Заради пандемията растат разходите за събирането на реколтата

Фермерите харчат хиляди евро за защита
6
Заради пандемията растат разходите за събирането на реколтата
Снимка: Pixabay

Беритбата на плодове и зеленчуци в Западна Европа е в ход, като сезонни работници събират реколтата във водещия производител Испания. Разходите обаче растат, тъй като фермерите се страхуват, че трета вълна на COVID-19 може да доведе до повторение на нарушенията на снабдяването с работници през 2020 г., пише Ройтерс.

Работодателите разчитат много на работници от Африка и Източна Европа, но много от тях не можеха да пътуват миналата година, тъй като границите бяха затворени при първата вълна на пандемията. В супермаркетите се появи недостиг на ключови стоки, а цените нараснаха, тъй като потребителите се презапасяваха.

Случаите на коронавирус в Европа отново растат, засилвайки риска от загуба на реколта, което се прибавя към разходите на фермерите за всичко – от допълнителен транспорт, за да спазват работниците социална дистанция, до закупуването на защитно облекло за сезонните работници.

В североизточната испанска област Каталуния фермерът Жозеп Кабре казва, че е похарчил 6000 евро за маски и друго защитно оборудване за седем сезонни работници от Западна Африка, които берат ябълки, круши и праскови във фермата му.

„Имаме късмет и доколкото ни е известно никой от нас не се е заразил с COVID-19“, отбелязва Кабре и допълва, че затварянето на бизнеса му за 15 дни може да означава загуба от 150 хил. евро.

„Бар или магазин може да затвори за 15 дни…, но ако не прибера плодовете в точното време, а го направя по-късно, това би било вредно. Да спрем за 15 дни би било икономическа катастрофа“, казва Кабре.

Той опитва да дава на работниците задачи, за да ги държи на дистанция, и спрял да използва микробус с девет места, за да ги отвежда в полето близо до град Лерида, а вместо това използвал няколко микробуса и възстановявал транспортните разходи на работници, които пътували сами.

Лерида се превърна в огнище на заразата миналото лято, отчасти свързано с мигрантите, търсещи сезонна работа за бране на плодове.

Тази година хиляди работници пристигат с чартърни полети от Мароко, за да помагат в събирането на реколтата в Испания за първата голяма беритба на ягоди в южната провинция Уелва.

„Мерките срещу COVID ни принуждават да наемаме повече хора да вършат една и съща работа“, казва Фернандо Гомес от организацията на производителите Proexport в Мурсия, и допълва, че повишаването на минималната заплата в Испания също подлага на натиск маржовете.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се осланяме на Испания да ядем домати краставици и плодове ли. Не няма да се осланям на чужди ГМО продукти. 10 декара земя имам не ме мързи и си произвеждам не само за мен а и за роднините. Изорал съм я насадил съм я и ако е рекъл Господ всичко ще се роди без да им купувам ГМО-то на Турчетата Испанчетата Енгелизите и тем подобни уте.пани. Които не ги мързи ще ядат чисти домати краставици тиквички лук моркови боб ягоди картофи и всичко което ражда нашата земя Бъгарска..
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Работодателите разчитат много на работници от Африка"Това някакъв майтап ли е? Единствено арабите са по-мързеливи от черните.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Работодателите разчитат много на работници от Африка"Това някакъв майтап ли е? Единствено арабите са по-мързеливи от черните.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слушайте пънк-рок, ново проучване показва, че пънк-рока помага за прибиране на реколтата.
1
1
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ТАКА ТАКА СЕЕШ ЧЕРВЕНИ ДОМАТИ ИЗЛИЗАТ ЗЛАТНИ ПРЕВАЗХОДНИ