестират срещу репресираните не-ваксинирани? Забравих че това е свободен Израел а не тоталитарна Русия
79
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фа си сложат на ръката по една пентаграма и нататък знаят
78
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На снимката е олицетворението на израелската свобода - маска на лицето и устройство с идентификационен графичен код.
Иначе няма чипове и ограничение на свободата.