Лекар: Подготвени сме, но не и за много пациенти в спешни кабинети

Проблемът с парите за медици на първа линия съществува
26 авг 2021 10:23, Петя Славова
20
Лекар: Подготвени сме, но не и за много пациенти в спешни кабинети
Снимка: БГНЕС

Вече сме в четвъртата вълна на коронавируса и много зони в страната навлизат в "червена".

"Засега колегите ни се справят. Хубавото е, че имаме опита от предните три вълни. Вече знаем как да разпознаваме заболяването. Имаме тестове, с които са оборудвани както спешните екипи на терен, така и в спешните отделения.  Знаем как да разделяме потоците. Подготвени сме. Но никога няма да бъдем подготвени, когато започнат да идват твърде много пациенти в спешните кабинети и започват да се препълват COVID отделенията.", каза пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

Още по темата

"Хората не можаха да разберат, че събирането на много хора на едно място води до засилване на разпространението на инфекцията. Хората не можаха да разберат, че маските не ограничават свободата им, а ги пазят от заразата. Хората продължават да твърдят, че ваксините ограничават свободата им", коментира д-р Кателиева.

Екипите са достатъчно. Друг е въпросът, че когато вълната стане по-висока и заразените станат повече от всички останали пациенти, нуждаещи се от спешна помощ, няма как да не страдат останалите, отбеляза Десислава Кателиева.

Тя отчита подобрение в организацията на системата, известяваща за свободни легла.

Има смисъл да има такива линейки само когато сме сигурни 100%, че пациентът е с положителен тест, а доказаните пациенти не са толкова много, поясни Кателиева относно идеята определени линейки да реагират само на COVID случаи. По думите й такива екипи биха имали смисъл само в големите градове.

Проблемът с парите за лекарите на първа линия ще съществува, докато не се актуализира бюджетът, посочи още д-р Кателиева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болничните ковид отделения са пълни, но правителството нехае. Вместо да засили мерките, съвсем му отпусна края. Скоро ще стане напечено,ако ти се наложи да се лекуваш.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво сте подготвени бе?! Ангелов намери ли двеста чувала? Нали толкова поне му трябваха първоначално. Намерил чушки, нищо не е намерил. Зеленият чорап, Мутафчийски не Ви ли каза, докторе, колко яко ще се мре. Подготвени били!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората не разбрали това, хората не разбрали онова... Хората разбраха обаче нещо друго и то го разбраха напълно правилно. Хората разбраха, докторе, че относно Коко 19 вашата професионална гилдия не е нищо друго освен един сбирток от плътни некадърници.
16
1
 
3
 
! Отговори
бааа го преди 2 години
Ама вЕрно ли вече сме в Четвъртата вЪлна?!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко се диктува от вън....Но за съжаление една изтормозена и ограбена държава като нашата ще преживее пандемията много по-тежко от богатите европейски държави. Колкото и локдауна да им налагат правителствата, те ще се ограничават само относно забавленията, което все пак може да се преживее...Докато при нас е трагедия, защото нямаме лекари и никой не се погрижи от началото на пандемията на хората при локдаун да им се заплащат някакви пари.Отпуснаха кредити на фирмите на Пеевски и подобни....
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб и ДПС ще саботират и ще се мъчат да унищожават народа си, това е целта им в момента! Спряха им достъпа до фондовете и виждате как се включиха и професори и какви ли не герберски крадливи по мии....
13
2
 
8
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
Маските не предпазват.Само пречат.Особено на децата.Ползата от тях клони към абсолютната нула.
12
0
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Никой не може да подобри рекорда на ГЕРБ ,- изведоха ни до втори място в света по смъртност. И то след като откраднаха милиарди.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб и ДПС ще саботират и ще се мъчат да унищожават народа си, това е целта им в момента! Спряха им достъпа до фондовете и виждате как се включиха и професори и какви ли не герберски крадливи помии....
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тепърва ще виждаме следствията от кражбите на Герб. Трябваше да дойде за съжаление пандемията, за да се види колко много е "направено и мислено" за народа...Лекарите са били толкова доволни и преди от заплащането си и затова са напуснали родината си, медицински персонал в пенсионна възраст. Единствената ни полза от членството ни в ЕС е, че до пандемията, можехме да работим в Европа, за да живеем нормално. Вече Герб и ДПС ни хвърлят и в етнически конфликт....
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следствие управлението на Герб и тясната връзка с ДПС, българите останаха с болници, но без лекари. Малките населени места от години вече нямат аптеки, линейки и всички хора се транспортират в големите градове. Този хаос настъпи не, защото от два месеца имаме служебно правителство, което не може да смогне да спира кранчетата за източване на народните пари от Герб и ДПС, а следствие едно корумпирано управление и разрушаване и на малкото, което имахме. Събудете се българи, иначе лошо ни чака!
8
0
 
5
 
! Отговори
Лекарите преди 2 години
не са готови, ама въобще да се справят със ситуацията.....Не направиха и една аутопсия, за да установят проблемите и да направят работещ протокол за лечение, с който да помагат на хората....Вместо това по - голяма част от тях се продадоха и участват активно в ИГРАТА...
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога повече вълчата хунта и ОПГ Гроб на власт! Никога!
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами престанете да прибирате в болниците с линейки хора, които са вдигнали 38 градуса температура (о, чудо невиждано) и положението ще е по-различно!
5
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще саботирал ГЕРБ? Мерки имаше именно при тях, при радевистите виждаме какъв хаос е, отменят се мерки, подаряваме ваксини.... кривата на активните случаи рязко се покачва, бюджета опраскан, работниците стачкуват за заплати. Както подразбрахме, на есен ГЕРБ се завръщат като победители от вота, А дано да се завърнат и с по-тежките им мерки за да овладеят хаоса
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не приемат антиваксъри и няма да им натиск в болниците, а не като кихнат и да тичат в спешното
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата активира чакалите си.ГЕРБ ще саботират Държавата до последно.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Хората продължават да твърдят, че ваксините ограничават свободата им", коментира д-р Кателиева. " Че лъжа ли е ,я да се поогледа какво започва да става в съседни и не толкова съседни на нас държави ,как постепенно се започва с ограничения на не ваксинирани .И после ваксинацията била доброволна ,да не говорим ,че започнаха и задължителна леко по леко да я пробутват .
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
усещате ли как ви подготвят за ново затваряне? а истинската вълна от заболели още не е дошла.