В Румъния протестираха срещу COVID мерките

Демонстрациите бяха организирани от крайнодясна партия
30 мар 2021 08:42, Елка Василева
17
В Румъния протестираха срещу COVID мерките
Снимка: архив, БГНЕС

Протести срещу ограниченията, въведени заради пандемията от коронавирус, се състояха в няколко града в Румъния в понеделник вечерта, след като ден по-рано влязоха в сила по-строги мерки заради нарастването на новите случаи на COVID-19, предаде АП.

Над 1000 души се събраха в столицата Букурещ. Протестиращите надуваха свирки и скандираха "Свобода!" на шествие до сградата на правителството на Площада на победата. Един мъж бе задържан заради отказ да носи предпазна маска и да се легитимира.

Още по темата

По-малки протести бяха организирани и в други градове - Арад, Бистрица-Насъуд, Ботошани, Сибиу, Бъзъу и други, информира сайтът Зиаре, цитиран от БТА.

В по-голямата си част демонстрациите бяха организирани от крайнодясната партия Алианс за единство на румънците, което е против ограничителните мерки и подкрепи и няколко протести срещу ваксинацията.

Лидерът на партията Джордже Симион, който призова хората да протестират всеки ден тази седмица, участва в демонстрацията в Букурещ.

Новите ограничителни мерки включват забрана за излизане от дома след 20,00 ч. в най-силно засегнатите от пандемията населени места и намалено работно време за магазините.

В понеделник Румъния регистрира рекорден брой пациенти с Covid-19 в интензивни отделения - почти 1400 души. Около 12 000 са хоспитализираните с коронавирусна инфекция.

До момента страната с население от над 19 милиона души е регистрирала над 940 000 заразени и 23 234 починали с COVID-19. Румъния е поставила вече близо три милиона ваксини, а вчера премина прага от един милион ваксинирани с двете дози, съобщиха румънски медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на протестиращите.
13
11
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
Не очаквайте никакви проблеми. Към днешен момент ваксинираните в световен мащаб надминават 1 милиард души. Целта е обратна психология- най-простите (обикновено и най-бедните) да се поразчистят. Те най-лесно биват манипулирани и вярват как ваксините убиват. Дай му меме във Фейсбук и той вярва не него. На науката- не вярва, разбира се, но мемето е закон.
12
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смятай каква жалка извадка. В Румъния излизат и протестират по 200 000 в Букурещ, а сега излезли 1000 (даже са по-малко, гледах лайв камерите им). Най-голямата група безакълници и безотговорници. Тинята на всяко общество.
11
8
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Аз и мой приятел се ваксинирахме в Първа градска преди повече от месец с Астра Зенека.Дадоха ни картонче за реимунизация в началото на май ,или в рамките на 3 месеца... ,Имам диабет-2тип и три стента на каротидната. ...До сега нямам никакви проблеми.!.....Всеки сам е господар на съдбата си !.
10
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората които се ваксинират знаят, защо го правят, но антиваксърите НЕ ЗНАЯТ , защо са в истерия от този процес.
9
1
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
А от такива като теб ли има развитие на държавата? Хаха...и с какво допринасяш?
8
4
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Ваксинира ли се с Астра Зенека та се правиш на всезнайковец ? От такива като тебе няма развитие напред за държавата а тъппе на едно място и даже се връща назад в средновековието. АейсиктирБе
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7 Много познати, включително доктори за сега предпочитат да не си сложат...
6
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Хората си отвориха очите и се редят на опашка за ваксини. Само неграмотните и без образование "умници" отричат ваксините и наличието на пандемия и се редят на опашка за вечно затворени очи...на онзи свят. Разликата между едните и другите е, че антиваксърите са агресивни и искат непременно да наложат мнението си над всички, въпреки, че избора дали да се ваксинираш е личен избор.
5
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Беларус пък хората са излезли по улиците на протест и искат оставка на Лукашенко задето при тях няма Ковид и са дискриминирани. Итка тъй ще стане ако Мангъровците дойдат на власт Ковида ще изчезне и хората ще искат Локдаун, като в нормалните държави.
4
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години десетки пъти съм минавал през Румъния. Не мога да ви опиша каква немотия и cигaния беше. Кутия БТ беше предел на мечтите. А сега, след 20-годишно мутренско управление, те са далеч напред.
3
22
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На много места има протести, но не се отразяват. Организатори далеч не са само крайнодесни формации. Като цяло идеята на статията е да се манипулира общественото мнение, че само екстремистки партии биха подкрепили подобно шествие. Недоволството нараства повсеместно в целия свят и на хората почва да им писва от медийни манипулации. До последно ще се мълчи и ще се задушава доколкото е възможно. Но ще стане ефекта на тапата на шампанското.
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чиста проба политически Kpeтeнизъм...Тук са същите.
1
26
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И румънците си отвориха очите а стадото в бегето се реди на опашки за ваксиниране !