Проф. Иво Петров: Делта иде, ваксинирайте се!

Според него за тези, които не са преболедували, е задължително
Обновена: 1 юли 2021 23:53 | 1 юли 2021 21:47, Веселина Йорданова
332

Имунитет след ваксинация - по-добро решение ли е? Трябва ли да бъдат предприети нови мерки в борбата с пандемията, за да не ни залее четвърта вълна?

"Сигурен съм, че трябва да бъдем подготвени. Случайността или късметът ни дават шанс в този гратисен период да се подготвим максимално добре", заяви кардиологът проф. Иво Петров пред "Денят ON AIR".

Лекарят е категоричен, че този период трябва да бъде използван от всички да се подготвят по-добре отпреди.

"Не знам дали поради този добър стаден имунитет или поради други причини, явно не е заради ваксинацията, България стои много добре. Изключително малък е процентът на колегите, които са се ваксинирали. Това са хората, които са поставени под най-голям риск, вярно е и обраното - те поставят под риск пациентите си, когато не са ваксинирани", подчерта той.

Относно това дали са зачестили случаите на миокардит, проф. Петров информира, че със сигурност има случаи, но не са повече. Кардиологът добави, че след поставяне на ваксина има усложнение, както и че повечето препарати предизвикват някакви странични реакции, които са включително и възпалителни.

"Като отговорност към себе си и към семейството си не е правилно да не се предпазваме. Данни от вчера показват, че започва да се разпространява Делта вариантът. Защитата от сегашните ваксини не е чак толкова висока при него. Тези, които не са преболедували Ковид-19, задължително трябва да се имунизират, за да намалим обсега на вируса", обясни кардиологът за Bulgaria ON AIR.

"Направихме статистика, която е по-добра от националната. При нас 67% от медицинския персонал са се ваксинирали, което не е малко. Ако калкулираме едните с другите, се получава 80% защитеност. В нашата болница наложихме строго практиката за ваксинирането. Призовавам колегите, които не са го направили, да го направят, защото е в техен интерес", уточни проф. Петров.

Относно това как се отразява Ковид-19 на сърцето на тези, които са го преболедували, кардиологът каза, че реакцията на нашия организъм е многолика, както и че има известен процент от хората, които го преболедуват с тромботични и възпалителни промени.

Проф. Петров добави, че трябва да бъдем готови да се борим с болестта както с медикаментозни, така и с технологични средства.

Кардиологът е на мнение, че броят на починали не е толкова голям, както и че здравеопазването ни не е лошо и сравнено с много други европейски страни е добро.

"Надявам се в един момент да се разберем да има рационалност. Много пъти сме си говорили, че не трябва да имаме огромно количество болници, а по-малко болници, но с по-големи възможности. Трябва да имаме по-бързо въвеждане на новостите в областта на терапията", категоричен е медикът.


332
Още по темата: Иво Петровкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали делтата се карала по-леко, - кво да се напъвам?
236
0
 
2
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Откъде накъде да се ваксинирам бе Професоре. Вече западните медии изкарват статистика че 50 % от смъртните случай в следствие Ковид са на пациенти ваксинирани с по две дози. Тогава какво ме пази тази велика ваксина? Да го карам по-леко? Да по-леко го караш и директно лекичко умираш.
235
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде на къде да се ваксинираме и срещу,какво знаем тез вируси как се появяват изведнъж как по поръчка. Да саботираме и проваляме плана за ваксинирането в Българияпо всякакъв начин, човешка мисъл е много силна.. На насилие,и пропаганди да се ваксинираме да отговорим с насилие и да подпалим пунктовете за ваксинации!!!
234
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога имате време да четете статиите аз не мога да насмогна на коментарите вентилаторно ги преглеждам....
233
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алфа, бета, гама, делта...омега...пи..ми.. ..боже прости ми..
232
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сашко .. Не само за ваксините трябва да бъде проучен този човек ами най вече от къде е взел патента на своето основно откритие, защото има подозрение че то е откраднато от негов колега състудент, който е бил болен от рак и е починал, горкия. Водено е дело и съдията го е попитал дали е верно това, но той отговорил от упор не.Успях да го прочета преди година но много трудно се намира вече в нета...
231
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете ни антиваксърчетата да си живеем и да си умрем на спокойствие бе.
230
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо тази делта не е отишла в Китай,който е най-близо до нея,а се насочила от Индия застрашаващо към останалия свят,който не бил заразен,заболял,ваксиниран против нея,като оставя само тези които се обвързали с нея как почели я за свръх явление от което няма избавление и свръх жертвоприношение към нея не помага,а само един вид ваксина измежду другите известни,които делтата не признава,че даже в съчетание от тях преодолява,като делта плюс,повече плюса за вариантно изменение в резултат на мутациите
229
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ковид измама..Обясни по подробно за този магнит. Аз скоро гледах една жена на опашката с рокля без ръкави и рамото и беше доста подуто и зачервено, чак после загрях.
228
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От форума най сетне разбрах защо непрекъснато ме боли главата от година и половина....
227
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Няма да се кастрирам" да но те може да го направят задължително ако само си пишем по форумите и не реагираме и не протестираме, те сега още опитват почвата.
226
5
 
12
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
Вирусите са естествен регулатор на популацията.Преболедуването дава по-добра защита от ваксинирането.Масовата ваксинация срещу сезонен респираторен вирус е както неосъществима чисто технологично, така и практически безполезна.Резултатите от 20 годишния опит от прилагането на противогрипните ваксини са доволно показателни относно ефекта от тях.
225
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко букви има гръцката азбука, че то както е тръгнало края му не се вижда.
224
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никога не съм си и представял,че у нашата държавица има толкова много професори.откъде се пръкнаха толкова не мога да разбера ....
223
22
 
8
 
! Отговори
До 274 преди 2 години
Говориш пълни глупости.А как ще обясниш,че този магнит стои и на не ваксинираните хора?!?Аз съм ваксиниран и още съм жив и в перфектно състояние.Дори вече не ме боли главата.Стига сте лъгали хората че щяло да им стане нещо от ваксините.Дано наистина направят така,че не ваксинираните да си заплащат престоя в болница при лечение с ковид!Логично е
222
15
 
11
 
! Отговори
Ковид измама преди 2 години
Искам всички ваксинирани да си направят един експеримент поставете магнит на ваксинираното място при моите колеги с ваксини магнита стои.Това е всичко друго но не и ваксина геноцида продължава с пълна сила гоним златния милиард.
221
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 260Да и то при такива строги мерки ,карантини Пср туристи не се допускат бият им черни печати,Как става това покачване?
220
2
 
2
 
! Отговори
аз де преди 2 години
ще се
219
3
 
1
 
! Отговори
аз преди 2 години
да ще се
218
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му се премахне званието на тозиШаман .